Atidaryta Vakarų Lietuvos istorinio kostiumo paroda

Atidaryta Vakarų Lietuvos istorinio kostiumo paroda

Klaipėdoje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidarytos dvi parodos – „Vakarų Lietuvos istorinis kostiumas“ ir „Interpretacija“. Taip pat pristatyta eksperimentinė kolekcija – pagal istorinius kostiumus Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentų sukurti šiuolaikiniai modeliai.

Rengiant šią parodą pajėgas suvienijo visi Lietuvos muziejai, saugantys Klaipėdos krašto ir Rytprūsių etnografinę medžiagą, bendradarbiauta ir su Kaliningrado istorijos bei meno muziejumi. Parodoje apžvelgiama Vakarų Lietuvos kostiumo kaita nuo kuršių laikų iki XX amžiaus pradžios. XVII, XVIII amžiuje Mažosios Lietuvos kostiumai buvo labai spalvoti ir margi – vyravo raudona spalva, languotas raštas, o pagrindinis drabužis taip ir vadinosi – marginė.

„Tai yra kelių metrų nesusiūto audinio pala, kuri buvo apsijuosiama aplink juosmenį ir surišama tiesiog diržu arba juostele – labai paprasta“, – aiškino Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Aušra Kavaliauskienė.

O štai XIX amžiuje nusistovėjo santūrių juodos spalvos kostiumų mada. Tuo metu net nuotakos suknelė būdavo juoda. Apsirengti juodai galima buvo tik sulaukus sutvirtinimo sakramento.

„Mažos mergaitės negalėjo jų dėvėti. Tik sulaukusios 14 metų gaudavo išsvajotąją marinę juodo šilko arba atlaso prijuostę, gražų kedelį, kuris buvo pasididžiavimo simbolis. I. Simonaitytė rašė – mano Vanagiški drabužėliai, kaip aš jumis didžiuojuos“, – pasakojo A. Kavaliauskienė.

Rengiant šią Mažosios Lietuvos kostiumo parodą, istorikai pakvietė Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentus – jaunuosius kostiumo dizainerius – paeksperimentuoti, interpretuojant XIX amžiaus Klaipėdos krašto gyventojų apdarus. Studentai sukūrė 10 modelių.

„Nemažai laiko skyrėme būtent to krašto kostiumo tyrimui. Tada nuvykome vykome apžiūrėti fonduose esančią medžiagą, gyvai pabendrauti su šių fondų darbuotojomis, kurios mums pravedė apie tai paskaitą“, – sakė VDA Telšių fakulteto Kostiumo dizaino katedros dėstytoja doc. Zita Inčirauskienė.

„Pirmiausia nustebino tamsios spalvos, kurios, bent kitiems Lietuvos kraštams, kitiems regionams nebuvo labai būdingos. Čia nebuvo ryškių raudonų spalvų. Tai pirmiausia mus labiausiai ir nustebino labiausiai, į tai mes ir atsižvelgėme“, – aiškino VDA Telšių fakulteto kostiumo dizaino studentė Simona Remeikaitė.

Eksperimentiniai kostiumai demonstruoti tik ketvirtadienį, o visa kita bus galima apžiūrėti iki sausio vidurio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder