Mažoji plastika arba eksperimentų laukas

Mažoji plastika arba eksperimentų laukas

Klaipėdos galerijoje atidarytoje mažosios skulptūrinės plastikos parodoje "Mainai" pristatomi Vilniaus ir Kauno skulptorių darbai atspindi novatoriškas idėjas. Skulptūras padidinus, jas būtų galima komponuoti viešose erdvėse.

Mažoji skulptūrinė plastika - subrandintas skulptūros kelias, leidžiantis maksimaliai išreikšti autorių troškimus. Autoriai kalbėjo apie tai, jog miestų erdvėse atsirandantys skulptūriniai objektai dažnai nebeatitinka šiuolaikinių koncepcinių, meninių, technologinių reikalavimų. Ir tai dažniausiai ne skulptorių kaltė. Visuomenė, ypač jos dalis, galinti daryti įtaką ir lemti vienokį ar kitokį pasirinkimą, nėra pasiruošusi šiuolaikiniam menui. Šio projekto uždavinys yra supažindinti visuomenę su šalies skulptūros procesais, jos dabartimi, pasidalyti įžvalgomis. Ketinama surinkti nacionalinę šiuolaikinės smulkiosios plastikos kolekciją, kuri galėtų atstovauti Lietuvai užsienyje.

"Mažoji plastika yra eksperimentų laukas, autorius pasitikrina savo idėjinį sumanymą, medžiaginę struktūrą. Jeigu darbas sėkmingas, iš visų pusių gerai žiūrimas, jis gali persikelti į viešąsias erdves. Visame pasaulyje miestuose plinta mažoji skulptūra, skirta žiūrovui džiaugtis šia diena, o ne mums įprasta monumentalioji skulptūra. Manau, tai, ką esame atvežę, yra šviežias ir malonus akiai šios dienos menas", - sakė projekto kuratorius, Lietuvos dailininkų sąjungos Skulptorių sekcijos pirmininkas Rytas Belevičius. Paklaustas, kodėl skulptūromis nepuošiami nykūs naujieji miesto kvartalai, skulptorius sakė, jog jo kolega Navakas yra jų statęs Vokietijoje, ant namų stogų, ir tuo pagyvinęs standartinę architektūrą.

Pokalbininkas neslėpė, jog valstybė, kaip užsakovas, yra linkusi į keistus sandėrius, skulptorius pats turi ieškoti savo skulptūrai finansavimo, tarp konkursų komisijos narių nėra nė vieno skulptoriaus profesionalo. Jis sakė, jog vilniečiai Klaipėdai gali tik pavydėti Skulptūrų parko.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder