Lietuvos vėliava plazdėjo Vengrijoje

Lietuvos vėliava plazdėjo Vengrijoje

Žvejų rūmų tautinių šokių kolektyvas „Vėtra“ (meno vadovas Vilius Šleinius, kapelos vadovas Gintautas Bareikis) rugpjūčio 16-19 d. viešėjo Vengrijoje, Pečo mieste (Pecs). Per trumpą išvyką ansamblis sudalyvavo net dviejų tarptautinių folkloro festivalių renginiuose.

Į koncertinę kelionę klaipėdiečiai pasikvietė ir savo draugus – Balbieriškio (Prienų r.) bendruomenės tautinių šokių kolektyvą „Ringis“ (vadovas Raimundas Markūnas). Peče „Vėtra“ koncertavo jau trečią kartą. Šio miesto šokių grupė „Leowey“ ir „Vėtra“ dalyvauja folkloro judėjime „Europos kultūros savaitė“, kurio renginiai vyksta kas dveji metai vis kitoje šalyje (2008 m. festivalis vyko Klaipėdoje). 2010 m. Pečo miestas buvo vienas iš Europos kultūros sostinių.

Bet savo vizitą lietuviai pradėjo kitame mieste – 30 km nuo Pečo esančiame Mohače (Mohacs), kur vyko XIX tarptautinis folkloro festivalis. Mohačo merijoje trumpo priėmimo metu festivalio svečius pasveikino miesto meras Jozcef Szeko, apsikeista nacionaliniais suvenyrais. Festivalio organizatoriai surengė įdomią ekskursiją po Mohačą. Aplankyti įspūdingas etnografinis kaukių muziejus „Busojaras“, senovinis vandens malūnas ir ant Dunojaus kranto įsikūrusio miesto apylinkės.

Festivalio vakarinis koncertas įvyko sausakimšoje Mohačo kultūros centro salėje. „Vėtra“ ir „Ringis“ čia dalyvavo kaip ypatingi kviestiniai svečiai. Tą vakarą scenoje dar šoko vengrų ir bulgarų kolektyvai. Lietuviai surengė bendrą valandos trukmės pasirodymą, sulaukusį garsių aplodismentų. Publikai patiko „Opstainas“, „Jonpolkis“, „Gaspadoriaus polka“, kapelos griežiamos linksmos lietuviškos melodijos. O jau po koncerto į siautulingą „Polką su ragučiais“ įsijungė visi festivalio dalyviai, kurios nesudėtingo brėžinio pamokė lietuvaičiai.

Pagrindinis kelionės tikslas – IV tarptautinis folkloro festivalis „Pietų vartai“ Peče. Lietuvos artistai jame koncertavo du vakarus. Kasdien pagal organizatorių sumanymą festivalio dalyviai atžygiuodavo į centrinę Pečo Széchenyi aikštę. Čia fotografuodavosi, įvairių šalių kolektyvai sušokdavo prisistatymo šokį, o vėliau žiūrovus kviesdavo kartu pasimokyti nacionalinių šokių judesių. Po to eisena pajudėdavo į koncerto vietą. Kiekviena festivalio delegacija žygiavo nešdama valstybinę savo šalies vėliavą.

„Pietų vartų“ festivalio koncertai (rugpjūčio 18-19 d.) vyko jaukioje atviroje vasaros estradoje Barbakano parke. Kartu su „Vėtra“ ir „Ringiu“ šiuose koncertuose dalyvavo folkloro kolektyvai iš Bosnijos ir Hercegovinos, Prancūzijos, Bulgarijos bei Vengrijos. Nors dienomis festivalio sceną (beje, savo dydžiu gerokai pranokstančiai Žvejų rūmų sceną) šiek tiek ‚pašlapindavo“ šiltas lietus, tai nesutrukdė pasirodymo sėkmei. Ir šokti, esant gaiviam vakaro orui, nebuvo sudėtinga. Kiekvieno kolektyvo programos buvo išskaidytos į kelis blokus, kas taip pat palengvino šokėjų užduotis. Pečo publika vėlgi labai šiltai plojo festivalio dalyviams. Antrajame koncerte visi kolektyvai susiliejo į bendrą finalinį šokį. Pabaigoje padėkos žodį tarė ir atminimo dovanas įteikė festivalio „Pietų vartai“ prezidentas Attila Gálber, sveikino kiti festivalio organizacinio komiteto nariai ir miesto valdžios atstovai.

Ansamblių „Vėtra“ ir „Ringis“ nariai išsivežė namo puikius prisiminimus apie svetingąją Vengriją. O Vilius Šleinius su vengrų grupės „Leowey“ vadovu Helmutu Heilu jau aptarė kolektyvų susitikimą 2016-ųjų „Europos kultūros savaitėje“, kuri vyks Timišoaros mieste Rumunijoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder