Ateitis priklauso muzikos kalbai

Ateitis priklauso muzikos kalbai

"Improvizacija pranoksta džiazo ribas, tai - vieninga muzikos kalbos vystymosi tendencija. Kitaip sakant, užuot skaičius parašytą tekstą iš lapo, imama laisvai kalbėti", - sakė su Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokyklos auklėtiniais dirbęs svečias iš Šverino (Vokietija), boso gitara ir bosiniu klarnetu grojantis Ernstas Ulrichas Deukeris.

Į Lietuvą vokietis atvyko kaip Europos Sąjungos LEONARDO DA VINCI programos dalyvis. Svečias dirbo su mokiniais individualiai bei parengė programą su džiazo muzikos ansambliu bei grupe "Stop Jazz", vadovaujama Deivido Kontrimo ir Pauliaus Stonkaus.

Nors Klaipėdoje jis praleido dvi savaites, per baigiamąjį projekto koncertą atrodė, kad šis bendradarbiavimas vyko gerokai ilgiau. Anot E. U. Deukerio, pedagoginėje veikloje jis linkęs akcentuoti ne rezultatus, bet atmosferą, ir itin vertina atvirą muzikos kūrimo procesą.

"Mokinių pasirengimo lygis - itin aukštas, - sakė jis. - Tačiau aš labiau skatinčiau improvizacinius gebėjimus. Kai kurie metodai, tinkantys klasikos srityje, būsimajam džiazo muzikantui labiau gali pakenkti."

Siekti europinio finansavimo ir įgyvendinti savo projektą E. U. Deukerį paskatino sutuoktinė, kilusi iš Latvijos. Pati įgyvendinusi ne vieną tarptautinį projektą, ji pasiūlė vyrui plėtoti partnerystę muzikos srityje.

Projektui reikėjo trijų partnerių - nuspręsta, kad Vokietijos ir Latvijos bendradarbiavimą puikiai papildys Lietuva. Per bičiulius buvo užmegzti ryšiai su J. Karoso muzikos mokykla.

Šverine E. U. Deukeris dirba privačioje muzikos ir meno mokykloje "Ataraxia" - dėsto boso gitarą, taip pat bendradarbiauja su muzikos grupėmis, mėgsta laisvą improvizaciją. Beje, pagal išsilavinimą jis - matematikas. Tačiau pomėgiu buvusi muzika ilgainiui tapo profesija.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder