Europos Parlamentas ragina dosniau remti kiną

Europos Parlamentas ragina dosniau remti kiną

Pernai Europos Sąjungoje (ES) buvo parduota beveik 1 mlrd. bilietų į kino teatrus. Nors Europos kino svarba ekonomikai vis auga, trečiadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas ragina stiprinti ES paramą jam, taip pat imtis priemonių įveikti kino rinkos susiskaidymą, praneša Europos Parlamento (EP) spaudos tarnyba.

"Dėl skaitmeninės erdvės plėtojimo neturi būti uždaryti maži ir nekomerciniai kino teatrai", - pažymi EP nariai ir ragina finansuoti juos viešosiomis lėšomis bei aprūpinti skaitmenine įranga. Parlamentarai taip pat kviečia sukurti Europos bei atskirų šalių programas, iš kurių būtų finansiškai remiamas perėjimas prie skaitmeninių technologijų. Be to, 2014-2020 m. daugiametėje finansinėje programoje tokio perėjimo finansavimas iš ES struktūrinių fondų turi būti didinamas, pažymi Parlamentas.

Siekiant skatinti ES filmų kūrimą siūloma teikiant struktūrinių fondų paramą kino teatrų skaitmeninimui prašyti jų įsipareigojimo rodyti Europos filmus. Valstybės taip pat raginamos užtikrinti, kad į jų kino teatrų programas būtų įtraukta kuo daugiau europietiškų filmų.

Parlamentas pabrėžia neteisėto parsisiuntimo keliamą grėsmę kino pramonei ir ragina valstybes "tinkamai ginti intelektinės nuosavybės teises". Siekdamas įveikti Europos kino rinkos susiskaidymą EP siūlo išduoti licencijas, kurios leistų rodyti filmus daugelyje teritorijų arba visoje ES, taip pat standartizuoti diegiamas skaitmenines sistemas.

Parlamentas siūlo Europos skaitmeninę biblioteką EUROPEANA naudoti ne tik kaip skaitmeninę biblioteką spausdintiems produktams saugoti, bet ir kaip vietą, kurioje būtų saugomas Europos kino filmų paveldas.

Europarlamentarai "rekomenduoja vengti rodyti dvimačio vaizdo filmus blizgančiuose ekranuose, kad būtų gerbiamos moralinės autorių teisės, o žiūrovai galėtų matyti kokybišką vaizdą".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder