Istorinė Prezidentūra Kaune kviečia visuomenę talkinti rengiant parodą apie tarpukario inteligentų šeimas

Istorinė Prezidentūra Kaune kviečia visuomenę talkinti rengiant parodą apie tarpukario inteligentų šeimas

Intensyvėjant diskusijoms apie šeimos sampratą šiuolaikinėje visuomenėje, Istorinė Lietuvos Prezidentūra Kaune kviečia visus įdėmiau pažvelgti į savo tėvų ir senelių šeimas, jų puoselėjamas vertybes ir gyvenimo būdą. Kitų metų liepą, Valstybės dienos išvakarėse, Istorinėje Prezidentūroje - visuomenės lankomame muziejuje - bus atidaryta paroda "Pirmosios Lietuvos Respublikos inteligentų šeima: tarp tradicijos ir modernumo".

Muziejaus pranešime teigiama, jog inteligentų šeima pasirinkta kaip veikliausia to meto aukštesniosios visuomenės sluoksnio ląstelė, savo veikla ir gyvenimo būdu kūrusi standartus įvairiose gyvenimo srityse.

Parodoje bus siekiama atskleisti inteligentijos šeimos sampratą, pagrindinius šeimos kūrimo ir puoselėjimo bruožus, tradicines tautines ir užsienio įtakas šeimos vertybių sistemai, naujus vaikų auklėjimo būdus, modernėjančią buitį, laisvalaikio bei kitos kasdienės veiklos pavyzdžius.

Parodos lankytojai per eksponatus artimiau pažins ne tik žymiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos visuomenės veikėjų, intelektualų, meno ir kultūros, politikos ir verslo elito šeimas (Smetonos, Griniai, Stulginskiai, Tūbeliai, Biržiškos, Ivanauskai, Vailokaičiai, Janulaičiai, Lozoraičiai), bet ir išvys mokytojų, gydytojų, karininkų bei valstybės tarnautojų šeimų gyvenimo akimirkas.

"Šeima — tai tautos miniatiūra", - teigė Prezidentas Antanas Smetona. Tarpukario Lietuvoje tvirta tautiniais idealais besiremianti šeima buvo pamatinė vertybė.

Organizatoriai sako: nors tą praėjusio amžiaus tarpukario laikmetį nuo mūsų skiria vos kelios kartos, tačiau visuomenės atmintis kasdien vis labiau blėsta, dingsta šeimos nuotraukos ir relikvijos, vis mažiau šiandien galime papasakoti apie savo senelių gyvenimą. Todėl Istorinė Prezidentūra kviečia visus Lietuvos žmones prisidėti prie šios parodos gimimo ir įamžinti savo šeimas muziejaus erdvėje.

Turinčius šeimos nuotraukų, kurios darytos Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu (1918—1940), ir jei ši šeima identifikuojama kaip inteligentų, Istorinė Prezidentūra kviečia siųsti tokių nuotraukų skaitmenines kopijas el. paštu [email protected], nurodžius šeimos pavardę, vietovę ir datą. Taip pat galima atnešti ir nuotraukų originalus į muziejų Kaune, nuotraukos bus nuskenuotos ir iš karto grąžintos.

Nuotraukos bus rodomos parodoje, projektoriaus ekrane. Taip kartu bus pagerbtos ne tik žymiausios tarpukario inteligentų šeimos, bet ir jų palikuonys ar artimi žmonės.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder