Lietuviškas žodis - iš jaunųjų skaitovų ir dainių širdies

Lietuviškas žodis - iš jaunųjų skaitovų ir dainių širdies

Septintuosius metus dienraščio "Vakarų ekspresas" Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga inicijuojamas Klaipėdos miesto ir apskrities moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas šį kartą yra skiriamas Tarmių metams.

Gegužės 7 d. 13 val. Klaipėdos universiteto (KU) Mažojoje auloje (Herkaus Manto g. 84) vyks dalyvių konkursas, o laureatų koncertas numatytas gegužės 22 d. 16 val. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Gerlacho palėpėje. Renginys įsilies į respublikinių "Poezijos pavasario" renginių žemėlapį.

"Man artimesnis pavadinimas būtų "Kalbų metai", nes žemaičių gentis turėjo savo kalbą, aukštaičiai ir lietuvininkai - savo. Mes gyvename Mažosios Lietuvos krašte, kur yra susimaišę daug kalbų, tai sunku ir išskirti vieną iš jų. Tad, atkreipus dėmesį į šio regiono savitumus, nuspręsta pasiūlyti meniniams skaitymams bei dainuojamajai poezijai rinktis temą "Nuo Martyno Mažvydo iki Gintaro Grajausko". Tokia buvo šių metų idėja ir prioritetas", - sako projekto vadovė, aktorė, žinoma skaitovė, UNICEF Gerosios valios ambasadorė Virginija Kochanskytė.

Anot jos, nukritus geležinei praėjusios epochos uždangai, tęsiasi gimtosios kalbos nuvertinimo, unifikavimo šleifas, nes skverbiasi Vakarų Europos kultūra. Mūsų dvasines erdves užkariauja anglų ir kitos kalbos, siaurėja gimtosios kalbos žodynas, itin svarbus asmenybės vystymuisi ir brandai, vaizduotės lavėjimui.

Idant nebūtų sunaikinta tautos esatis, tapatybė ir dvasia, ir norima atkreipti dėmesį, jog turime tikrai nuostabių pasaulinio lygio rašytojų, kurie gyvena ir mūsų krašte, ir rašo mūsų protėvių kalba, ir turi subtiliausią įrankį išreikšti mūsų mintis, jausmus ir svajones.

Vienas gražiausių šiųmetinės šventės gimimo motyvų yra tai, jog daugybės gimnazijų lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų jau prieš keletą mėnesių pradėjo teirautis projekto rengėjų apie konkursą, o entuziastingi kūrybingiausi moksleiviai nekantrauja dalyvauti šiame sunkiai nuspėjamos sėkmės įvykyje.

"Toks rūpestis rodo, kad jauniems žmonėms skaitovų konkursas palieka didžiulį įspūdį, dovanoja neįkainojamų patyrimų bendraujant su vertinimo komisijoje esančiais aktoriais, kalbininkais, rašytojais. Ir pedagogams atrodo prasminga suteikti galimybę atsiskleisti talentams visu veržlumu ir jėga", - teigia V. Kochanskytė.

Džiaugiamasi, kad šiais metais į iniciatyvą atkreipė dėmesį ir sutiko bendradarbiauti KU - Humanitarinių mokslų fakulteto prof. Rimantas Balsys pritarė, kad konkursui vykti būtų atvertos universiteto erdvės.

Beje, šį kartą dalyvauti laureatų koncerte ruošiasi ir jaunieji profesionalūs uostamiesčio aktoriai, baigę KU Menų fakultetą.

Pernai talentinguosius skaitovus pasveikinę miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vadovai toliau bičiuliaujasi su Žodžio šventės rengėjais, ir pasižadėjo kaip galėdami talkinti skleidžiant informaciją apie renginįir neliks nuošalyje apdovanojant laureatus.

Tikimasi, jog konkursą parems nuolatiniai renginio bičiuliai - spaustuvės "Eglė" vadovas Antanas Stanevičius, leidykla "Druka", Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, paruošusi diplomus ir dovanas. Iki šiol tradicinis skaitovų ir dainuojamosios poezijos renginys džiugino klaipėdiečius ir miesto svečius "Klaipėdos nafta" kolektyvo palaikymo ir nuoširdžios meilės gimtajai kalbai dėka.

Renginys sunkiai įsivaizduojamas ir be I. Simonaitytės bibliotekos darbuotojų, tradiciškai atversiančių savojo išminties labirinto duris jauniesiems skaitovams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder