I.Simonaitytės bibliotekoje bus pristatyta knyga "Likimo išbandymai"

I.Simonaitytės bibliotekoje bus pristatyta knyga "Likimo išbandymai"

2013 kovo 26 d. (antradienį) 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje vyks Joanos Ulinauskaitės-Mureikienės knygos „Likimo išbandymai“ pristatymas.

Renginyje dalyvaus: knygos autorė Joana Ulinauskaitė – Mureikienė, knygos sudarytojas prof. Juozas Mureika, Klaipėdos Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus darbuotojas Saulius Karalius, LPKTS Klaipėdos skyriaus pirmininkas Vytautas Mickus, profesoriai Audronė Kaugienė, Regimantas Gudelis, aktorius Aleksndras Šimanskis

Muzikuos Rima Tamošiūnaitė-Moisejeva (smuikas) ir Narine Stepanaj (fortepijonas).

Atkurtos nepriklausomybės pradžioje buvę sovietų politiniai kaliniai ir tremtiniai ėmė rašyti apie kovas už laisvę, apie patirtas kančias, okupantų kalėjimuose ir lageriuose. Tokių knygų pasirodė apie 500. Tačiau dar ne viskas išsakyta, parašyta – dar ir dabar pasirodo neprilygstamų prisiminimų.

Tokiais laikytina vilnietės gydytojos Joanos Ulinauskaitės – Mureikienės knyga „Likimo išbandymai“. Kauno priemiestyje, gausioje šeimoje augusi, 16 – metė Joana 1944 – ųjų pabaigoje tapo Lietuvos partizanų dviejų būrių ryšininke. Svarbiausios jos užduotys: aprūpinti partizanus vaistais ir tvarsliava, iš miškų į Kauną nešti bei platinti partizanų laikraščius. Ji puikiai atliko savo pareigas, bet po metų buvo susekta – nepilnametė atsidūrė kalėjime ir buvo nuteista dešimčiai metų laisvės atėmimo bei keletui metų tremties.

Politinė kalinė, padariusi daug likimo vingių, ištvėrusi daugelį kraupių ir tragiškų išbandymų, žeminimą, kančias nepalūžo, nepakluso priespaudai, neprarado vilties ir svajonių džiaugsmo. Joana visą savo patirtį ir prisiminimus užrašė savo knygoje „ Likimo išbandymai“.

Ši knyga aprėpia didelį mūsų krašto istorijos laikotarpį, pradedant nepriklausomos Lietuvos metais ir baigiant nūdiena. Didelį įspūdį palieka pasakojimo stilius – gyvas ir jausmingas. Autorė savo prisiminimuose pasakoja apie mokymąsi gimnazijoje, apie pažintis su kilniais kovotojais už Lietuvos laisvę, apie teismą ir bausmės atlikimą daugybėje žiauriausių Sibiro lagerių. Knygoje įdomu ir vertinga daugybė detalių: glaustos artimų ir tolimesnių žmonių charakteristikos, išsamūs, tikslūs daugelio labai skirtingų aplinkybių apibūdinimai ir apmąstymai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder