Knygas išstūmė dėvėti drabužiai

Knygas išstūmė dėvėti drabužiai

Naujojoje Akmenėje uždarytas knygynas, kuris nuo tarybinių laikų buvo išskirtiniu kultūros židiniu, o keliolika pastarųjų metų ir vienintelis rajono knygynas.

Kai pasklido žinia apie uždaromą knygyną, jo šeimininkų prašyta parduoti pastatą. Siūlyta solidžiai sumokėti. Nes vieta Naujosios Akmenės centre esanti vieta yra labai patraukli komerciniu atžvilgiu. Savininkas neatmeta galimybės parduoti vertingą turtą, tačiau tik ateityje.

Uždarąją akcinę bendrovę „Naujosios Akmenės knygyno“ jos savininkas likvidavo. Tačiau prekybos jam priklausančiame tame pačiame pastate neatsisakė. Vietoj knygų siūlo pirkti dėvėtus drabužius, avalynę.

„Tai pastebimai geresnis verslas už knygų prekybą, kuria iš esmės buvo užsiimta tik iš idėjos ir tradicijos — kad Naujojoje Akmenėje iki šiol veikė knygynas“, — sakė buvusio knygyno direktorė Alma Baranauskienė.

Prievolė buvo ir naudinga

Beveik prieš vienuolika metų iš savivaldybės tuo metu buvusio knygyno pastatą nupirko verslininkas. Jis įsipareigojo mažiausiai penkerius metus tose pačiose patalpose toliau pardavinėti ir knygas.

Naujasis šeimininkas dalį patalpų skyrė naudotų drabužių prekybai, ir erdvės paliko knygoms. Toje pačioje salėje buvo siūloma pirkti ne tik knygų, bet ir kanceliarinių, mokyklinių prekių, bižuterijos, juvelyrinių papuošalų bei kitų paklausių daiktų.

Pastato šeimininkas įvykdė reikalavimą: prekiavo knygomis penkerius metus, o vėliau pratęsė knygyno gyvavimą.

Tačiau padėtį pakeitė krizė. Nuo praėjusių metų knygynas dirbo nuostolingai, šiemet — ypatingai, ir jo savininkas neįžvelgė perspektyvos atsigauti.

„Knygyno pajamos smuko, kai įstaigos nebeturi pinigų pirkti kanceliarinėms prekėms, o tuo labiau — knygoms“, — sakė UAB “Naujosios Akmenės knygynas“ direktorė A. Baranauskienė.

Savivaldybei nereikia knygyno

2007 metais valstybė skyrė pinigų socialiai remtinoms šeimoms įsigyti mokyklinėms prekėms. Tada Savivaldybės administracija nusprendė leisti tas prekes įsigyti ne miesto knygyne, o kitomis prekėmis prekiaujančioje parduotuvėje, kurioje mokyklos prekės buvo išdėliotos šalia alkocholinių gėrimų.

Pastato savininkas svarstė, ar valdžia domėsis sprendimu uždaryti knygyną? Tačiau — jokio dėmesio.

Pardavėja gelbėja knygą

Steigti knygomis prekiaujančią bendrovę apsisprendė viena iš knygyne dirbusių pardavėjų — Daiva Lizdenienė.

„Mane spaudė knygų tiekėjai steigti knygyną, kai sužinojo, kad paskutinis toks rajone likviduojamas, — sakė D. Lizdenienė. — Pamaniau, kad galiu pabandyti, nes turiu ryšius su spaustuvėmis, su vietiniais pirkėjais, o tokio darbo patirtis yra dvidešimt šešeri metai. Todėl ėmiausi pabandyti savarankiško verslo“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder