"Isado" skinasi naujus kelius

"Isado" skinasi naujus kelius

Klaipėdos šokių kolektyvas "Isado", prieš dešimtmetį suburtas tuometės "Ąžuolyno" gimnazistės Ingridos Araškevičiūtės-Grigišienės, stiebiasi virš šokių studijos rėmų ir ieško naujų iššūkių. Vienas iš vadovės ir choreografės sumanymų - gimtojoje Klaipėdoje rengti tarptautines šokių muges, kurios į uostamiestį sutrauktų visų su šokio pasauliu susijusių profesijų atstovus iš Lietuvos bei užsienio.

Prieš porą sezonų nacionalinės televizijos eteryje nuolat šmėžavusių "Isado" veidų šiomis dienomis talentų laidose nebematyti. Tačiau ne todėl, kad gabių vaikų ir jaunuolių gretos būtų tapusios retesnės: pasak I. Araškevičiūtės-Grigišienės, vyresniuosius šokėjus, ir toliau siekiančius profesionalios šokių karjeros, televizijos eteryje jau keičia jaunesni.

Praėjusią vasarą savo dešimtmetį triukšmingai atšventęs kolektyvas tradiciškai viešėjo savo pamėgtuose Italijos šokių renginiuose. Vienas iš jų - taip pat jubiliejinis dešimtasis gimnastikos ir sceninių menų festivalis "Festival Del Sole" Italijos Ričionėje. 2004-aisiais čia vykusiame šokių konkurse "Perla Danza" "Isado" pirmąkart savo istorijoje pelnė nugalėtojų laurus.

Tačiau ypač daug įspūdžių ir naujų idėjų "Isado" komandai pažėrė tradicinė šokių mugė "Danzainfiera" Florencijoje. Tai - vienas didžiausių Europos šokių renginių, kuriame "Isado" viešėjo jau antrą kartą. "Pirmąsyk lankydamiesi šioje mugėje, per kelias dienas nė nespėjome apžiūrėti miesto - visąlaik buvome renginiuose. Šįkart nusprendėme ištaikyti valandėlę pasigrožėti Florencija, tačiau pavyko tik vėlyvą vakarą, tamsoje. Nors susižavėti miesto įspūdinga architektūra ir pamilti jį tai nesutrukdė", - juokėsi pokalbininkė.

Keturias dienas šurmuliuojančiame renginyje susitinka įvairiausių žanrų šokėjai, rengiami šou, meistriškumo kursai ir seminarai, atrankos bei konkursinės programos, galima įsigyti visko, ko tik gali pageidauti šokio propaguotojo širdis. "Isado" kolektyvas šįsyk pasirodė ir konkursinėje programoje, kurioje tapo finalininkais.

"Tik laiko klausimas, kada tokia mugė įvyks Klaipėdoje, - sakė ambicijų nestokojanti šokių kolektyvo vadovė. - Džiaugiuosi užmezgusi kontaktus Italijoje. Įprasta, kad niekas neskuba įsileisti naujokų į savo ratą, tačiau šį etapą jau įveikiame - nebesame jiems svetimi."

Pasak I. Araškevičiūtės-Grigišienės, italų šokių pasaulis žavi įvairove, spalvingumu ir profesionalumu. "Manau, šiuo metu Lietuvoje daugiau dėmesio skiriama komerciniams bei organizaciniams dalykams, nei šokio kokybei. Italijoje šis balansas puikiai išlaikytas. Čia niekas nedramatizuoja, jeigu persirengimo kambariai yra kukliai apstatyti, tačiau sudeda visą savo energiją į šokį", - sakė pokalbininkė.

Šiemet "Isado" lankėsi ir Londone vykusioje "Move it" šokių parodoje. "Jeigu italai labiau koncentruojasi į Vakarų bei Rytų Europos šalis, Londonas įtraukia ir JAV", - pasakojo I. Araškevičiūtė-Grigišienė. Tad čia "Isado" susibičiuliavo su pasaulinio garso projekto "So You Think You Can Dance?" buvusiais dalyviais ir šio šou choreografais Travis Wall ir Blake McGrath, kurie patarė netrukus gimnaziją baigsiančiam vadovės broliui treneriui ir šokėjui Tomui Araškevičiui neapleisti ketinimų siekti šokėjo karjeros ne tik Europoje.

Tuo metu veikli jo sesuo įkvėpimo semiasi iš garsiosios kolektyvo "krikštamotės" šokėjos Izadoros Dunkan, kuri turėjo savo šokių studijas visame pasaulyje. Tad klaipėdietė jau veda derybas dėl "Isado" studijų įkūrimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Didžiausias jos troškimas ir uždavinys - kad šiose studijose dirbtų Klaipėdos universiteto Menų fakulteto parengti choreografai.

"Klaipėdoje nebėra tiek šokti norinčių žmonių, kiek yra specialistų. O jų įgūdžiai - geri, ir turėtų būti dar labiau tobulinami", - mano I. Araškevičiūtė-Grigišienė.

Ji regi "Isado" vardą puošiant ne tik modernias šokių klases. "Jau seniau teikėme modelių, aktorių, šokėjų agentūros paslaugas. Ketinu ne tik plėsti šias veiklas, bet ir imtis kitų sričių, kuriose "Isado" taptų kokybės, profesionalumo ir grožio sinonimu", - sakė pokalbininkė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder