Klaipėdoje - garsiausi pasaulio šokių kolektyvai

Klaipėdoje - garsiausi pasaulio šokių kolektyvai

Ketvirtadienį 6-ąjį kartą startuosiančiame tarptautiniame šiuolaikinių menų festivalyje "PLarTFORMA", rengiamame "Švyturio" menų doke, matysime ir tokių rizikingų šokių, dėl kurių artistams teko apdrausti savo gyvybes.

Trylika pristatomų projektų - daugiausia Centrinės Europos "asortimentas" - skirta meno gurmanams. Šiame festivalyje sąveikauja skirtingi žanrai, raiškos, idėjos. Didžiojoje menų doko salėje išskirtinius spektaklius rodys užsienio kolektyvai, pelnę pasaulinį pripažinimą arba gausybę nominacijų savo šalyje.

Į Klaipėdą pakviesti stiprūs kolektyvai ir grupės. Festivalio misija - ne tik pristatyti akį veriančius reginius, bet ir auginti žiūrovą, kad šis priimtų ne tik klasikinį meną.

Pirmieji pasirodys klaipėdiečiams jau pažįstami režisieriaus Valentino Masalskio vadovaujami jaunieji kūrėjai su spektakliu "Gaidos". Po jo laukiančius du šokio spektaklius festivalio išvakarėse spaudos konferencijoje pristatė patys autoriai: prancūzų šokio spektaklio meno direktorius Fabrice'as Planquette'as ir choreografė Yum Keiko Takayama. Jie sakė, jog šį kartą garsu, šviesa ir kūno plastika pasakos apie dvi kovas: žmogaus - su aplinka, pasiklydusio ir išprotėjusio erdvėje, ir apie aktoriaus vidinę kovą. Šokio ir medijų spektaklis peržengia visas disciplinų ribas.

Slovėnai paruošė spektaklį pagal siaubo romanų rašytojo Steveno Kingo knygą "Švytėjimas", tačiau tai bus tarsi knygos tęsinys. Teksto žadama labai mažai, "kalbės" garsai, tamsa ir švytėjimas, bei trys aktoriai, kurių vienas - vaikas. Spektaklis skirtas tikrai ne silpnų nervų žiūrovams. Kaip ir estų spektaklis "Kūno grobikai", kur ir bus atliekami šokiai su pavojų gyvybei keliančiais akrobatiniais elementais.

Čekų muzikos, šviesos ir veiksmo projekte jausmingą istoriją pasakos du akordeonistai, o vengrų spektaklyje pagrindiniu dalyviu taps "vartotojas" arba žiūrovas. Vieną iš festivalio vakarų bus rodomi šokio filmai - olandų ir lietuvių. Olandų filmas galėtų būti "Švyturio" menų doko vizitine kortele, nes šokėjai šoka uoste.

Lietuvių atlikėjai spektaklyje "Budėjimai" šoks ir dainuos. Šis dvasinio būdravimo būseną gvildenantis spektaklis apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią choreografiją.

Dvi nuolatinės festivalio savanorės menininkų grupės "Žuvies akis" narė Goda Giedraitytė ir choreografė Agnija Šeiko pasidžiaugė, jog šį kartą prie jų prisijungė 20 savanorių. Tiek studentų rūpinsis festivalio svečių būtimi ir buitimi, maitins juos naminiu maistu, diskusijų atmosfera. Menų doko eksterjerą papuoš klaipėdiečio menininko Rolando Marčiaus darbai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder