"Klaipėdos akvarelių" šeimoje - jau trečiasis tomas

"Klaipėdos akvarelių" šeimoje - jau trečiasis tomas

"Pastatai - kaip pastatai, o svarbiausia - žmonės. Būtent jie kuria miestą, todėl ir nusipelno didžiausios pagarbos", - taip paprastais žodžiais tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris apibūdino "Vakarų ekspreso" išleistą trečiąjį žurnalistės Gražinos Juodytės kuriamo istorinių apybraižų ciklo "Klaipėdos akvarelės" tomą.

Knygos pristatymo jos herojams ir rėmėjams vakare netrūko ir nepakartojamų klaipėdiečio Algimanto Eino, gyvenusio "Akvarelėse" aprašomame Liepų gatvės 5-ajame name, pokštų, ir nuoširdžių prisiminimų, kuriais apie darbą dabartiniame Klaipėdos universiteto menų fakulteto pastate dalinosi choreografė Tulija Zinčiukienė bei scenografė Sofija Kanaverskytė.

SKAITYTOJAS. Brolis pranciškonas Benediktas Jurčys - ištikimas Gražinos Juodytės "tapomų" "Klaipėdos akvarelių" skaitytojas.

Tikrą istorijos lobyną atvėrė gyva uostamiesčio legenda restauratorius Dionyzas Varkalis, prisiminęs, kaip skaudančia širdimi stebėjo kapinių dabartiniame Skulptūrų parke naikinimą ir kaip iš jų gelbėjo unikalius meno kūrinius.

Beje, prisimindamas Kalvystės muziejaus įkūrimą, D. Varkalis teigė, jog šis klausimas su tuometine uostamiesčio valdžia buvo išspręstas vos per 15 minučių. Vargu ar dabartiniais laikais tam pakaktų 15 mėnesių...

DRAUGIJA. Liepų g. 5-ąjį namą prikėlęs verslininkas Valdemaras Vaičekauskas (kairėje) knygos pristatymo klausėsi su kompanijos "Bega" generaliniu direktoriumi Aloyzu Kuzmarskiu. 

Prisiminta ir dar viena išskirtinė pokario Klaipėdos asmenybė - teatralas ir kino kūrėjas Napoleonas Bernotas. Jo dukters architektės Laimos Bernotaitės-Šliogerienės pasakojimo apie kartais neramų gyvenimą Ramiojoje gatvėje klausėsi sesuo inžinierė Asta Bernotaitė-Lapienė ir brolis dizaineris Vakaris Bernotas.

GYRĖ. Bendrovės "Pamario restauratorius" direktorius Aldas Kliukas (kairėje) ir laikinai TEO Klaipėdos regiono vadovo pareigas einantis Alfonsas Rudgalvis negailėjo pagyrų knygos autorei. 

"Galvojau, ateisiu į knygos pristatymą, o papuoliau į tikrą istorijos popietę. Galėtumėte tokius renginius organizuoti dažniau", - kalbėjo vienaos iš "Klaipėdos akvarelių" trečiosios dalies leidybos rėmėjų, kompanijos "Gridin's Group" atstovas Evaldas Pagojus, su dideliu susidomėjimu klausęsis knygos herojų atviravimų.

SUSIDOMĖJO. "Gridin's Group" atstovai Evaldas Pagojus ir Anastasija Malyševskaja knygos pristatymą pavadino įdomia ir naudinga istorijos pamoka. 

Miesto praeities perliukai abejingo nepaliko ir knygos mecenato - bendrovės "Fortum Heat Lietuva" - technikos direktoriaus Tomo Eikino, o pati G. Juodytė pusiau juokais, pusiau rimtai sakė ateityje nepamiršianti jo pažado prisidėti prie būsimųjų knygos, jau tapusios išskirtiniu Klaipėdos istorijos reiškiniu, dalių leidimo.

MENININKĖS. Choreografė Tulija Zinčiukienė ir scenografė Sofija Kanaverskytė turėjo ką papasakoti apie KU Menų fakulteto pastatą.  

GELBĖTOJAS. Daug kalvystės bei kitų meno kūrinių ateities kartoms išsaugojusį Dionyzą Varkalį galima vadinti unikalių žinių apie Mažosios Lietuvos istorijos paveldą šaltiniu.

Šiaip ar taip, "Klaipėdos akvarelės" bus liejamos ir toliau - kiekvieną pirmadienį "Vakarų ekspreso" puslapiuose. O ateityje šie stebuklai, kuriuos belsdamasi į senųjų klaipėdiečių duris atranda G. Juodytė, galbūt atguls ir ketvirtojon knygon.

BENDRA. Džiazo pianistas ir pedagogas Saulius Šiaučiulis (kairėje) bei tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris turėjo ką prisiminti. 

Ypač jei atsiras tokių pagalbininkų, kaip knygą išleisti padėjusios bendrovės "Fortum", "Sabelija", "Vakarų medienos grupė", "Klaipėdos nafta", "Pamario restauratorius", jūrų krovinių kompanija "Bega", TEO, "Indorama", "Klaipėdos baldai", MK laivyba", spaustuvė "Druka" ar Klaipėdos miesto savivaldybė.

Trečiąjį "Klaipėdos akvarelių" tomą galima įsigyti "Vakarų ekspreso" redakcijoje (M. Mažvydo al. 3) arba jos skyriuje PC "Akropolis" (Taikos pr. 61, Vokiečių al., prie centrinio įėjimo). Kaina - 49 Lt.

PRISIMINIMAI. Dizaineris ir pedagogas Vakaris Bernotas trečiojoje "Klaipėdos akvarelių" dalyje rado visą savo šeimą.


MEILĖ. Vakarą kartu su aktore Virginija Kochanskyte vedusio režisieriaus Gyčio Padegimo šaknys - dzūkiškos, tačiau jis yra įsimylėjęs Klaipėdą.  

"Klaipėdos akvarelių" šeimoje - trečioji knyga. Pristatymas

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder