Ant poezijos pavasario paukštės sparnų

Ant poezijos pavasario paukštės sparnų

Gegužės viduryje per Lietuvą nuvilnijusi 50 "Poezijos pavasario" šventė suteikė dalyviams ir klausytojams šviesių minčių, įspūdžių, įkvėpimo ir galimybę iš arčiau pažinti šalies poetus.

Klaipėdoje, laikantis tradicijos atidengti atminimo lentą iškiliam kūrėjui, ji šįsyk buvo atidengta poetui Saliui Šemeriui ant Herkaus Manto gatvės 23 namo, kuriame jis gyveno. Vyko keturvėjininkų poetų kūrybos skaitymai.

Skulptūrų parke vėl vyko skaitymai "Išėjusiems". Naujas renginys - Poezijos pavasario "šaukliai" skaitė eiles darželinukams. Popietėje, be kurios neįsivaizduojama šventė, - "Eilės liejasi laisvai" savo kūrybą skaitė visi, kas tik norėjo ir tarėsi turį poeto gyslą.

Į baigiamąjį poezijos renginių vakarą atvyko grupė poetų iš Vilniaus - Dionizo Poškos premijos laureatas Vytautas Stulpinas, poetė Nijolė Daujotytė, ukrainietis Olegas Kosarevas su savo poezijos vertėju Vytautu Dekšniu, dalyvavo baltarusis Andrejus Chadarovičius ir jo kūrybą išvertęs Gintaras Grajauskas, bei uostamiesčio plunksnos broliai.

Akis į akį su kitais

"Man šis "Poezijos pavasaris" buvo ne tik susitikimas su Kristijonu Donelaičiu, jo kūryba; dalyvaudama jubiliejinėje programoje įsigilinau į jo asmenybę, laikmetį, ir tai provokavo geraja prasme. Dalyvavome su dainininku Liudu Mikalausku, kuris jam artimai Klaipėdos krašto žemei skyrė liaudies dainų programą, savaip sakralią", - sakė klaipėdietė aktorė Virginija Kochanskytė, šį pavasarį susitikusi su klausytojais Deveniškėse, Alytuje, Lazdijuose, Obeliuose, Kaišiadoryse, Birštone, ir dar suspėjusi suvaidinti spektaklyje, vykusiame Klaipėdoje, pagal Cveigo knygą "24 valandos iš moters gyvenimo".

Anot skaitovės, nesvarbu, ar susitikimo vieta buvo sena medinė bažnyčia, dvaras, ar erdvi kultūros namų salė, susirinkdavo minios žmonių, ir tai paneigė kalbas, jog žmonės nebesidomi literatūra.

"Žmonės, klausydami genijaus žodžio, geros poezijos, sakė pasijutę geresni, kilnesni, tauresni, romantiškesni ir aistringesni, demoniškesni ir sudėtingesnės asmenybės - dėl to menai ir traukia. Tai paliečia, pažadina pasąmonę, ir, paradoksas, kito žmogaus kūryba atveria tave tau pačiam ir kitiems", - sakė V. Kochanskytė.

Šalyje žinoma skaitovė šiam "Poezijos pavasariui" pristatė "Žmogaus misterija. Dedikacija Vincui Kudirkai" programą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bibliotekos Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos filialų lankytojams. Ji skaitė "Žmogaus misterija. Dedikacija Vincui Kudirkai", ir šio kūrinio kompaktinę plokštelę. Taip pat skaitė paskaitas neregių draugijose apie teatrinę improvizaciją.

"Smagiausia buvo sutikti publiką, kuriai labai svarbus žodis, taip pat - susipažinti su vyresniosios kartos poetais, kurie šiaip nekviečiami į kūrybos vakarus. Diskutuoti su Antanu A. Jonynu," Mariumi Buroku, Tomu Katkumi, Nijole Kepeniene, o ypač - su jaunaisiais poetais, ką tik baigusiais universitetą ir išleidusiais savo I-II knygą: Aivaru Veiksniu, Juliumi Žėka. Poetas A. A. Jonynas, kalbėdamas apie poezijos interpretacijas, sakė: "Kuo ilgiau giliniesi į kito kūrinį, tuo labiau ryškėja tavo paties portretas", - kalbėjo V. Kochanskytė, šį "Poezijos pavasarį" pelniusi Nepriklausomų rašytojų sąjungos įsteigtą literatūrinę premiją kunigo Antano Miluko atminimui - už gimtosios kalbos grožio puoselėjimą respublikiniuose renginiuose, mažinant neįgaliųjų atskirtį kultūrinėje visuomenėje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder