M. K. Čiurlionio metams - proginis skaitovų konkursas

M. K. Čiurlionio metams - proginis skaitovų konkursas

Ką tik šiluma pradėjusį lepinti pavasarį nuolat lydi poezijos skaitymai bei kitokie eiliuoto žodžio renginiai. Jų įvairovę Klaipėdoje jau penktuosius metus palaiko dienraščio "Vakarų ekspresas" inicijuotas moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas, šiemet dedikuotas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties šimtmečiui - gegužės 4 d. 13 val. jis tradiciškai vyks Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos renginių salėje.

Kalbos atgavimo, spaudos ir knygos dienai skirto renginio pavadinimu šiemet tapo garsiojo dailininko bei kompozitoriaus citata - "Norėčiau visą pasaulį apglėbti". Šūkis atspindi ne tik renginio skaitovų ir dainų atlikėjų - jame dalyvauti kviečiami Klaipėdos apskrities moksleiviai - polėkį, bet ir organizatorių, bendrovės "Promo Plius", šiųmetę patirtį.

Tradicinio renginio projektas siekė paramos per įvairias institucijas, tačiau šiemet fortūna nuo jo nusisuko. Organizatoriai abejodami svarstė, ar įmanoma renginį, sutraukiantį nemažą būrį meno profesionalų, planuoti su nuliniu biudžetu. Tačiau draugą pažinsi nelaimėje - visi projekto dalyviai ir partneriai, pradedant jo vadove aktore Virginija Kochanskyte ir baigiant I. Simonaitytės biblioteka, sutiko prisidėti prie jo vien iš entuziazmo.

Rengėjų solidarumą ir ištikimybę projektui įvertino klaipėdietis verslininkas ir politikas Rimantas Cibauskas, tapęs jo globėju ir palengvinęs komandos rūpesčius finansiniu indėliu.

Tuo metu apskrities moksleivijai ir pedagogams, kurių gretose nemažai rengiančiųjų ugdytinius konkursui jau kelerius metus iš eilės, konkursas yra reikalingas - klausimų, skambučių bei laiškų sulaukiama iš įvairių regiono miestų. Beje, registracija vykdoma iki gegužės 2 d., tad norintieji viešai deklamuoti arba sudainuoti mėgstamą lietuvių autoriaus arba savo sukurtą posmą kviečiami skambinti mob. tel. 8 618 14506 bei rašyti elektroniniu paštu [email protected].

Konkursas - ne tik puiki galimybė viešai pasidžiaugti mėgstamais autoriais arba pristatyti savo kūrybą, bet ir dingstis pabendrauti su Klaipėdos meno pasaulio atstovais. Šiuosyk dalyvių pasirodymus vertins Klaipėdos dramos teatro aktoriai Nijolė Sabulytė ir Donatas Švirėnas, poetė Daiva Molytė, I. Simonaitytės viešosios bibliotekos bei dienraščio "Vakarų ekspresas" atstovai. Garbingai komisijai pirmininkaus režisierius, Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto profesorius Petras Bielskis.

Pasakytina, kad konkurso komisija, vertindama pasirodymus, nesivadovauja sausais kriterijais, o ieško kiekviename iš jų originalumo, gero skonio ir talento kibirkšties. Be to, būdami skirtingų meno sričių atstovai, vertintojai nesunkiai įžvelgia vieno ar kito dalyvio gabumus ir gali pažerti vertingų patarimų dėl kūrybinės raiškos, o galbūt - ir dėl profesinio kelio.

Sumanytas kaip skaitovų konkursas, projektas ilgainiui aprėpė ir dainuojamąją poeziją - tam rengėjus paskatino dalyviai, vis dažniau į sceną išeidavę su gitara arba būgneliais. M. K. Čiurlionio bardu nepavadinsi, tačiau kompozitoriaus figūra čia - neatsitiktinė: būdamas universalaus talento žmogus, jis, be kita ko, mielai aranžuodavo lietuvių liaudies dainas.

Gegužės 23-iąją poezijos šventę vainikuos apdovanojimų ceremonija. Dalyvauti joje pakviestas didysis M. K. Čiurlionio kultūrinio paveldo tyrinėtojas bei propaguotojas - europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis.

"Remti kultūrą - verslo garbės reikalas"

Rimantas CIBAUSKAS, verslininkas, renginio globėjas
Palaikydamas šį konkursą, norėjau suteikti tęstinumą ankstesnei savo veiklai - esu Ievos Simonaitytės premijos bei Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos rengiamų Metų knygos rinkimų mecenatas. Manau, meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas gražiai juos papildo. Žinau, kad konkurso galėjo nebelikti, susidūrus su paramos stoka, ir džiaugiuosi, kad pavyko išsaugoti tradiciją. Manyčiau, jog galiu tapti ir nuolatiniu šios poetinio žodžio ir jaunimo šventės globėju.

Pasiūlymų remti vieną ar kitą kultūros projektą sulaukiu kone kasdien. Norėčiau padėti visiems, tačiau galimybės yra ribotos. Atranka - sudėtingas procesas, ir svarbiausias tikslas - skirti paramą prasmingiems ir perspektyviems sumanymams. Verslas noriai remia sportą, tai - labiau matoma, populiari sritis. Tačiau kultūros vaidmuo mūsų gyvenime nėra menkesnis, be jos visuomenė neįsivaizduojama. Todėl manau, kad remti kultūrą turėtų būti kiekvieno sėkmę patiriančio verslininko garbės reikalas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder