Lietuva nedomina garsių rašytojų, atskleidė knygų mugės organizatorė

Lietuva nedomina garsių rašytojų, atskleidė knygų mugės organizatorė

Vasario 20-23 d. Vilniuje šurmuliuos jau 15-oji knygų mugė, didžiausia Baltijos šalyse. Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė džiaugiasi, kad per metus susidomėjimas knygomis tik dar labiau išaugo.

L. Varanavičienė juokavo, kad knygų mugė rengiama vasario mėnesį ne be priežasties ir ne dėl noro parodyti, kad Lietuva yra šalis, kuri skaito knygas prie 22 laipsnių šalčio.

„Vilniaus knygų mugė yra žinoma tarptautiniu mastu ir yra tam tikras ritmas knygų ir šitas tarpas vasario mėnesį yra vienintelis tarpas, kada ji gali vykti, nes ji nesidubliuoja su kitomis pasaulio knygų mugėmis. Tai nieko jau nedarysi, tokia jau mūsų karma (...) Šaldysime autorius ir toliau“, - linksmai nusiteikusi kalbėjo L. Varanavičienė.

Važiuoti nenori

Moters tikinimu, kasmet į knygų mugę yra stengiamasi prisikviesti žinomus rašytojus, tačiau tai pavyksta ne visada. Pasak pašnekovės, turime susitaikyti su faktu, kad pasauliui nesame gerai žinomi ir todėl neįdomūs.

„Autoriai yra kviečiami, nes paprastam lankytojui yra labai įdomu. Dažniausias klausimas: kokia žvaigždė atvažiuos? Tai tie autoriai yra kviečiami netgi ne prieš metus, o prieš keletą metų. Tai daugybę metų į Lietuvą mes bandome prisikalbinti Umberto Eco, Milaną Kunderą, Orhaną Pamuką, Murakamį. Ir vis mums nesiseka, nes, nieko nepadarysi, nesame įdomi ar garsi šalis ir daug kam, beje, nepatinka mūsų vasario mėnuo su savo temperatūromis.“

Pašnekovė juokavo, kad būtų galima išleisti nemenką tomą prisiminimų, kaip knygų mugės organizatoriai rengė svečius, plonais bateliais atvykusius iš Prancūzijos, kaip perkami vilnoniai įkolotai į batus, turguose – žieminės kepurės ir šalikai.

Šiemet mugė bus išskirtinė

Lolita Varanavičienė atskleidė, kad Vilniaus knygų mugė šiemet bus išskirtinė.

„Turėsime šiemet net 16-iolika knygų, kurios atvažiuoja praktiškai iš spaustuvių į mūsų stendą „Litexpo“. Čia tarsi patys sau susikuriame problemą, nes apie tas knygas žmonės labai nedaug žino.“

„Bepigu pardavinėti knygą, kuri buvo populiari per Kalėdas. Bus ir tokių, bet mes patys sau keliame tokį iššūkį ir bandome šiemet būti labai nauji. Suprantame, kad daug daugiau reikės apie tas knygas pasakoti, aiškinti, kalbėti. Galbūt apie jas paskelbti prieš knygų mugę. Tai irgi mąstome, kaip padaryti, bet naujienų tikrai bus“, - tikino Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė.

Parengė Laura Bagdžiūnaitė

Laida „Pasaulis pagal moteris“ transliuojama antradieniais 10.10 val.


Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder