Į Klaipėdą atviliojo Fortepijono muzikos festivalis

Į Klaipėdą atviliojo Fortepijono muzikos festivalis

Gegužės pradžioje KU Menų fakulteto Fortepijono katedra sukvietė trijų Pabaltijo šalių studentus į tradicinį XI Baltijos šalių aukštųjų muzikos mokyklų studentų fortepijono muzikos festivalį, skirtą fakulteto 40-čiui.

Ruošiant profesionalius muzikus, fortepijono specialybės studijoms skiriamas itin didelis dėmesys. Tai sąlygoja fortepijono universalumas, tiesioginis sąlytis su "gyva" muzika, galimybė pažvelgti į ją interpretatoriaus akimis ir susipažinti su atlikimo meno specifika.

Be kūrybinės ir meninės veiklos, fortepijono katedrų dėstytojams svarbus pedagoginis darbas, profesinis studentų rengimas. Studentai dalyvauja įvairiuose koncertuose, konkursuose, olimpiadose ir festivaliuose.

Tradicijos Praėjusio festivalio užuomazgos - nuo 1980 m. rengiami bendri koncertai su Talino konservatorijos studentais. 1990 metais šie koncertai peraugo į Baltijos šalių studentų festivalius. Juose mūsų studentai garbingai atstovauja KU Menų fakulteto Fortepijono katedrai iki šių dienų. Baltijos šalių fortepijoninės muzikos festivaliai vyksta kas antrus metus, kiekvieną kartą vis kitoje šalyje. Taip ir sukasi ratas: studentai vyksta į svečius, o po poros metų patys į savo kraštą kviečia bendraminčius atvažiuoti muzikuoti ir pasidžiaugti pasiekimais. Šių metų festivalyje Estijos muzikos akademijai atstovavo Reet Ristimiagi ir Dario Ribechi (Italija), juos atlydėjo lektorė Niina Maiorova. Latvijos Jazeps Vitols muzikos akademijai atstovavo keturi dalyviai: Inga Putnina, Viktorija Zubairova, Platons Buravskis ir Aleksejs Peguševs. Juos į festivalį atvežė katedros vedėjas prof. Janis Matulis. Iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atvyko studentė Viktorija Narvidaitė ir jos pedagogė doc. Jolanta Patamsienė. Iš Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos atvyko studentai Lina Kanapinskaitė ir Mindaugas Puidokas bei jų pedagogai: lektorė Gailutė Bogdanaitė ir docentė Marija Čepinskienė. Daugiausiai dalyvių būta iš KU Menų fakulteto. Tai Kristina Budvydytė, Raminta Šukytė, Adelė Daunoravičiūtė, Neringa Navakaitė, Vigilija Smilgytė, Irena Filičkinienė, Aurimas Martinkus ir Laura Gedgaudaitė bei jų pedagogai: doc. Genadijus Osipkovas ir Jūratė Karosaitė, prof. Stanislovas Žilevičius ir Tatjana Romaškina. Festivalio koncertuose, kuriuose skambėjo 31 fortepijoninis kūrinys, buvo puiki galimybė palyginti ir įvertinti savo bei kitų studentų muzikinį pasirengimą, paklausyti įvairių šalių ir epochų kūrinių. Antrajame koncerte buvo labai įdomu išgirsti lietuvių, latvių ir estų fortepijoninės muzikos, kuri ąatliko tų šalių studentai. Antrąją festivalio dieną, kol studentai ruošėsi koncertui, dėstytojai dalyvavo seminare "Fortepijono dėstymo problemos ir jų sprendimo būdai". Per renginio uždarymą kalbėję visų mokyklų atstovai pabrėžė tokių festivalių reikalingumą ir nurodė jų reikšmę profesiniam studentų rengimui. Nutarta ir ateityje organizuoti tokius festivalius, įtraukiant į juos dar daugiau kitų šalių aukštųjų muzikos mokyklų studentų. Dėkodami KU Menų fakulteto Fortepijono katedros vedėjai docentei Jūratei Karosaitei už greitą ir gerą festivalio suorganizavimą, dalyviai išsiskirstė į savus namus tikėdami, kad ši tradicija nenutrūks ir kad po dvejų metų akademinis jaunimas turės progą susitikti su savo bendraminčiais, kalbančiais universalia - muzikos - kalba.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder