Ievos Variakojytės-Reynshtrom kolekcija - močiutės palikimas

Ievos Variakojytės-Reynshtrom kolekcija - močiutės palikimas

Paršelių figūrėles kolekcionuojanti IEVA VARIAKOJYTĖ-REYNSHTROM tęsia net kelias kartas apėmusią šeimos tradiciją. Baltijos cirke direktoriaus pavaduotoja dirbanti Ieva kolekciją paveldėjo iš močiutės, nusipelniusios cirko artistės Vladislavos Stankutės-Variakojienės, kuri Lietuvoje ir užsienyje garsėjo unikaliu numeriu su dresuotomis kiaulėmis. Apie 200 egzempliorių paršelių kolekcija laikoma šeimos namuose, kuriuose gyveno ir Ievos senelė. Pro gražesnius paršelius praeiti ramiai negalinti Ieva močiutės kolekciją ne tik prižiūri, bet ir palengva pildo.

Kad namai nevirstų paršelių muziejumi, kolekcija laikoma specialiose lentynose. "Jei įmanoma, kai kuriuos paršeliais dekoruotus daiktus panaudojame pagal paskirtį, pavyzdžiui, gėlių vazoną, servetėlių laikiklį, lėkštutę stalo įrankiams sudėti ir kitus", - pasakojo Ieva. Daugiausia kolekcijoje - įvairios skulptūrėlės. Yra nemažai kiaulių taupyklių. Kolekcijoje galima rasti ir iš molio nulipdytų, siuvinėtų, megztų, pliušinių, tapytų ir net iš marcipanų masės išminkytų paršelių.

Kada kolekcija pradėta ir kuris paršelis buvo pirmas, I.Variakojytė-Reynshtrom tiksliai nežino. Numeris su kiaulėmis publikai buvo pradėtas rodyti 1961 metais. "Močiutė ir pati rinko paršelius, taip pat gaudavo dovanų nuo kolegų ir gerbėjų", - pasakojo Ieva. Ji ir pati prisipažįsta itin mėgstanti šiuos jaukius, protingus ir švarius gyvūnus. "Mano močiutė, o vėliau ir tėvai dirbo su dresuotomis kiaulėmis, todėl man šie gyvūnai labai malonūs ir jaukūs. Žmonės kiaules pernelyg nuvertina. O iš tikrųjų jos labai protingos, prieraišios. Dresuotos kiaulaitės klausydavosi mano močiutės, vėliau - tėvo, kaip kokie šunys. Jos šokdavo valsą, o sudėtingiausias ir baigiamasis numerio momentas - šuolis per degantį lanką", - prisiminimais iš cirko istorijos dalijosi Ieva.

Šiuo metu namuose laikoma kolekcija po patalpų remonto bus perkelta į Baltijos cirko patalpas Drobės gatvėje Kaune, todėl ją pamatyti galės kiekvienas norintis. Kaip ir ankstesniame "Laisvalaikio" numeryje jau pristatytą net kelių tūkstančių klounų kolekciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder