Antano Mončio namuose-muziejuje - šmaikščių siužetų piešinių paroda

Antano Mončio namuose-muziejuje - šmaikščių siužetų piešinių paroda

Liepos 6 d. (pirmadienį) 18 val. A. Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16, Palanga) atidaroma Augustino Griciaus piešinių paroda „GUGA”.

Režisierius, aktorius, iliustratorius Augustinas Gricius (g. 1961) draugų ir pažįstamų rate šaukiamas trumpiniu ‒ Guga. Paroda neatsitiktinai pavadinta autoriaus pravarde ‒ „GUGA”, joje pristatoma Augustino Griciaus piešinių retrospektyva. Piešiniai, iliustracijos, akvarelės, koliažai sukurti per maždaug 25-erius metus.

Parodos pagrindinis personažas ‒ Guga, jo nuotykiai gyvenimo šventėje. Puotos dalyviai: daiktai, žmonės, gyvūnai, dvasios, augalai, gamtos reiškiniai, ‒ visa egzistuoja arba esti pramanais. A. Gricius meistriškai kasdienius gyvenimo momentus, buities detales, būsenas, situacijas perkelia į keistas, šmaikščias, komiškas mizanscenas. Menininkas tokiu būdu neatsiriboja nuo teatro: charakteriai, pasakojimas ar nutikimas, scenografija kartu su žiūrovų eilėmis persikelia ant popieriaus. Žiūrovas vedinas autoriaus rankos, patenka į surežisuotą žaidimą. Čia kartu veikia ir „kažkas“, kas viršija tiesioginę gyvenimo pastangą įtvirtinti gyvenimą ir kas gyvenimo veiklai suteikia prasmę. Žaidimas skrajoja virš tikroviškumo kaip nepagaunama regimybė ar meno kūrinio sukeltas katarsis. Žaismė, žaidimas, žaidybiškumas kuria šmaikštų gugišką stilių. Guga ‒ gyvenimiško maskarado kūrėjas ir aktyvus jo dalyvis.

A. Gricius iliustravo rašytojo Liudviko Jakimavičiaus knygas vaikams „Gaisrininkų legendos“ (1988) ir  „Sargo nuotykis” (2005). Pagal „Gaisrininkų legendas“ A. Gricius režisavo to paties pavadinimo televizijos spektaklį.

Augustinas Gricius ir jo šeima susiję tampriai su Palanga. Čia jis nuo ankstyvos vaikystės vasaras praleisdavo kartu su šeima: seneliu ‒ rašytoju Augustinu Griciumi, kurio kūrybinėje biografijoje yra parašyta ir komedija „Palanga“ (pastatyta 1932 m., išspausdinta 1974 m.), Gugos tėčiu ‒ Jonu Griciumi, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu už Lietuvos kino poetikos pagrindų sukūrimą, aukščiausią vizualinę kino kultūrą ir už profesinę sąžinę (2014), teta  Liudvika Laima Griciūte, gydytoja onkologe, habilituota biomedicinos mokslų daktare (dirbdama ir stažuodamasi Prancūzijoje bendravo su skulptoriumi Antanu Mončiu), dėdėmis:  smuikininku Algiu ir vaikų urologu Kastyčiu.  Gricių šeima patyrė 1941 metų tremtį. Šiuo metu Augustinas Gricius gyvena ir kuria Vilniuje.

Paroda veiks iki rugpjūčio 10 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder