Delmonas - savo rankomis

Delmonas - savo rankomis

Dailininkė Elena Matulionienė visus besižavinčius išskirtiniais lietuvininkių rankdarbiais šeštadieniais (lapkričio 27 - gruodžio 18 d.) 12 val. kviečia į projekto "Tradicija šeimai" edukacinius užsiėmimus "Delmonų siuvinėjimas".

Čia bus galima susipažinti su tradicinių delmonų formomis, siuvinėjimo ornamentika, suprasti liaudišką spalvų bei raštų derinimo principą bei išsisiuvinėti savo delmoną. Į edukacinius užsiėmimus ypač kviečiamos mamytės su dukromis. Tai bus puiki proga prasmingai ir kūrybiškai kartu praleisti laisvalaikį.

Delmonas - specifinė Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo detalė, tarmiškai dar vadintas taše, kapše, krapšte, kišene, daumonu, diržiuku. Senovėje, parištas šimtarašte juostele, delmonas buvo dėvimas po prijuoste dešinėje ar kairėje juosmens pusėje. Visas jo grožis pasimatydavo tik ką nors į jį įdedant ar iš jo išimant. Šiandien delmonas dažniausiai rišamas ant prijuostės, nes tai pakankamai puošni ir visą kostiumą pagyvinanti detalė.

Lietuvininkės delmonus siuvo iš tamsesnės vilnos, pusvilnės, medvilnės, aksomo. Kartais vienspalvis pagrindas buvo derinamas su dryžuota ar raštuota medžiaga. Kraštai buvo apsiuvami ryškesne vilnone, šilkine ar aksomine medžiaga arba šimtarašte juostele. Delmonams puošnumo suteikdavo išsiuvinėti augaliniai, geometriniai ornementai, karoliukai, kutai, nėriniai, pinikai, bumbuliukai, karoliukų vėriniai. Kišenės kampuose ar viduryje savininkė išsisiuvinėdavo savo inicialus, datą, o jei ketindavo rankdarbį dovanoti, tai išsiuvinėdavo ir linkėjimus.

Išlikusius autentiškus Mažosios Lietuvos delmonus galime pamatyti muziejuose. Klaipėdos krašto folkloro ansambliai šiandien puošiasi pagal muziejinius pavyzdžius pasiūtais delmonais. Tačiau ši subtili tautinio kostiumo detalė verta didesnio dėmesio. Juk puošni kišenėlė puikiai gali derėti ir prie kasdieninio, ir prie išeiginio garderobo. E. Matulionienės teigimu, šį aksesuarą nesunkiai galėtų pasigaminti ir mokyklinio amžiaus mergaitės. Tad kimbam į darbą?

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder