Ko "Bočiai" po "Europiadas" trankosi? (2)

Ko "Bočiai" po "Europiadas" trankosi? (2)

(Tęsinys. Pradžia rugpjūčio 7 d.)

Kai "Europiada" Bolzane buvo gerokai įsilingavusi ir prie kiekvieno kampo vieni šoko, kiti dūdas pūtė, dažnas bolzanietis mane už rankovės tampė ir klausė, kas čia vyksta...

Paaiškinti buvo sunku, nes dauguma šio miesto gyventojų kalba arba vokiškai, arba itališkai. O mano susikalbėjimo ramstis - tiktai netobula anglų kalba. Kas liko, - aiškinau kaip sugebėjau: "fiesta, Europiada"... bet žmonės taip ir likdavo praviromis burnomis, regis, nieko nesupratę.

Viešbutyje, kuriame buvo apgyvendinti akredituoji žurnalistai, puoliau vartyti laikraščių - negi juose nėra jokios informacijos apie šią didžiulę šventę, užgriuvusią palyginti nedidelį - 100 tūkstančių gyventojų - miestą?

Vokiškame vietiniame laikraštyje aptikau ne itin didelius rašinius su keliomis nuotraukomis. Tas pat ir itališkame vietiniame leidinyje. Nusprendžiau, kad galbūt - kaip ir Lietuvoje - bolzaniečiams nelieka pinigų laikraščiams prenumeruoti ar pirkti. Regis, stigo ir "Europiados" reklamos pačiame mieste. Todėl per daug nesistebėjau, kai Bolzano ledo arenoje, kurioje vyko didieji "Europiados" atidarymo ir uždarymo koncertai, vietinių gyventojų, išskyrus kviestinių tribūną, tūkstančiais kaip Klaipėdoje nebuvo priplūdę. Arenos kėdės daugiausiai nusėstos "Europiados" dalyvių ir palaikymo komandų - t.y. tų pačių dalyvių, kurie jau buvo atpylę savo programas.

"Europiada" išgarsino Klaipėdą

Kai apie tokio renginio kaip "Europiada" reklamos stoką Italijoje prabilau Ria van Rompay iš Belgijos, lydinčiai savo vyrą organizacinio komiteto narį ne į pirmąją "Europiadą", ši taip pat stebėjosi vaizdinės reklamos stygiumi. Užtat papasakojo labai mane pradžiuginusius įspūdžius: "Atvykdami į Bolzaną su vyru buvome apsistoję Insbruko viešbutyje. Kai įsijungėme televizorių, žiūrėjome pusvalandžio trukmės filmą iš Klaipėdoje vykusios "Europiados". Austrų TV filmo pabaigoje paleido reklaminį filmuką, kuriame buvo pranešama, jog po kelių dienų "Europiada" prasideda Bolzane",- pasakojo ji.

Klaipėda dideliuose ekranuose mirgėjo ir per atidarymo bei uždarymo iškilmes Bolzane. Itin didžiavausi klaipėdiečių žiūrovų per koncertus nufilmuotomis keliamomis "bangomis", kurių taip stigo Bolzane... Žodžiu, klaipėdiškiai - šaunuoliai. Daugelis net nežino, kad dabar jie mirga ne tik Austrijos televizijos, bet ir kitų Europos valstybių TV kanalų ekranuose. Mirga "Meridianas", mirga Klaipėdos herbas su berniuku. Žodžiu, uostamiestyje sėkmingai nuvilnijusi "Europiada" davė mums ir visai Lietuvai dividendų Europoje.

Kai per dovanų teikimo ceremoniją vieno iš Bolzano muziejų rūmuose upėmis plūdo dovanotojai iš pačių įvairiausių Europos šalių, klaipėdiečių "štabas" buvo bene lankomiausias po "Europiados" organizacinio komiteto prezidento Bruno Peterso. Čia net suplukusios maišelius su knyga apie Klaipėdoje vykusią "Europiadą" dalijo šiandien jau Lietuvos kultūros viceministrė Nijolė Laužikienė, Klaipėdos miesto tarybos narė Audra Daujotienė, žurnalistiką į viešuosius ryšius iškeitusi Dalia Grikšaitė.

Dalyvavusieji "Europiadoje" Klaipėdoje, gavę dovanų ir atsivertę tas knygeles, tiesiog šokinėjo iki dangaus, aptikę kad ir mažiausią savo ar savo kolektyvo atvaizdą, bei žarstė komplimentus organizatoriams.


"Europiada" - ne vien šokiai ir dainos

Turtingesniųjų Europos šalių folkloriniai kolektyvai į tolesniuose miestuose vykstančias "Europiadas" skrenda lėktuvais. Lietuvos ansambliai iš mūsų šalies miestų ir miestelių važiuoja autobusais. Sutikite - varginanti kelionė "varyti" beveik 2000 kilometrų ten ir atgal, kaip šiuo atveju - į Bolzaną. Tačiau kelionės autobusu turi ir savo pliusų: daugiau pamatoma, išgirstama, paliečiama, paragaujama, pauostoma. Bent jau tokius tikslus kelia sau "Bočiai", kai vyksta į "Europiadas".

Šiai kelionei, kaip ir ankstesnėms, kolektyvas kruopščiai ruošėsi - buvo pasiskirstyta, kuris apie kurį pravažiuojamą miestą pasakos, kuris kokią atrakciją autobuse ar stovėjimo aikštelėse pasiūlys, kokią "štuką" iškirs. Žodžiu, "Bočiai", jau turintys nemenkos tokių ir kitokių kelionių patirties, ilgoje kelionėje nebuvo nusiteikę miegoti ir grožį bei vaizdus pražiopsoti. Kruopščiai buvo apgalvotas ir maršrutas: nakvynės Prahoje ir Zalcburge vykstant į ten ir Veličkose - grįžtant atgal.

Apie pakelės miestus išsamiai pasakojo Nijolė ir Janina. O Zalcburge, apie kurį pasakoti ruošėsi Irena Grigas, "Bočių" laukė staigmenėlė, - Irena ne tik pati paruošė išsamią apžvalgą apie šį miestą - europinės muzikos kultūros citadelę, bet net "elektroniškai" susirašinėdama prikalbino zalcburgietę "bočiukus" po Zalcburgą pavedžioti. O didžiausias "honoraras" šiai buvo "Bočių" sugiedotas vos ne ansamblio himnas "Žemėj Lietuvos".

Iš anksto buvo apskaičiuotas ir buvimo Bolzane laikas. Tarp numatytų koncertų Bolzano gatvėse ir aikštėse buvo viena laisva diena. Ją "Bočiai" praleido irgi turiningai:užuot stumdęsi Ledo arenos užkaboriuose, jie išsirengė apžiūrėti Romeo ir Džiuljetos miesto Veronos. Pakeliui dar išsimaudė Gardo ežere Sirmione, garsiame jau vien dėl to, kad čia vilas turi daugybė Italijos garsenybių. Kadaise čia plūsdavo gausybė Marijos Kalas gerbėjų. Jos geltona vila ir šiandien traukia daugybės turistų, plaukiojančių kateriais Gardo ežere, akį.

Grįždami po "Europiados" "bočiukai" dar lankėsi Veličkų druskų kasyklose, kurių išskaptuotoje bažnyčioje ir vėl sugiedojo "Žemėj Lietuvos". Šiaip jau ne dainininkai, o labiau šokėjai "Bočiai" dainą užtraukė taip, kad žymiausiems chorams po lapais tektų slėptis. Mat toje druskų kasyklų bažnyčioje akustika tokia, kad visiškas bebalsis turbūt čia taptų Pavaročiu ar Domingu, ar Marija Kalas...

Dar buvo aplankyta Krokuva, Vavelio pilyje skubėta pagerbti žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kačynskio ir jo žmonos Marijos kapo. Na, ir Čenstakavo vienuolynas su garsiuoju Marijos paveikslu, pro kurį lenkai, jei galėtų, tai keliais prašliaužtų. Tą darė ir kai kurie "bočiukai"...

Taigi "Bočių" šokių ansamblis į "Europiadas" traukia ne tik Lietuvos ir Palangos vardų garsinti, bet ir savo akiračio plėsti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder