Klaipėdos kultūra auginasi raumenis

Klaipėdos kultūra auginasi raumenis

Paskutines valandas skaičiuojantys 2010-ieji Klaipėdos kultūros metraštyje paliko ne vieną reikšmingą įrašą. Panašu, kad jų netrūks ir kitąmet: kultūros įstaigų vadovai Naujuosius pasitinka su daugybe naujų idėjų ir iniciatyvų.

Ne tik sportas

Jolanta BRAUKYLIENĖ, Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja

Kalbant apie organizacinius ir administracinius veiksmus, vienas iš reikšmingiausių šiemet atliktų darbų - tai dviejų įstaigų, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro ir Parodų rūmų reorganizacija pastarųjų prijungimo būdu, kuri labai pasiteisino. Dar vienas žingsnis, kurio siekė kultūros bendruomenė, yra jau parengta reprezentacinio festivalio statuso suteikimo ir jų finansavimo tvarka. Esame ją pasitvirtinę, dabar laukiame asignavimų ir kitąmet jau išrinksime konkrečius renginius.

Džiugu, kad mieste atsirado naujų meno erdvių - vadinamoji "fanierkė" ir "Švyturio menų dokas". Kartu gaila, kad dėl teismų užsitęsė Kultūros fabriko projektas.

Tęsiant tradiciją ir bendradarbiavimą su "Pamario restauratoriumi", mieste atsirado dar vienas žaismingas ir netikėtas akcentas - vaiduoklio skulptūra ties pasukamuoju tilteliu.

Nemažai nuveikta jūrinės kultūros stiprinimo srityje. Džiaugiamės įsteigta Jūrinės kultūros koordinacine taryba, jūrine konferencija bei naujuoju laivų paradu, kuris nužymėjo laivybos sezono atidarymą, ir, tikimės, taps tradicinis.

Kalbant apie personalijas, Kultūros ministerijai "paskolinome" dabartinę viceministrę Nijolę Laužikienę, klaipėdietis Tomas Ambrozaitis tapo Šiaulių "Polifonijos" choro vadovu. Malonu sveikinti sugrįžusį Muzikinio teatro vadovą Ramūną Kaubrį tikintis, kad šiame muzikos uoste įsivyraus ne audrų ir permainų, o kuriantys vėjai.

Ateinančiais metais į miestą grįžta kas dvejus metus rengiamas gatvės teatrų festivalis "Šermukšnis", "The Culture 2011 Tall Ships Regatta"burlaivių regata, o daugybę tradicinių renginių papildys svarūs sporto bei pramogų akcentai. Plačiąja prasme 2011-uosius Klaipėdoje vadinčiau sporto metais, per kuriuos, tikiuosi, "užsiauginsime raumenis" kitiems, jubiliejiniams miesto metams, kai bus švenčiamas jo 760 metų gimtadienis. Tuomet tikimės sulaukti ir "Europiados".

Kyla naujas teatras

Gediminas PRANCKŪNAS, Klaipėdos dramos teatro vadovas

Žinoma, vienas didžiausių įvykių, su kuriuo siejame daug vilčių, yra prasidėjusi teatro rekonstrukcija. Jau padėtos pirmosios plytos - teatras pagaliau kyla. Ramina tai, kad kitąmet Kultūros ministerija pažadėjo paramą teatrams.

Šiais metais įsikūrėme mus priėmusiuose Žvejų rūmuose. Metai buvo nelengvi, dekoracijas tenka gaminti garažuose, kviestinius režisierius - įspėti apie teatro situaciją, bet sustoti negalime.

Nepaisant visų organizacinių sunkumų, išleidome keturias premjeras - Povilo Gaidžio režisuotą "Jausmų tektoniką", Jono Vaitkaus "Mergaitę, kurios bijojo Dievas", Alvydo Vizgirdos "Ei, Džuljeta!", Gabrielės Tuminaitės "Mirandolina, arba Šiandien vaidiname Goldonį". Pirmąsyk padirbėjome su gerbiamu J. Vaitkumi, ir ši patirtis nebuvo bevaisė - režisierius pamatė, kad mūsų trupė turi potencijos, tad kitąmet planuoja mūsų teatre statyti miuziklą pagal Džovanio Bokačio "Dekameroną".

Naujaisiais metais iki kovą minimos Teatro dienos tikimės publikai pristatyti naują Povilo Gaidžio komediją pagal Džozefą Keserlingą - "Aršenikas ir seni nėriniai". Dar vieną komediją ketina statyti Arvydas Lebeliūnas, Gintaras Varnas imsis Makso Frišo "Biografijos: vaidinimo".

Tradicijos ir naujovės

Valentina ŽIGIENĖ, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro specialistė ryšiams su visuomene

Šiemet išleidome dvi premjeras - Claudio Monteverdi operą "Popėjos karūnavimas" bei Audronės Žigaitytės-Nekrošienės operą-fantasmagoriją "Frank'Einstainas: XXI amžius". Teatre viešėjo ne viena akademinės muzikos žvaigždė: koncertą surengė primadona Violeta Urmanavičiūtė-Urmana ir Alfredo Nigro, kaip operos dirigentas Klaipėdoje su atnaujintu "Eugenijaus Onegino" pastatymu debiutavo violončelininkas bei dirigentas Davidas Geringas. Pirmąkart uostamiestyje ir jo Muzikiniame teatre koncertavo pianistas Viačeslavas Ganelinas su savo grupe "The Ganelin Trio Priority".

Gruodį teatro vairą perėmė vadovas Ramūnas Kaubrys, o scenoje metus vainikavo kalėdinio muzikinio spektaklio vaikams "Stebuklų valanda" premjera. Kitąmet repertuare laukia daug naujovių bei atnaujinamų pastatymų, skirtų įvairiems skoniams. Vasarį sezoną pradės nauja renginių erdvė - Kolonų salė (teatro antrojo aukšto fojė).

Bus iš naujo pastatytas klaipėdiečių pamėgtas "Smuikininkas ant stogo", į sceną sugrįš atnaujintos "Figaro vedybos", R. Kaubrys ketina statyti Pietro Mascagni operą "Kaimo garbė". Plėtojant bendradarbiavimą su jaunaisiais teatro propaguotojais, Vilniuje studijuojanti režisierė Karina Novikova pristatys Henry Purcell barokinę operą "Didonė ir Enėjas". Malonu, kad prie teatro veiklos prisidės ir jo legenda - dirigentas Stasys Domarkas. Visa tai - tik keletas iš jau patvirtinto kitų metų repertuaro, kuriame tvirtas pozicijas išlaiko tradiciniai renginiai, bet nestinga ir įvairiausių naujovių.

Kviesis žvaigždes

Ignas KAZAKEVIČIUS, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktorius

Vienas reikšmingiausių šių metų įvykių - tai Parodų rūmų prijungimas prie mūsų įstaigos. Tiek objektyviai, tiek subjektyviai žvelgiant, jis pasiteisino, padėjo suformuoti veiklos struktūrą bei atvėrė galimybių išplėsti programas. Vos per pusmetį nuo prijungimo pristatėme du tarptautinius projektus: Lenkijos bei Lietuvos dailininkų parodą "Šiuolaikinė tapyba. Postevoliucija" bei Maskvos šiuolaikinio meno parodą "Estetika vs Informacija". Džiugu, kad tai padėjo užmegzti vertingą bendradarbiavimą - kitąmet savo ruožtu patys dalyvausime Maskvos bienalės programoje.

Ateinančiais metais pristatysime ne vieną intriguojantį projektą. Klaipėdiečių laukia susitikimas su šiuolaikiniu Irano menu bei net trys parodos iš Londono: rengsime šiame mieste kuriančių atvykėlių ir britų lietuvių parodas bei pristatysime žymaus kuratoriaus Edward Lucie-Smith projektą, kuriame jis nagrinės, ar šiuolaikinis menas įmanomas gyvenamajame būste. Taip pat planuojama bendra Lietuvos ir Prancūzijos menininkų paroda, kurią ruošime trise - aš, Vidas Poškus ir Prancūzijoje gyvenanti Julija Čistiakova. Lankytojams ketiname pristatyti tiek naujus vardus, tiek tokius pasaulinio garso menininkus, kaip Pierre Bismuth.

Parodas tradiciškai lydės paralelinės programos: kino, audiovizualinės produkcijos pristatymas, paskaitos bei edukaciniai renginiai.

Pirmyn - su kolektyvu ir patirtimi

Danutė ŽIČKUVIENĖ, Klaipėdos koncertų salės direktorė

Klaipėdos koncertų salė šiemet pasitiko penkerių metų veiklos sukaktį. Šis laikotarpis mums kaip naujai koncertinei įstaigai tapo išbandymu įsitvirtinant Lietuvos rinkoje. Mums tai pasisekė, ir, manau, einame teisingu keliu.

Įvykiu mūsų kolektyvo - Klaipėdos kamerinio orkestro - gyvenime tapo naujo meno vadovo Mindaugo Bačkaus sėkminga veikla: per šiuos metus orkestras ne tik Klaipėdoje, bet ir žymiuose šalies festivaliuose, renginiuose Lenkijoje ir Kaliningrade atliko per 40 koncertinių projektų.

Taigi visas koncertų salės kolektyvas yra suformuotas - belieka dirbti, tikintis klausytojų dėmesio, kuris mums yra svarbiausias.

Jau turime Naujųjų metų sausio bei vasario repertuarą, o Meno taryba patvirtino viso pirmojo pusmečio projektus. Programoje išlieka visi festivaliai: "Klaipėdos muzikos pavasaris", "Permainų muzika", "Salve muzika", edukaciniai projektai, o visa tai papildys daug įdomių projektų - vedamos derybos tiek su senais salės bičiuliais, tiek su Lietuvos bei užsienio atlikėjais, kurie dar nėra viešėję mūsų mieste.

Grūdinami nepritekliaus

Juozas ŠIKŠNELIS, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorius

Mūsų biblioteka baigia išgyventi sunkius kultūrai metus. Tad labiausiai džiugina tai, kad ji nestovi užkaltais langais bei durimis ir tebėra lankoma skaitytojų. Išlaikėme egzaminą aštuoniskart sumažintu finansavimu fondams atnaujinti. Reta diena prabėga be renginių. Džiugina širdį, kad bibliotekininkai mokėsi ir mokė kitus: gavome Kultūros ministerijos ir projekto "Bibliotekos pažangai" įvertinimą kaip mokslingiausia biblioteka, surengusi daugiausia mokymų gyventojams. Niekas nežada, kad kitąmet bus lengviau. Dėl bibliotekininkų supratingumo esu tikras, tad labiausiai viliuosi, kad mus supras ir skaitytojai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder