"Jazz Voices" konkursas - "pagautas" tarptautinio tinklo

Renginiai

Šį balandį jau septintąkart Klaipėdoje vyksiančio džiazo vokalistų konkurso "Jazz Voices" rengėjas Steponas Januška turi kuo pasidžiaugti - jo sumanytas renginys įtrauktas į tarptautinių tokio tipo renginių tinklą, tad šįsyk dalyviai sulauks autoritetingų vertintojų iš užsienio.

Vienintelis Lietuvoje džiazo vokalistų konkursas uostamiesčio muzikanto ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytojo S. Januškos pastangomis buvo pastebėtas užsienyje.

"Tokie konkursai rengiami Latvijoje, Estijoje, Suomijoje. Nuo šiol ir mūsų "Jazz Voices" priklausys prie jų tinklo.

Balandžio 3-6 d. vyksiančio renginio dalyvius vertins ne tik Lietuvos džiazo muzikos specialistai, tokie kaip Zigmas Vileikis, Saulius Šiaučiulis, Artūras Novikas, Skirmantas Sasnauskas, komisijos garbės narys Jonas Jučas, bet ir vokalo pedagogai, konkursų rengėjai, festivalių ir klubų atstovai iš kitų valstybių", - pasakojo S. Januška.

Pokalbininko teigimu, tokia komisijos sudėtis ne tik padės siekti dar labiau objektyvaus atlikėjų vertinimo, bet ir atvers pastariesiems perspektyvų išvykti rengti pasirodymų užsienio klubuose, dalyvauti džiazo renginiuose. Talentų skatinimas - vienas svarbesniųjų konkurso tikslų.

Vyks į Suomiją

Šiemetinis konkursas, manoma, sulauks dalyvių iš Baltijos šalių, Rusijos, Turkijos, Lenkijos, Danijos ir Suomijos. Iš viso konkurse, planuojama, dalyvaus iki 14-os užsieniečių ir iki 20 lietuvių vokalistų. Pastarieji pirmiausia varžysis nacionaliniame ture. Prie geriausiųjų lietuvių dešimtuko kitame, tarptautiniame, ture prisidės ir užsieniečiai. Šį etapą įveikusieji sieks nugalėtojų laurų finale.

Anot S. Januškos, išskirtinis šio džiazo konkurso bruožas, perimtas iš klasikinės muzikos konkursų, yra specialiai sudaroma konkursinių kūrinių programa, iš kurios dalyvis privalomąja tvarka turi pasirinkti atlikti kelis.

"Štai čia ir atsiskleidžia technika ir kūrybingumas. Atlikti standartą ne tik nepriekaištingai, bet ir originaliai - nemenkas uždavinys. Tiems, kuriems nepavyksta puikiai pasirodyti pagal šiuos kriterijus, suteikiamas dar vienas šansas reabilituotis - laisvoji programa, kurioje atliekami dalyvių nuožiūra pasirinkti kūriniai", - sakė S. Januška. Nemaža programa, kurią reikia parengti konkursui, iškart "atsijoja" tuos, kurie nėra tikri dėl savo galimybių tinkamai pasiruošti.

Įprasta, kad "Jazz Voices" nugalėtojai gauna vertingų ir naudingų muzikantams prizų, kuriuos dovanoja ištikimi konkurso rėmėjai. Nepaisant to, kad mecenavimo tradicijos Lietuvoje sunkiai skinasi kelią, šiemet konkurso fondas - 5000 eurų, kuriuos pasidalys didžiojo prizo, pirmosios, antrosios ir trečiosios vietos laimėtojai. Taip pat įvertinama laisvoji programa, geriausia improvizacija, savo favoritą apdovanoja ir žiūrovai.

Šiemet geriausiai pasirodysiantis Lietuvos atstovas pelnys teisę atstovauti šaliai vasarą Suomijoje vykstančiame džiazo vokalistų konkurse "Lady Summertime".

Ieškos salės

"Jazz Voices" tradiciškai vyks Klaipėdos universiteto Mokomajame teatre. "Jeigu ir toliau plėsimės, kitąmet reikės žvalgytis didesnės salės. Tačiau Menų fakultetas apskritai yra tinkamiausia erdvė konkursui - čia yra natūrali muzikų profesinė aplinka, netrūksta vietos pasirepetuoti, o ir pati teatro salė turi savo aurą", - kalbėjo organizatorius.

Pirmąkart konkurso metu vakarais uostamiesčio džiazo klube "Kurpiai" vyks vokalinio džiazo koncertai ir nuotaikingi "jam session", kuriuose pasirodys svečiai bei ankstesnių metų "Jazz Voices" laureatai.

"Jazz Voices" laurus yra nuskynusios žinomos Lietuvos džiazo vokalistės Vita Rusaitytė, Kristina Jatautaitė, Daiva Starinskaitė, Baiba Skurstene ir kt. Jos ir vėliau ne kartą įrodė savo puikų pasirengimą skindamos laurus užsienio šalyse. Tai, anot S. Januškos, yra pats geriausias "Jazz voices" konkurso lygio patikrinimas.

Valerija LEBEDEVA

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder