Klaipėdos teatrų šeimą suvienys festivalis

Klaipėdos teatrų šeimą suvienys festivalis

2014-aisiais, Teatro metais, 13 uostamiesčio teatro kolektyvų, turinčių savą raktą, kalbėjimą, stilių bei savą auditoriją, nusprendė sutelkti pajėgas festivalyje "Namai". Kūrybinių idėjų sklaidai pasirinkta dar rekonstruojamo Klaipėdos dramos teatro Repeticijų salė. Toks įvykis - pirmas Lietuvoje, joks kitas miestas savo teatrų festivalio dar nesurengė.

Klaipėdos teatralai pripažino, jog, gyvendami viename mieste, jie retai susitinka aptarti, įvertinti, kuo yra turtingi, įdomūs, apčiuopti teatrinių reiškinių bendrumus ir skirtumus, pasidalinti patirtimi. Paskendę kūrybiniuose ieškojimuose jie netgi mažai pažįstami. Šį kovą bendrais namais virs Klaipėdos dramos teatras, o jeigu festivalis taps tradicinis, jis galėtų vykti ir Pilies teatre, ir pakeitusiame paskirtį buvusiame Tabako fabrike, ir universitete. Iki šiol tik keletas teatro trupių vaidino Klaipėdos dramos teatre, ir dalyvavimas festivalyje jiems bus savotiškas krikštas.

Klaipėdos režisieriai ir aktoriai pasvarstė, jog miestiečiams būtų pravartu susipažinti su teatro trupėmis, kurių gal jie net vardo nėra girdėję, nors kiekviena jų turi savo gerbėjus, ir premjerose jų būna gausu, - ir festivaliui pasirinko įvairiausių žanrų spektaklius - visokio amžiaus, išsilavinimo, pomėgių žiūrovams.

Kuo intriguos

Režisierius, aktorius, vienas iš šalies unikumų Benas Šarka sakė, kad "Gliukų" teatras "Trupai" festivalio metu parodys spektaklį "Išsitrauk kamštį". Jame bus papasakota moters, užaugusios Klaipėdoje, o vėliau didžiąją gyvenimo dalį praleidusios Dachau koncentracijos stovykloje, istorija. Tą belaisvę naktimis lankė vizija - šventoji.

Mimas Aleksas Mažonas sakė, jog pantomimos teatras "A" festivaliui pasirinko 2000 metų spektaklį "Šalta žemė" - apie vienatvę, susvetimėjimą, dvasinį šaltį, bet ir dvasios skrydžiui atsiveriančią erdvę.

Klaipėdos jaunimo teatras rodys Valentino Masalskio režisuotą spektaklį "Sudie, idiotai". Pasak režisieriaus, spektaklis atskleidžia cinizmą, akademinės bendruomenės bei jaunimo problemas, kai kartais jaunas žmogus jaučiasi mokytojo išduotas.

Teatras "Be durų" parodys spektaklį mažiausiems žiūrovams "Trys paršiukai ir vilkelis", kurio režisierė A. Juškevičienė pažadėjo emocionalų, dinamišką veiksmą.

Šokio teatras "PADI DAPI FISH" - tai šiuolaikinis šokis su jo dramaturgine įtampa. Šokio spektaklis "Baltoji lopšinė", kaip sakė pernai Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota choreografė Agnija Šeiko, bus apie mūsų visuomenės skaudulį - paliesta emigracijos tema. Kai vaikas, atrodo, turi viską, išskyrus brangiausią žmogų šalia.

Klaipėdos universiteto Menų fakulteto IV kurso studentai pakvies į spektaklio "Sensacija" premjerą. Jauna režisierė Laura Jackevičiūtė drauge su bendraminčiais parašė ir scenarijų. Spektaklis sukurtas iš atskirų etiudų bei fragmentų ir pasakoja apie visuomenės pragmatiškumą, materializmą, atskirtį, apie žiniasklaidos daromą įtaką.

Klaipėdos lėlių teatro režisierė Gintarė Radvilavičiūtė pristatys spektaklį visai šeimai "Stebuklingas Pelenės laikas". Spektaklis gimė todėl, kad žmonėms taptų šviesiau, kad jie patikėtų, jog stebuklų būna, ir jie vyksta visai šalia mūsų.

Klaipėdos pilies teatras vis dar yra gastrolėse, bet jie rodys ironišką, sklidiną išminties spektaklį "Žaislinis pistoletas".

Teatro "Lino lėlės" režisierius, aktorius, dailininkas Linas Zubė pristatys spektaklį "Lietuviška pasaka apie tris seseris", kuriame vienokias prasmes suras vaikai, kitas, itin giliamintiškas - suaugusieji, bei visi pasisems išminties iš gimtosios tautosakos.

Laisvasis teatras, vadovaujamas režisieriaus Nerijaus Gedmino, atskleis šiuolaikinio judesio žavesį, išraišką bei estetiką spektaklyje "Šokis". Šis spektaklis sulaukė įvertinimo Danijoje.

Teatras "Kolektyvinis sodas" pristatys spektaklį "Lietuviai" pagal Gintaro Grajausko tekstus. Žmonės, susitikę virtuvėje, aptaria garsiausius šalies įvykius.

"Apeirono" teatras supažindins su 4 jaunais, perspektyviais aktoriais, pasitelkęs interaktyvią šiuolaikinių dramaturgų pjesę "Uraboras".

Klaipėdos dramos teatras rodys Tomo Jašinskio režisuotą monospektaklį "Produktas". Jame bus erotikos, meilės, terorizmo ir religijos apmąstymų, visuomenės satyros ir absurdo.

Iš entuziazmo

Įdomiausia tai, jog festivalio biudžetas yra tuščias, bet jo rengėjai vis dėlto tikisi, kad Klaipėdos miesto savivaldybė parems, padengdama bent transporto išlaidas. Entuziastai honoraro nesitiki, jiems svarbiausia yra prikelti senąsias miesto teatro tradicijas, kurti naujas. Ir, žinoma, teatralų šeimos bendrystė, publikos pripažinimas. Klaipėdos dramos teatro direktorius Gediminas Pranckūnas pasidžiaugė, jog nė viena iš 13 teatrų trupių, palaikiusių teatro iniciatyvą, nesuabejojo: o kam to reikia?

Į festivalį jo organizatoriai kviečia režisūros ir aktorinio meistriškumo studentus, masinių renginių režisierius, ir šiuos pažadėjo įleisti nemokamai. Šiaip bilietas kainuotų apie 7 litus.

G. Pranckūnas sakė, jog Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija, turėsianti baigtis 2015 m., kai bus įrengtos visos scenos ir bendruomeninės erdvės, dabar yra pusiaukelėje. Jau pradėta montuoti sudėtingas technologijas, mechanizmus, liftus scenai ir žiūrovų salės daliai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder