Festivalyje Klaipėdoje jaunieji talentai muzikuos su simfoniniu orkestru

Festivalyje Klaipėdoje jaunieji talentai muzikuos su simfoniniu orkestru

Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre jau devynioliktą pavasarį rengiamas Jaunųjų talentų festivalis šiais metais pažėrė staigmenų: startavęs jaunaisiais atlikėjais pasipildžiusia J. Strausso operete „Vienos kraujas“, žiūrovus pakvietęs į šokio spektaklio vaikams „Pelenė“ premjerą, jau šį savaitgalį festivalis finišuos Jaunųjų talentų festivalio laureatų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncertu.

16 jaunų talentingų atlikėjų, 3 dirigentai, įspūdinga 2 dalių koncertinė programa ir viešnia iš Austrijos – tik dalis gegužės 31 d. įvyksiančio koncerto akcentų.

„Klaipėdoje, kaip ir kituose miestuose, yra daug muzikos mokyklų, kuriose mokosi jauni talentingi moksleiviai. Todėl kilo mintis bent kartą metuose organizuoti Jaunųjų talentų festivalį, kuriame jie turėtų galimybę pasirodyti, – sakė nuo 1993 m. vykstančio festivalio iniciatorius, dirigentas Stasys Domarkas.“

Pasak festivalio organizatorių, 16 koncerte pasirodysiančių jaunųjų atlikėjų buvo atrinki muzikos ugdymo įstaigose bei teatre vykusių perklausų metu. Norinčių muzikuoti su simfoniniu orkestru buvo dukart daugiau. Iš teatro profesionalų sudarytai komisijai teko rinktis ne tik pačius ryškiausius atlikėjus ir kūrinius, bet ir ieškoti stilių, žanrų, instrumentų įvairovės.

Jaunųjų talentų festivalio laureatų koncerto svečiai išgirs penkių klaipėdiečių vokalistų ir vienuolikos instrumentalistų pasirodymus. Be to, koncertą papuoš viešnia iš Austrijos – Austrijos muzikos konservatorijoje vokalą studijuojanti ukrainietė Maria Nazarova.

Gros konkursų laureatai

Jaunųjų talentų festivalio laureatų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncerte publikai bus pristatytos ne tik didžiosios ateities muzikos viltys, bet ir spalvinga, įvairi koncertinė programa. Teatro orkestrui talkinant skambės fortepijonas, kontrabosas, smuikai, violončelė, gitara, fleita, trimitas, trombonas ir net marimba. Vokalistų programa – nuo W. A. Mozarto, G. Verdi iki A. Dvorak, G. Bononcini operų fragmentų.

„Kūrinį, kurį grosiu, A.Vivaldi parašė fagotui. Anuomet beveik niekas nerašė kūrinių kontrabosui, tačiau baroko muzika man yra viena mėgstamiausių, todėl koncerte norėjosi atlikti būtent to laikmečio muziką“ - pasakojo E. Balsio menų gimnazijos dešimtokė Samanta Ignatjeva.

Mergina džiaugėsi, jog daugelio siejamas su orkestru ar jazz‘o muzika, kontrabosas šiuokart bus pristatytas kaip puikus solinis instrumentas. Su A. Vivaldi Koncertu d-moll Samanta Ignatjeva jau yra tapusi XVIII Nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso laureate.

Dar vieną Venecijos genijaus A. Vivaldi kūrinį, „Concerto grosso“ dviems smuikams, Laureatų koncerte atliks Vytautė Strumylaitė ir Urtė Didžiulytė. Pastarajai tai nebe pirmas koncertas su orkestru – E. Balsio menų gimnazijos penktokė jau yra grojusi su Klaipėdos kameriniu bei Kauno miesto simfoniniu orkestrais.

Visgi daugeliui jaunųjų solistų pasirodymas scenoje drauge su Mažosios Lietuvos simfoniniu orkestru bus pirmasis. „Tai pilna praktikos ir nepakartojamų įspūdžių proga, kuri daugiau gali ir nebepasikartoti. Esu labai patenkintas – orkestras palaiko, stengiasi, dirigentas labai malonus, manau, su visais randam bendrą kalbą“, džiaugėsi Klaipėdos universiteto Menų fakultete trimitą studijuojantis Mikas Karosas.

Jaunųjų talentų festivalio laureatų koncertas pristatys ir gabiausius uostamiesčio vokalistų „kalvių“ – Stasio Šimkaus konservatorijos ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentus.

„Žaviuosi W. A. Mozart kūrybiniu palikimu, o ypač jo operomis. Todėl ir koncertui pasirinkau Leporelo ariją „Notte e giornio faticar“ iš operos „Don Žuanas“. Ja pradedama opera, kurioje apstu intrigų, meilės, netikėtumų, o visą tai vainikuoja nuostabi muzika, – dėstė S. Šimkaus konservatorijos vienuoliktokas Marius Prižgintas. – Šis koncertas man – tai lyg savotiškos pratybos, lyg mažytis prisilietimas prie to, kas daugelio laukia ateityje.“

Jaunųjų talentų gretose – ir dirigentai

Gegužės 31 d. Jaunųjų talentų festivalio laureatų koncerte debiutuos ir du jauni dirigentai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentas Karolis Variakojis bei Zalcburge dirigavimo studijas baigęs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro chormeisteris Vytautas Valys. Dviejų dalių koncerto metu orkestrui bei jauniesiems talentams diriguos ir pats maestro Stasys Domarkas.

„Visada labai malonu dirbti su jaunimu. Mano kartos žmonės šiek tiek laisvesnio mąstymo, todėl bendraujame ir vienas kitą suprantame kiek kitaip, darbo procesas šiltas ir kartu profesionalus“, - sako jaunasis dirigentas Karolis Variakojis.

Vos 23 metų vaikinas jau spėjo padirbėti su skirtingais muzikos kolektyvais ir suburti šiuolaikinės muzikos ansamblį „Sinestesis“.

Pasak jo, dauguma koncerte skambėsiančių kūrinių – romantinės pjesės. Ypatingo vokalinio meistriškumo reikalaujančias G. Puccini arijas atliks dvidešimt šešerių koloratūrinis sopranas iš Austrijos Maria Nazarova.

Pirmąkart prie simfoninio orkestro vairo koncerte save išbandys chormeisteris Vytautas Valys pasakojo, jog jam pačiam iššūkiu tapo skirtingi muzikos stiliai. „Tenka greitai persiorentuoti: barokas, klasicizmas, vokalas, fortepijonas, marimba ir visa tai – vieno koncerto metu“, - vardijo V. Valys.

Jaunųjų talentų festivalio laureatų ir Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncerte pasirodys vokalistai Oksana Auškalnytė, Skaistė Vaserytė, Rūta Venckutė, Marius Prižgintas ir Steponas Zonys bei instrumentalistai: Kornelija Kupšytė (violončelė), Teodora Morta Ajauskaitė (smuikas), Mikas Karosas (trimitas), Paulius Lygnugaris (trombonas), Audrius Šerelis (gitara), Gintarė Valionytė (fleita) ir Marija Tamkevičiūtė (fortepijonas), Vytautė Strumylaitė ir Urtė Didžiulytė (smuikas), Samanta Ignatjeva (kontrabosas), Vilius Matijošaitis (marimba).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder