Kariliono festivalis džiugins staigmenomis

Kariliono festivalis džiugins staigmenomis

Šiandienos Klaipėdos garsinis peizažas neįsivaizduojamas be kariliono, kuris laikomas miesto savitumo simboliu. Tai - vienas iš dviejų Lietuvoje esančių tokio pobūdžio muzikinių instrumentų. Pasidžiaugti unikaliais muzikos garsais klaipėdiečiai galės birželio 24-ąją vyksiančiame Klaipėdos kariliono festivalyje.

Kariliono garsų klausytis kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį, rengti kalėdinius ir naujametinius muzikos koncertus, o birželio 24-ąją varpais skelbti Joninių šventę jau tapo tradicija. Šis renginys išaugo į antrą kartą vyksiantį festivalį, kurį globoja Klaipėdos koncertų salė (KKS).

Karilionas - unikali Klaipėdos vertybė

KKS direktorė Danutė Žičkuvienė pasakojo, kad nėra kito instrumento, kuris būtų taip aukštai pakeltas - net 50 m virš jūros lygio. Klaipėdos centrinio pašto bokšte esantį karilioną, nulietą 2006 m. Olandijoje, sudaro net 48 varpai.

Instrumento užkėlimo procedūra buvo ypač sudėtinga - juk bendras varpų svoris yra 5 t. Todėl netgi teko išardyti bokšto sieną.

"Manau, kad mes per menkai didžiuojamės šiuo instrumentu ir, regis, per mažai stengiamės pranešti miesto svečiams, kad jį turime. Kai kurie klaipėdiečiai klaidingai mano, kad savaitgaliais mes leidžiame įrašus. Tai - netiesa. Juk turime du profesionalius karilionininkus Kęstutį Kačinską ir Stanislovą Žilevičių, kurie jau 28-erius metus šio instrumento garsais džiugina miestiečius", - sakė D. Žičkuvienė.

K. Kačinskas pasakojo, kad groti karilionu yra gana skausmingas malonumas, kadangi į medines plokšteles yra daužoma kumščiais. Kai kurie groja su pirštinėmis bei antpirščiais, o amerikiečiai ranką apsiklijuoja pleistrais. Yra buvę, kad po koncertų ant medinių plokštelių likdavo kraujo lašų.

Iš viso pasaulyje yra 500 karilionininkų, iš jų - 250 europiečių. Iš Pabaltijo šalių keturiais profesionaliais karilionininkais gali pasigirti tik Lietuva ir dviem - Lenkija. Didžiausias karilionas (77 varpai) yra Riversaido bažnyčioje, JAV.

Keturi laikrodžio ciferblato etapai

Anot KKS direktorės pavaduotojos kultūrinei veiklai Loretos Narvilaitės, keturi koncertai simbolizuoja laikrodžio ciferblato etapus.

12 valandą festivalio pradžią paskelbs "Vidudienio varpai", kuriuos prakalbins klaipėdiečiai karilionininkai K. Kačinskas ir S. Žilevičius. Jau daugiau nei ketvirtį amžiaus jie ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką.

SKAUSMINGA. K. Kačinskas pasakojo, kad groti karilionu yra gana skausmingas malonumas, kadangi į medines plokšteles yra daužoma kumščiais. KKS archyvo nuotr.

15 val. koncerte "Popietės varpai" karilionu gros Olesia Rostovskaja (Rusija). Maskvos P. Čaikovskio vardo konservatoriją ji baigė kaip kompozitorė ir vargonininkė.

18 val. pasigirs "Vakaro varpai", kuriuos kalbins kauniečiai karilionininkai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis.

G. Kuprevičius yra bene labiausiai patyręs karilionininkas Lietuvoje, kurio grojimo Kauno karilionu stažas jau artėja prie 60 metų. Koncerte jis atliks savo kūrinį "Varpai ir paukščiai" karilionui.

Kauno muzikiniame teatre dirigentu dirbantis Julius Vilnonis turi dvi širdžiai brangias stichijas - varpus ir džiazą. Koncerte skambės J. Vilnonio siuita "Mi Do Re", kurią autorius atliks kartu su džiazo atlikėjais.

"Nakties varpai" 21 val. vainikuos festivalio programą. Karilionu vėl skambins Stanislovas Žilevičius. Su Klaipėdos kameriniu orkestru muzikuos solistai Beata Ignatavičiūtė (sopranas) ir Giedrius Gelgotas (fleita). Programą diriguos Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Robertas Šervenikas.

Koncertą "Nakties varpai" įrėmins lietuvių autorių kūriniai. Tai Broniaus Kutavičiaus "Dzūkiškos variacijos" ir Gedimino Zujaus "Trance4Notes".

Festivalio metu taip pat vyks keramikos užsiėmimai, kuriuose miestiečiai galės nulipdyti varpelį bei medalioną su kariliono atvaizdu.

Atgimimo aikštėje, šalia paminklo, jau šiandien galima išvysti ekspoziciją, kurioje pateikiama istorinė medžiaga nuo 1987 m., kai Centrinio pašto bokšte buvo sumontuoti pirmieji kariliono varpai.

Norintys užlipti į bokštą ir pamatyti karilioną, kviečiami dalyvauti ekskursijose birželio 18 d. 17 ir 18 val., 20 d. 11 ir 12.45 val., 22 d. 17 ir 18 val. Būtina išankstinė registracija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder