Apie žmogiškumą beprotiškame prievartos pasaulyje

Apie žmogiškumą beprotiškame prievartos pasaulyje

"Spektaklis nagrinėja sąžinės problemą, kaip su ja toliau gyventi, kokią tolesnio gyvenimo savijautą ta graužatis sukelia", - sako paskutinės šių metų Klaipėdos dramos teatro premjeros - spektaklio pagal kroatų dramaturgo Matės Matišičiaus vienaveiksmę dramą "Moteris be kūno" - statytojai.

"Dramoje vaizduojama Kroatijos 1995 metų situacija, kuri tęsiasi iki mūsų dienų. Tai tas pats, kas buvo Lietuvoje pokario metais - nepalaidoti artimieji, nerasti jų kūnai. Kai kurie kareiviai gyvena toliau ir užima aukštus postus, bet kai kuriuos jų graužia sąžinė, jie nebegali taip toliau tverti. Reikia pasakyti, kad tai nesibaigia niekada, ir turime apie tai kalbėti - tikintis, kad apie mūsų tautos istoriją ir pokarį pradės kalbėti ir kitos tautos", - sakė vilnietė spektaklio režisierė Ramunė Kudzmanaitė, kurianti dokumentinius filmus, rašanti scenarijus, statanti spektaklius Lietuvos ir užsienio teatruose.

Beje, jos filmai "Teka saulė vakaran" ir "Aviečių laukai" pelnė tarptautinius apdovanojimus, o už spektaklius ji pelnė aukščiausią Lietuvos teatro apdovanojimą - "Kristaforą".

Į Klaipėdos dramos teatrą kurti R. Kudzmanaitė sugrįžo po 17 metų, o mūsų aktorius ji vadina nacionalinėmis vertybėmis.

Na, o M. Matišičius - vienas svarbiausių šiuolaikinių kroatų rašytojų, jo populiarumą liudija vertimai į gausybę kalbų ir Europos teatrų repertuarai. Tai konvencijų nepripažįstantis autorius - ne vieną šokiruojantis, gąsdinantis ir piktinantis, o daug kam tiesiog nepatogus.

Vienoje kūrybos sferoje neišsitenkantis talentas yra ir scenaristas, ir puikus džiazo muzikantas, kompozitorius, kurio muziką išgirsime spektaklyje.

Jis pasakoja apie pasaulį, nuolat balansuojantį ant beprotybės ir prievartos slenksčio, apie sunkų ir mirtinai pavojingą užsiėmimą - žmogiškumo išsaugojimą katastrofos akivaizdoje.

Spektaklio dailininkas Marijus Jacovskis trumpai pristatė savo kurtą scenografiją: "Kelis kartus per spektaklį kartojamas motyvas, kad visoje Balkanų žemėje galima aptikti aukų palaikus. Tad panaudojau šį motyvą ir dantų rentgeno nuotraukas, nes pagal jas artimieji atpažįsta kūnus".

Ar mums, lietuviams, aktualu tai, kas atsitiko Balkanuose? Į tai spektaklio "Moteris be kūno" kūrėjai atsako M. Matišičiaus žodžiais: "Kiekviena maža tauta yra per žingsnį nuo karo".

Spektaklis bus rodomas gruodžio 6, 8 ir 14 dienomis 18 val. Žvejų rūmuose.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder