Chorinės muzikos mėgėjų laukia svarbūs renginiai

Chorinės muzikos mėgėjų laukia svarbūs renginiai

Vakar paskelbtos smulkmenos apie du svarbius artėjančius chorinės muzikos renginius - 20-ąjį tarptautinį Stasio Šimkaus chorų konkursą ir Vakarų Lietuvos dainų šventę.

S. Šimkaus chorų konkursas, kurio rengėjai - Klaipėdos miesto chorinė bendrija "Aukuras", Klaipėdos savivaldybė ir Lietuvos liaudies kultūros centras, vyks gegužės 13-15 dienomis Koncertų salėje. Šiemet konkurse ketina dalyvauti 18 kolektyvų.

Pasak "Aukuro" tarybos pirmininko doc. Algirdo Šumskio, jubiliejinis tarptautinis konkursas po truputį tampa prestižinis ir įsitvirtina tarp pasaulinių konkursų. "Žinoma, Klaipėdos miestui tai didžiulė garbė, o sykiu ir nemenka atsakomybė", - sakė jis.

Konkurso metu vyks dalyvių koncertai Klaipėdoje, Kretingoje bei Palangoje. Taip pat prie apvalaus stalo žadama surengti seminarą dalyviams ir svečiams. Numatomos ir kitos naujovės - konkurso dalyvių pasiplaukiojimas "muzikiniu" laivu, "flešmobas" Lietuvininkų aikštėje kartu su teatralizuotu Klaipėdos jaunimo teatro pasirodymu, svečių chorų festivalis ir kt.

O štai birželio 12 d. klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami į Vasaros estradą, kurioje vyks Lietuvos vakarų krašto dainų šventė.

Anot A. Šumskio, šios šventės tikslas - per lietuvišką dainą ugdyti jaunąją kartą bei visus Lietuvos piliečius, skiepyti meilę ir pagarbą valstybei, jos žmonėms, istorijai, kultūrai, puoselėti ir tęsti chorinio dainavimo bei dainų švenčių tradicijas.

Dainų šventėje tikimasi sulaukti per 200 meninių kolektyvų ir 7 000 dalyvių iš visos Lietuvos. Šventėje numatoma parodyti platų meninės raiškos spektrą, kadangi čia dalyvaus chorai, etnografiniai ir folkloriniai ansambliai, liaudies instrumentų orkestrai bei šokėjai. Šventę papuoš pučiamieji orkestrai iš Vakarų Lietuvos miestų.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis sakė, jog dedamos didžiulės pastangos sutvarkyti Vasaros estradą: "Tikimės, kad rangovas spės paruošti šią erdvę iki Dainų šventės. O Stasio Šimkaus chorų konkursui neatlygintinai suteiksime galimybę vieną dieną pasinaudoti Koncertų sale bei skirsime 2 tūkst. eurų."

Ta pačia proga vakar pristatyta ir profesoriaus, chorinio meno tyrinėtojo Regimanto Gudelio knyga "Nuo Dainų dienos iki Tautos šventės", kurioje nagrinėjama Lietuvos dainų švenčių prasmė, vizija, istorinis jos formavimosi ir plėtros procesas. Knygoje didelis dėmesys skiriamas chorų menui ir jungtinio choro fenomenui.

Taip pat vakar parodyta ir į miestą atkeliavusi "Aukso paukštė". Pastarąjį apdovanojimą už ilgamečius nuopelnus chorinei kultūrai bei aukštus meninius pasiekimus iškovojo geriausiu mokykliniu choru Lietuvoje pripažintas Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos mišrus choras "Atžalynas".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder