Kultūros ministras: linkiu mokytojams ir mokiniams kūrybingų metų

Kultūros ministras: linkiu mokytojams ir mokiniams kūrybingų metų

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sveikina pedagogus ir moksleivius su naujų mokslo metų pradžia ir linki kūrybingų bei turiningų metų.

„Mokytojo darbas labai svarbus, supažindinat mokinius su meile Lietuvai, istorija, kultūra ir tradicijomis. Mokykloje gimsta pirmoji pažintis su valstybės vertybėmis, todėl norėčiau palinkėti mokytojams stiprybės ir išmonės, įkvepiant jaunąją kartą pažangios Lietuvos kūrimui“, – sako ministras.

Š. Birutis sveikina meno mokyklas ir kultūrinę užklasinę veiklą pasirinkusius mokinius bei jų tėvelius. „Menas padeda mums labiau pažinti žmogaus prigimtį, menas padeda pajusti gyvenimo skonį, menas paverčia mus ne tik savo tradicijas saugančia, bet ir kuriančia šalimi, todėl noriu padėkoti meno mokytojams ir kultūros darbuotojams, kurie dirbs su vaikais ir jaunimu kultūros srityje “, – sako ministras.

Kultūros ministras Rugsėjo 1-osios proga Švenčionių ir Ignalinos rajonų mokykloms bei bibliotekoms dovanoja po „Didžioji Lietuva“ III tomą. Knygos 11 mokyklų ir 7 bibliotekas pasieks artimiausiu metu. „Didžioji knyga“ pasakoja apie Lietuvos paveldą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje.

„Bibliotekos ir mokyklos jau turi I ir II šios knygos tomą, tad nusprendžiau padovanoti po III. Norėdami matyti didingą Lietuvos atetitį, turime pažinti didingą jos praeitį, tad linkiu visiems, kurie vartys šią knygą, kad rastų savyje įkvėpimo prisidėti prie būtent tokios ateities kūrimo“, – sako ministras.

Apie knygą rašo autorė Birutė Valionytė: „LDK sulaikė germanų slinkimą į rytus ir Aukso Ordos skverbimąsi į vakarus. Tai vienintelė baltų valstybė, nuo viduramžių išlikusi iki mūsų dienų. Lietuvos istoriją ženklina ne tik garsios pergalės, bet ir dideli teritoriniai bei žmonių praradimai. Po trečiojo Abiejų Tautų Respublikos padalijimo Lietuvos vardas buvo ištrintas iš pasaulio žemėlapio. Valstybę pasidalijo trys imperijos – Austrija, Prūsija, Rusija – įsipareigojo niekur ir niekada nevartoti žodžio „LIETUVA“. Rusijos imperijos carienė Jekaterina II 1783 m. sudarė slaptą komisiją, kurios tikslas – perrašyti istoriją nugalėtojų naudai. Caras Nikolajus I 1840 m. išleido įsakymą, draudžiantį vartoti žodį „lietuvis, lietuviškas“. Mes ir šiandien girdime šią istoriją, kuri iš esmės yra slavų invazijos į baltų žemes istorija. Lietuvos istorija buvo svetimų jų perrašinėjama, patriotiniai jausmai trypiami. Lietuvių tauta pergyveno kelias rusifikavimo, polonizavimo, germanizavimo bangas. Išlikome sunkiausiomis sąlygomis.

1918 m. Lietuvos valstybė buvo atkurta. Tiesa, prarastos didelės teritorijos, bet šerdį pavyko išsaugoti. 1990 m. kovo 11 d. antrą kartą atkūrėme savo valstybę. 123 metai carinės Rusijos ir 50 metų Sovietų Sąjungos okupacijos metų mus išmokė išgyventi nepalankiausiomis sąlygomis. Visko būta. Bet išsaugojome savo patriotinius garbę, išdidumą, jausmus. Tačiau okupacija paliko mūsų sąmonėje gilius pėdsakus. Todėl nesistebiu, jog šių dienų lietuvis, į Didžiąją Lietuvą žiūri kaip į mistinę valstybę iš senos praeities.

Aplankius Didžiąją Lietuvą ir įsitikinus, kad išliko daug įspūdingo protėvių palikimo, man kilo mintis jį nufotografuoti. Fotoalbumą sudaro keturios knygos: pirma ir antra apima Lietuvos paveldą dabartinėje Baltarusijoje, trečia – paveldą Ukrainoje, ketvirta – Lenkijoje ir Rusijoje“.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder