Išrinktos gražiausios 2013 metų knygos

Išrinktos gražiausios 2013 metų knygos

Tarptautinės Vilniaus knygų mugės metu paskelbtos gražiausios pernykštės knygos. Pagrindinė gražiausios metų knygos premija skirta dailininkui Alfonsui Žviliui už knygos "Algimantas Julijonas Stankevičius-Stankus. Žaliasis sąsiuvinis" apipavidalinimą.

Premijas ir diplomus laureatams įteikė kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Pasak jo, knyga gimsta daugelio žmonių jėgomis, pradedant rašytojais, teksto redaktoriais, dailininkais ir leidėjais.

Ministro teigimu, pasivaikščiojus po mugę, kone visos knygos atrodo puikiai, tad išrinkti pačią gražiausią iš jų jis nesugebėtų.

"Man tai gražiausios knygos visada buvo tos pirmosios knygos (...), iki dabar atsimenu tas knygas "Ai skauda", "Bėgs pelytė vandenėlio" ir kitas", - kalbėjo Š. Birutis.

Nugalėtojus rinko speciali Knygos meno ekspertų komisija, vadovaujama Vilniaus dailės akademijos grafikos katedros profesoriaus Rimvydo Kepežinsko.

Jo teigimu, ankščiau laureatus išrinkti buvo nepalyginamai lengviau. "Čempionas iš karto buvo aiškus, jeigu tik knyga spausdinta Maskvoje ar Vokietijoje ir ant suomiško popieriaus. Dabar kadangi visos knygos yra aukštos poligrafinės kokybės (...) išrinkti yra labai sunku".

Pasak jo, didžiausia konkurencija buvo meno albumų, katalogų grupėje ir publicistikoje ir literatūroje, ten buvo daug lygiaverčių knygų.

Konkursui iš viso buvo pateiktos 86 knygos. Greta pagrindinės premijos, gražiausios metų knygos išrinktos ir atskirose kategorijose: meno leidinių ir katalogų grupėje gražiausiąja įvardinta Algirdo Šeškaus knyga "Pilka, bet ne pilka", knygų vaikams ir jaunimui - Kęstučio Kasparavičiaus "Povandeninė istorija".

Tarp grožinės literatūros ir eseistikos leidinių išskirta Algirdo Kaušpėdo knyga "Antiška", kurios dailininkė yra Asta Kaušpėdaitė. Mokslinės, dalykinės knygos ir aukštųjų mokyklų vadovėlių kategorijoje premiją pelnė Leonardo Vaičio knyga "Eklektika", bibliofilinių ir eksperimentinių leidinių - Kęstučio Navako "Lorelei. 50 meilės laiškų + 50 meilės eilėraščių".

Speciali Lietuvos dailininkų sąjungos premija skirta Gedui Čiuželiui už Dalios Vasiliūnienės knygos "Jėga ir grožis jo šventovėje" dizainą.

Vilniaus dailės akademijos premija įteikta dailininkui Gyčiui Skudžinskui už knygą "Kristijonas Donelaitis, Arturas Valiauga".

Gražiausios metų knygos rinkimai surengti 18-ąjį kartą. Konkursą rengia Kultūros ministerija, bendradarbiaudama su Dailininkų sąjunga ir Vilniau dailės akademija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder