Festivalyje „Pavasario gaida“ skambės Pauliaus Širvio poezija

Festivalyje „Pavasario gaida“ skambės Pauliaus Širvio poezija

Gargžduose, festivalyje „Pavasario gaida“ viešės režisieriaus Cezario Graužinio teatras „cezario grupė“. Gegužės 13 d. Gargždų kultūros centre svečiai parodys spektaklį pagal Pauliaus Širvio poeziją „Nutolę toliai“. Pradžia – 18 val.

P. Širvio poeziją skaitys aktoriai Brigita Arsobaitė, Vilma Raubaitė, Paulius Čižinauskas, Vytautas Kontrimas, Julius Žalakevičius. Muziką spektakliui sukūrė kompozitorius Martynas Bialobžeskis.  

Jau tapo įprasta, kad pastaraisiais metais režisierius C. Graužinis bent po vieną naują spektaklį sukuria su „cezario grupe“ Lietuvoje, nors didžiąją laiko dalį praleidžia dirbdamas užsienyje. Naujoji šio režisieriaus ir penkių “cezario grupės” aktorių parengta premjera yra gana netikėtas posūkis šių menininkų kūrybiniame kelyje – tai poezijos spektaklis, besiremiantis poeto P. Širvio kūryba. Spektaklio premjera yra skirta poeto 90-ųjų gimimo metinių paminėjimui.

Iki šiol „cezario grupės“ bagaže dominavo spektakliai pagal šiuolaikinių Europos dramaturgų pjeses arba paties režisieriaus parašytos pjesės, kaip antai pjesė 2009 m. sukurtam spektakliui „Viskas arba nieko“, kuris pernai lankėsi šiuolaikinės dramaturgijos festivalyje „New Plays from Europe“ („Naujos pjesės iš Europos“) Vokietijoje. „cezario grupės“ spektakliai neretai nerdavo į patį laikmečio aktualijų sūkurį: „Pasikėsinimai“ nagrinėja viešųjų ryšių kampanijų temą, „Drąsi šalis“ - Lietuvos įvaizdžio problemą, o „Bučiuoju, Oskaras“ – vėžiu sergančių vaikų likimą. Režisierius poezijos spektakliu „Nutolę toliai“ siekia grąžinti į Lietuvos kultūros erdvę Pauliaus Širvio pasaulį, jo unikalią etiką ir poetiką. Laikmečiu, kai cinizmas virsta vertybe, poeto lyriškas atlapaširdiškumas įgyja sukrečiančios, apvalančios jėgos.

C. Graužinis apie „Nutolusių tolių“ kūrybos procesą yra sakęs: "Žinojau, kad darysime tai savaip. Teisingai ar neteisingai, supras ar ne - nekvaršinome sau galvos. "cezario grupės" kūrybinės rutinos prašmatniosios savybės - baimės pralaimėti nebuvimas, kūryba džiaugsmo, nuoširdumo labui."

Pirmą kartą spektaklį „Nutolę toliai“ publika išvydo 2010 m. rugsėjo pradžioje. Jis buvo parodytas Menų spaustuvėje ir iš karto sulaukė puikių žiūrovų ir kritikų vertinimų. Šiemet Vilniuje surengtoje Tarptautinės teatro dienos šventėje „cezario grupė“ pelnė du apdovanojimus: Auksinį scenos kryžių už spektaklį „Nutolę toliai“ nacionalinės dramaturgijos kategorijoje ir režisieriui C. Graužiniui įteiktas Boriso Dauguviečio auskaras.

Apie pavykusį darbą, vertą aukščiausio teatralų apdovanojimo byloja ir eilutės iš viešai publikuotos recenzijos: „Šis vykęs (netradicine, neįprasta, negirdėta P. Širvio poezijos interpretacija) poezijos spektaklis yra basų kojų spektaklis, lygiai kaip jis yra ir „basų“ sielų spektaklis. Tokį, išgyvenantį sovietinę realybę, reflektuojantį, mąslų ir intelektualų, ne tik graudžiai lietuviškai raudantį P. Širvį ir atskleidžia, parodo, įskaito aktoriai „Nutolusiuose toliuose“. Spektaklį verta pažiūrėti ne vieną kartą. P. Širvys seniai Anapus, bet jis gyvas, nes gyva jo poezija, nes jis naujai atgimsta ir gyvena „cezariečių“ spektaklyje. Ir net „Aš beržas, lietuviškas beržas...“ spektaklyje skamba kitaip.“

Režisierius C. Graužinis – vienas iškiliausių lietuvių teatro menininkų, kurio vardas labai gerai žinomas ir užsienyje. Nuo 2003 m. jis nuolat dirba keliose šalyse tarp Skandinavijos ir Graikijos, 2007 m. apdovanotas Graikijos teatro ir muzikos kritikų sąjungos premija už geriausią režisūrą.

Režisierius savo kūrybiniame bagaže turi sukaupęs beveik 30 spektaklių, iš kurių - trečdalis pastatyti užsienio teatruose. C. Graužinio teatras –­ tai vaizduotės teatras, kuriam būdinga gilintis į žmogaus prigimtį ir esmę, narstyti būties ir egzistencijos problemas. „cezario grupę“ režisierius subūrė 2003 m. Su ja pastatė aštuonis spektaklius. 2004 m. “cezario grupė“ gavo savo pirmąjį Auksinį scenos kryžių už spektaklį „Arabiška naktis“ metų debiuto kategorijoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder