Klaipėdoje - armėniško duduko skambesys

Klaipėdoje - armėniško duduko skambesys

Praėjusią savaitę Klaipėdoje viešėjo žymus liaudies muzikos instrumentų profesionalas iš Armėnijos Gagikas Malkhasianas. Klaipėdos universiteto Menų akademijos koncertų salėje kartu su dviem uostamiesčio birbynininkais jis surengė koncertą ir atliko armėnų liaudies dainas.

Birbynėmis svečiui iš Armėnijos pritarė KU Menų akademijos dekanas Vytautas Tetenskas ir buvęs universiteto studentas Irmantas Mikalonis. Kai kuriuos kūrinius G. Malkhasianas atliko vienas bei pritariant fortepijonui.

"Pirmą kartą istorijoje armėnų liaudies instrumentas dudukas ir lietuvių birbynė scenoje pasirodys kartu. Mūsų svečias, atsižvelgdamas į instrumentų panašumą, šią idėją mums pats pasiūlė. Tai - puikus sumanymas ir jis mums puikiai pavyko. Kartu pabandę groti, supratome, kad skambesys yra labai gražus", - prieš koncertą pasakojo V. Tetenskas.

G. Malkhasianas nori tęsti bendradarbiavimą bei surengti daugiau koncertų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Žinia, birbynės yra gaminamos iš uosio, klevo, kriaušės ar kitos medienos, na, o dudukai drožiami iš abrikoso. Grojant duduku esą galima papasakoti visą Armėnijos istoriją. Muzikuodami armėnai labai įsijaučia ir įsivaizduoja bei iš naujo išgyvena skaudžius šalies įvykius: karą su turkais, armėnų genocidą, konfliktą dėl Kalnų Karabacho ir kitus.

Vaikystėje G. Malkhasianas muzikos mokykloje mokėsi groti fortepijonu, tačiau vienąsyk pabandęs groti duduku, nebegalėjo sustoti ir šiam instrumentui atidavė visą savo sielą ir jėgas.

Paklaustas, kaip vienam žymiausių pasaulyje duduko atlikėjų patiko pirmoji viešnagė Klaipėdoje, jis atsakė, kad jam uostamiestis pasirodė labai gražus miestas, o žmonės čia - labai draugiški. Vizito Klaipėdoje metu jis taip pat planavo susitikti su Klaipėdos armėnų bendruomene.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder