Juozo Budraičio fotografijų parodoje - kino aikštelėse sutikti kūrėjai

Juozo Budraičio fotografijų parodoje - kino aikštelėse sutikti kūrėjai

Lietuvos fotomenininkų sąjungos "Prospekto" fotografijos galerijoje atgyja vaizdai iš kino filmavimo aikštelių. Trečiadienį galerijoje atidaroma aktoriaus Juozo Budraičio fotografijų paroda "Mano kinas. 1970-1990".

Aktoriaus nuotraukose užfiksuoti garsūs kino menininkai, su kuriais yra tekę dirbti J. Budraičiui. Pasak parodos autoriaus, jis neturėjęs jokių fotomenininko pretenzijų ir įsiamžino matytus žmones tik sau, savo malonumui ir atminimui.

J. Budraitis (g. 1940) - aktorius, diplomatas, su fotoaparatu dirba, žaidžia ir kuria nuo paauglystės iki šių dienų. Tai, ką jis fotografavo bręsdamas Švėkšnoje ar studijuodamas teisę Vilniuje, vėliau tarnaudamas kariuomenėje, kol kas yra tik jo paslaptis, supakuota dėžėse. Tačiau kai teisės studentą kino režisieriai vienas po kito ėmė kviesti filmuotis, jo fotoaparatas atsisuko į filmavimo aikštelėse dirbusius žmones.

Taip fotoarchyve ėmė kauptis režisierių, aktorių, dailininkų, operatorių ir nematomų kino žmonių portretai. Tik nedidelė dalis jų pastaraisiais metais autoriaus atrinkta į parodą "Mano kinas. 1970 -1990". Ją jau galima pavadinti keliaujančia, nes J. Budraičio fotografijų parodos nuo 1979 metų buvo surengtos Vilniuje, Maskvoje, Sankt Peterburge, Nižnij Novgorode, Kaliningrade, Palangoje ir kitur.

J. Budraičio nuotraukose įamžinti Lietuvos kino aukso amžiaus gražiausi atšvaitai, kai kūrė režisieriai Vytautas Žalakevičius, Raimondas Vabalas, Robertas Verba, Marijonas Giedrys, Arūnas Žebriūnas, Almantas Grikevičius, Algirdas Araminas. Tuo laiku kino ekranuose švytėjo Eugenija Pleškytė, Rūta Staliliūnaitė, Eugenija Bajorytė, Vaiva Mainelytė, Eglė Gabrėnaitė, Bronius Babkauskas, Algimantas Masiulis, Regimantas Adomaitis, Laimonas Noreika, Donatas Banionis ir, be abejo, juos fotografavęs J. Budraitis.

Parodoje esama vaizdų ir iš aktoriaus filmavimosi Rusijos, Estijos, kitose kino aikštelėse. Čia užfiksuotos ekrano legendos Marina Nejolova, Irina Mirošničenko, Inokentijus Smoktunovskis, Rodionas Nachapetovas, Aleksejus Petrenka, Jevgenijus Leonovas, Lembitas Ulfsakas.

"Štai jie - susikaupę ėjimui į kadrą, atsipalaidavę po įtempto darbo. Laimingi, pervargę, įsimylėję ir mylimi. Juozas Budraitis pasakoja, kad niekada neieškojęs įdomesnio rakurso, net nežiūrėdavęs per fotoaparato "akį", tik prašydavęs, kad fotografuojamieji pasižiūrėtų į jį", - rašo parodos anotacijoje meno kritikė Rūta Oginskaitė.

Paroda "Mano kinas. 1970 - 1990" žiūrovų lauks iki kitų metų sausio 12 dienos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder