Maironis. Ant aukuro širdį nešiau...

Maironis. Ant aukuro širdį nešiau...

Spalio 21 d. minime Lietuvos poeto klasiko Maironio 150-asias gimimo metines. Unikali kolekcija „Lietuvių aktorių balsai“ albumų serijoje „Dedikacijos“ pristato plokštelę „Maironis. Ant aukuro širdį nešiau...“ Tėvynės dainiaus jubiliejui skirtame leidinyje skamba aktorių Virginijos Kochanskytės ir Petro Venslovo įskaityta Maironio poezija, laiškų ir pamokslų fragmentai, Sigito Gedos sonetai iš ciklo „Maironio mirtis“, taip pat – Juozo Naujalio, Aleksandro Kačanausko dainos, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio preliudai.

2012-aisiais minime klasiko, Lietuvos poezijos patriarcho Maironio 150 metų jubiliejų. Poeto žodis visada buvo gyvas, jo eilėraščius deklamavo, vertino, saugojo ir skleidė aktoriai bei dainininkai. Su didele meile ir artistiniu talentu jau dešimtį metų atliekama programa „Ant aukuro širdį nešiau“ sukurta meno salono dvasioje puikiai atskleidžia Maironį, įkūnija Poeto asmenybės patrauklumą. Pirmosios Nepriklausomybės laikais Maironio salone taip pat skambėdavo eilėraščiai, muzika...

Programą parengė ir atlieka keturi profesionalūs menininkai: aktoriai Virginija Kochanskytė, Petras Venslovas, dainininkė Rita Preikšaitė, pianistė Rūta Blaškytė. Jų atlikimą jau patikrino laikas ir žiūrovai, kurie lydėjo programą ne tik gausiais aplodismentais, bet ir nubraukdami ašarą ar švelniai nusišypsodami.... Šis kvartetas, gražiai ir atsakingai „susigrojęs“, supranta, kokia svarbi kiekvienam lietuviui yra Maironio kūryba. Programa, audioknygos pavidalu, atsiveria antrajam gyvenimui, kai klausytojai vienumoje ar draugijoje galės gėrėtis ir klasiko žodžiu, ir atlikėjų įtaiga.

Aktoriai V. Kochanskytė ir P. Venslovas jau keli dešimtmečiai skleidžia po Lietuvą, taip pat ir po užsienio lietuvių bendruomenes, literatūrinį žodį, klasikų bei šiuolaikinių rašytojų kūrybą. Abu aktoriai yra parengę nemažai bendrų programų, skirtų M. K. Čiurlioniui, A. Mickevičiui, J. Aisčiui, J. Grušui, Bern. Brazdžioniui ir kitiems kūrėjams, iškėlę dienos švieson užmirštus ar nežinomus rašytojus ir jų tekstus. Teatralizuotas literatūrines programas kurdami itin atsakingai, menininkai kruopščiai tyrinėja ir atsirenka kūrybą, visada turi įdomių idėjų, pateikia savitas netikėtas interpretacijas. Bendradarbiauja su įvairiais Lietuvos muziejais, į savo projektus įtraukia ir kitų sričių menininkus. Keliaudami po muziejus, bibliotekas, mokyklas jie atlieka didžiulį edukacinį darbą. Užsispyrimas, pagarba literatūrai ir kultūros istorijai nuveda menininkus į atokiausius mūsų šalies kampelius, kurių nepasiekia teatrų gastrolės ar iškilmingi koncertai.

Su Maironio lietuvių literatūros muziejumi aktoriai V. Kochanskytė ir P. Venslovas kūrybiškai bičiuliaujasi jau trys dešimtys metų. Šiuose rūmuose jie perskaitė galybę rašytojų tekstų, dalyvavo daugybėje literatūros vakarų, meniniu žodžiu pritraukė šimtus lankytojų... Aktorių, dainininkų, muzikantų buvimas šalia rašytojų, muziejininkų visada sukuria ypatingą teatralizuoto žodžio erdvę, kuri labai svarbi klausytojui.

Kompaktinės plokštelės rengėjai ir leidėjas VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ nuoširdžiai dėkoja mecenatams Ramunei ir Gintautui Vitkams iš Los Andželo (Kalifornija, JAV), ir projekto partneriams: Maironio lietuvių literatūros muziejui, Raseinių krašto istorijos muziejui, Raseinių rajono savivaldybei, Remigijaus Ačo labdaros ir paramos fondui. Projektą iš dalies finansavo Kultūros rėmimo fondas.

Jubiliejinės kompaktinės plokštelės tiražas 2150 vnt. Jos pasieks visas Lietuvos viešąsias bibliotekas. Planuojama po kompaktinę plokštelę įteikti ir kiekvienam 2012 m. išrinktam naujojo LR Seimo nariui, nes kaip rašė poetas Sigitas Geda (1943–2008), „...greta Maironio, kiekvienas galime pasimatuoti savo moralinį ūgį“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder