Ffestivalio scenoje - ne tik jaunimo problemos

Ffestivalio scenoje - ne tik jaunimo problemos

Žvejų rūmuose įsibėgėja IV respublikinis teatrų festivalis vaikams ir jaunimui "Ledinė zylutė".

Žiūrovai jau pamatė klaipėdiečių jaunimo teatro "Be durų" ir klounų studijos "Dulidu" vaidinimus vaikams, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mimų pasirodymą, spektaklį "Pupi Pipa Pupi". Gaila, kad Žvejų rūmų salė buvo apytuštė. Ar tikrai tik gripas čia kaltas?.. Ar tik užsienio žiūrovas gali įvertinti lietuvių teatro esamus ir būsimus korifėjus?

Sekmadienį (vasario 13 d. 12 val.) Šiaulių dramos teatras pristato naujos krypties - probleminį - teatrą vaikams. Vokiečių dramaturgo V. Ludwig'o pjesę "Bela, Bosas ir Bulis" režisierius Antanas Gluskinas taip pat skiria žmonėms nuo "penkerių metų iki...". "Svarbu kalbėti su vaiku tomis temomis, kurių vengia kiti. Kai tyli tėvai, mokytojai, visuomenės veikėjai ir televizija, turi kalbėti teatras. Drąsiai, žaismingai, be perdėtos didaktikos ir moralizuojančio tono", - kalba A. Gluskinas. Šiauliečių spektaklyje greta jaunųjų aktorių Monikos Šaltytės, Daliaus Jančiausko bei Aurimo Žvinio pamatysime ir vyresniosios kartos aktorius Juozą Žibūdą, Juozą Bindoką ir kt.

Svečiai iš sostinės - Cezario grupė" ir "Atviras ratas" - tai jauniausi Lietuvos teatriniai kolektyvai, bet jie abu jau yra pelnę aukščiausią teatro apdovanojimą Auksinį scenos kryžių".

Nuolat keliaujančio ir užsienyje dirbančio režisieriaus Cezario Graužinio spektaklius "Viskas arba nieko", "Bučiuoju, Oskaras", "Arabiška naktis", "Nutolę toliai" matė ir klaipėdiečiai. Penktadienį (vasario 11 d. 19 val.) kuklioji Cezario grupė vaidins kaskart vis kitokį spektaklį-antidepresantą "Drąsi šalis, arba Lietuvos diena" apie lietuvišką tapatybę ir gyvenimo džiaugsmą. Šiame spektaklyje C. Graužinis su aktoriais siekia išreikšti asmeninį santykį su dabartine Lietuvos realybe ir kartu ieško atsakymų į universalius klausimus: apie ką svajoja statistinis jaunas žmogus Lietuvoje? Kokią praktinę filosofiją jis renkasi, pradėdamas sąmoningai kurti savo gyvenimą? Ir apskritai, ką reiškia gyventi čia ir dabar - XXI amžiaus pradžios Lietuvoje?

Vaidina Brigita Arsobaitė, Paulius Čižinauskas, Vilma Raubaitė ir Julius Žalakevičius. Vienas teatro kritikas "Drąsią šalį" įvertino labai suprantamai - 10 balų!

Populiaraus aktoriaus ir režisieriaus Aido Giniočio kuruojama teatro laboratorija "Atviras ratas" per penkerius profesionalios veiklos metus visur tapo itin mėgstamu ir laukiamu svečiu. Festivalyje (vasario 15 d. 19 val.) "Atviras ratas" parodys naujausią spektaklį "Antigonė (ne mitas)". Šis ženklu "N-14" pažymėtas vaidinimas ir jo kūrėjai apdovanoti pirmąja režisierės ir teatro pedagogės Dalios Tamulevičiūtės premija. "Antigonė (ne mitas)" - tai aktorių laboratorijos principu kuriamas spektaklis. Kūrybinė grupė, remdamasi antikiniu Antigonės mitu, rašo spektaklio tekstus, kuria dramaturgiją, naujai ir iš esmės permąstydama, savotiškai perrašydama antikinę mitologiją šiandienos pasauliui.

Spektaklio idėjos autorė ir režisierė Ieva Stundžytė teigia, kad spektaklyje nagrinėjant žmonių tarpusavio santykių uždaroje erdvėje situaciją atvirai keliami žmogaus asmeninės atsakomybės sau, savo artimui, šeimai bei visuomenei klausimai. Individo tapatybės paieškos ir laisvės poreikis čia priešinamas amžinajai šeimos pareigai, kuri virsta beprotišku santykių kraštutinumu, balansuojančiu ties iškrypimo riba.

Spektaklyje vaidina Marija Korenkaitė, Judita Urnikytė, Jonas Šarkus, Tomas Žaibus ir Vytautas Leistrumas.

Vilniečių spektakliai skiriami vyresnei auditorijai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder