"Bočiai" - ne tik Europiados favoritai

"Bočiai" - ne tik Europiados favoritai

Palangos liaudiškų šokių ansamblis "Bočiai" švenčia savo gyvavimo penkiasdešimtmetį. Ta proga pakalbinome šio ansamblio ilgametę vadovę Jovitą SERAPINIENĘ.

Palanga - nedidelis miestas. Tad suburti penkiasdešimties žmonių - šokėjų, dainininkų, muzikantų būrį ne taip jau ir paprasta. Lietuvos miestuose ir miesteliuose subyra puikias tradicijas turintys kolektyvai. O štai "Bočiai" švęs garbingą jubiliejų. Gal išduotumėte to ilgaamžiškumo paslaptis?

Žinokit, ne taip jau ir sunku tuos žmones sukviesti, nes Palangoje, regis, daugiau pagyvenusių žmonių, nei jaunimo. Tad pakalbinti garbaus amžiaus žmonės mielai sutinka burtis. Kolektyve yra ir aštuoniasdešimtmečių. Tai šokėjai Vytautas Jablonskis, Stasys Dokšas. Gerbiame ir mylime tuos, kurie, nepaisydami amžiaus, šoka, dainuoja, muzikuoja. Tarp jų - ir ilgametis "Bočių" bandonininkas Rimas Tranauskas. Jis vadovauja kapelai ir vokalinei grupei. Į ansamblį atsivedė ir dukterį, sūnų, anūkę. Visi jie - muzikantai. Apie kiekvieną ansamblio narį galėčiau pasakoti gražių jų gyvenimo, veiklos istorijų. Na, o kaip organizatorė yra nepamainoma mūsų Birutė Mockuvienė.

O kiek metų jauniausiam ansamblio dalyviui?

Kolektyve nesiskirstom į vyriausius ir jauniausius. Pas mus gali ateiti kiekvienas, kuriam sveikata leidžia krutėti. Jaunesnieji yra susibūrę "Banguolio" kolektyve. Pritaikom šokius, pasirenkam tinkamą dainų ir muzikos repertuarą.

Įvairiuose festivaliuose, konkursuose nuolat skinate laurus. Kurie laurų vainikai Jums ir kolektyvui brangiausi? Kurios kelionės į svečius kraštus Jums labiausiai įsirėžusios širdin ir atmintin?

"Bočiai" nekelia sau tikslo "siekti rezultatų". Nemėgstame dalyvauti konkursuose. Mums patiems patinka pasilinksminti, pakoncertuoti. Tiesa, Lietuvos liaudiškų ansamblių konkurse "Pora už poros" Kuršėnuose dalyvavome. Ir tarp pagyvenusiųjų žmonių kolektyvų užėmėme pirmąją vietą. Bet to nesureikšminame. Mums tiesiog svarbu būti kartu. Susirenkam repetuoti - jau šventė. Tiesa, keliaujame nemažai. Bet nė vienas į "Bočius" neateina dėl to, kad kažkur išvažiuotų. Ateina todėl, kad mėgsta šokti, dainuoti ar groti. Na, o įsimintina kelionė gali būti kad ir į Židikus Mažeikių rajone. Kai jaučiame, kaip žmonės mus nuoširdžiai priima, kaip įvertina mūsų pastangas pasirodyti kuo geriau.

Jūsų kolektyvas - nuolatinis "Europiadų" dalyvis. Kurioje šalyje "Europiada" paliko didžiausią įspūdį?

Pirmas kartas visada įsimintiniausias. Todėl turbūt mums yra "įsikirtusi" Šveicarija. Čia Martigny mieste mes pirmą kartą įsiliejome į penkių tūkstančių "Europiados" dalyvių gretas. Ir, regis, palikome neblogus įspūdžius, nes po to mus pradėjo kviesti į kiekvieną "Europiadą". Sudėtinga nusakyti to festivalio atmosferą, kuri užlieja kiekvieną dalyvį, esu įsitikinusi, ir žiūrovą. Klaipėdiečiai tą atmosferą irgi galėjo pajusti, kai šis festivalis vyko Klaipėdoje. "Europiada" - galingas renginys ir reginys. Pasisemiame daug įspūdžių, kol autobusu kratomės per visą Europą, o paskui grįžtame. Būtinai surengiame ekskursijas į įvarias vietoves, kurias pravažiuojame, kur galime ką nors neįprasta, dar neregėta pamatyti, išgirsti.

Kai pernai su "Bočiais" kračiausi į "Europiadą", vykusią Italijos Bolzano mieste, savo akimis įsitikinau, kiek "Bočiai" turi gerbėjų. Keliuose koncertuose pamačiusi "Bočių" šokius žiūrėjusius, dainų klausiusius grenlandus, neištvėriau nepasiteiravusi, kodėl stebi lietuvių, o ne kokių egzotiškų šalių atlikėjus. Grenlandai net nesusimąstę išpoškino: "Kai prieš kelerius metus pamatėme "Bočius", tai paskui, jeigu tik patys nekoncertavome, sekėme iš paskos. Tą patį darome ir Bolzane. Labai simpatiški tie pagyvenę žmonės ir mums patinka jų atliekami šokiai, dainos, lietuvių muzika",- lėtakalbe dėstė keli grenlandai iš karto. Kokių draugų "Europiadose" esate įgiję dar?

Dar iki "Europiadų" į Palangą buvo atvykęs kolektyvas iš Sardinijos salos. Susipažinome. Ir dabar labai džiaugiamės susitikę "Europiadose". Na, o kokių nors nuolatinių ryšių nesame užmezgę. "Europiados" tuo žavingos, kad jose esti tokių nepakartojamų akimirkų, kai kas nors per koncertus iškėlę nykščius rodo savo jausmus mums, kai kas nors praeidamas pro šalį pasako: "Jūs mane pakerėjote", ir panašiai. Tos akimirkos atperka ir kelionės, ir buties "Europiados" užkulisiuose sunkumus ar nesklandumus. "Bočių" kolektyvas dar tuo išskirtinis, kad nesame bambekliai - bet kurioje situacijoje, nors ir garbaus amžiaus žmonės, tuoj prisitaiko.

Na, o kaip ketinate švęsti ansamblio 50-metį?

Su daugybe draugų. Tai mums svarbiausia. Atvažiuos lietuvių kolektyvas "Bijūnas" iš Rygos, "Kalatinis" - iš Šiaulių, "Ainiai" - iš Kauno, "Gudobelė" - iš Kaišiadorių, "Gludas" - iš Užvenčio. Savo programą parodys ir "Bočiai", ir "Banguolio" ansamblis.

O kiek metų Jūs su šiuo ansambliu?

Esu nuo Girkalių. Baigiau mokyklą Palangoje, krimtau choreografiją Klaipėdos universitete. Gavau paskyrimą į Kauną. Nuvažiavau, apsižiūrėjau, išsižliumbiau ir parvažiavau atgal. Nuo 1978 metų vadovauju "Bočiams". Ir esu laiminga, dirbdama su tokiais nuostabiais palangiškiais.

Jubiliejinis koncertas

Palangos liaudiškų šokių ansamblio "Bočiai" jubiliejinis koncertas vyks gegužės 21 d. 14 val. Palangos senosios gimnazijos (Jūratės g. 13) koncertų salėje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder