"Lunačiarskio lunaparkas": apie provincijos ir didmiesčio atskirtį

"Lunačiarskio lunaparkas": apie provincijos ir didmiesčio atskirtį

Birželio 5-6 dienomis 18 val. Klaipėdos dramos teatro repeticijų salėje vyks pasaulinė premjera - bus rodoma pirmą kartą statoma Dariaus Rabašausko režisuota rusų rašytojos Ksenijos Dragunskajos pjesė "Lunačiarskio lunaparkas".

Pasak spektaklio režisieriaus D. Rabašausko, nors pjesės veiksmas sukasi Rusijoje, jos siužetas ne ką mažiau aktualus šiandieninei Lietuvai. Tai kūrinys apie žmonių socialinį susiskaldymą, provincijos ir didmiesčio skirtumus.

"Spektaklis aktualus ir mūsų teatrui. Jis apie dalykus, kurie nyksta, tačiau po jų atsiranda naujas pasaulis. Mūsų teatras šiuo metu yra kaitos stadijoje, tačiau iš viso šio chaoso išsivystys kažkas naujo ir gražaus", - teigė režisierius.

Siužetas sukasi apie maskvietę, mažame Rusijos miestelyje atradusią kai ką sau artimo ir suprantamo. Kūrinyje ironija ir humoras persipina su jautrumu ir sentimentalumu, o tikras ir nykus provincijos skurdas - su dirbtiniu didmiesčio spindesiu.

"Provincijos ir didmiesčio sankirtos problema aktuali tiek Rusijoje, tiek pas mus. Čia taip pat dažnai kalbama, jog kas ne Vilnius - tas provincija. Problema sena kaip pasaulis", - teigė pjesę iš rusų kalbos išvertęs Gintaras Grajauskas.

Ši 2012-aisiais parašyta pjesė statoma pirmą kartą, todėl Klaipėdos dramos teatro atstovai šypsodamiesi vadino spektaklio pasirodymą pasauline premjera. Pjesė buvo siūlyta ir Maskvos teatrams, tačiau šie nepanoro demonstruoti kūrinio, kuriame gretinama Maskva ir mažas Rusijos miestelis. Į spektaklio premjerą uostamiestyje ketina atvykti ir pati pjesės autorė K. Dragunskaja.

Spektaklyje vaidina Edvardas Brazys, Toma Gailiutė, Arnoldas Eisimantas, Linas Lukošius, Vaidas Jočys, Simona Šakinytė, Jolanta Puodėnaitė, Renata Idzelytė, Donatas Švirėnas. Režisierius D. Rabašauskas teigė sąmoningai surinkęs jaunuosius Klaipėdos dramos teatro aktorius, mat norėta ne tik išvysti jaunimo požiūrį į keliamas problemas, bet ir suteikti jauniesiems aktoriams šansą pasirodyti galbūt visai kitokiu amplua, nei jie yra įpratę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder