Elingo siena virs šokio spektaklio scena

Elingo siena virs šokio spektaklio scena

Spalio 6 d. Vakarų Baltijos laivų statyklos elinge įvyks neeilinis meninis pasirodymas. Pasipriešinę gravitacijai šokėjai Inga Briazkalovaitė ir Aurelijus Liškauskas, kartu su šokių mokykla "Coda", klaipėdiečiams pristatys vertikalų šokio spektaklį "Giedanti Vydūno upė", kurį atliks ant elingo sienos.

"Tai - labai graži industrinė vieta, kuri kai kuriems bus tarsi muziejus. Juk ne kasdien ten gali patekti ir iš arti pamatyti per pusę perpjautą laivą ar jo detales", - prieš repeticiją kalbėjo I. Briazkalovaitė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad žvarbaus rudeniško oro bijoti nereikėtų, kadangi šįsyk pasirodymas vyks elingo viduje, o ne pastato išorėje.

Turbūt daugelis prisimena, kai praėjusiais metais šokėjai kartu su olandų trupe "Bencha Theatre" ant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro fasado pristatė unikalų vertikalaus šokio spektaklį "Kalbantis bokštas", kurį stebėjo per 2 tūkst. žmonių.

Tąkart I. Briazkalovaitė ir A. Liškauskas taip susidomėjo vertikalaus šokio technika, kad nusprendė tęsti tai, ką išmoko. Po pasirodymo ant Muzikinio teatro fasado, kartu su minėta olandų trupe klaipėdiečiai pristatė vertikalaus šokio spektaklį Indijoje.

"Tokie spektakliai yra beprotiškai brangūs, taigi, norint vėl sukurti ką nors panašaus Klaipėdoje, teko rašyti projektą finansavimui gauti. Ieškojome temų, idėjų kūrybai. Kadangi šie metai skirti Vydūnui atminti, nusprendėme remtis jo kūryba, filosofiniais pamąstymais. Nors daugeliui atrodo, kad vertikalus šokis yra šou, mes norime tai paneigti ir parodyti, kad tai gali būti labai simboliška ir lietuviška", - aiškino šokėja.

Pasak spektaklio kūrėjų, šiuo metu Europoje šoka vos penkios vertikalaus šokio trupės. Klaipėdiečiai šokėjai I. Briazkalovaitė ir A. Liškauskas esą pirmieji ir vieninteliai lietuviai, profesionaliai įvaldę vertikalaus šokio techniką su virvėmis ir apraišais bei ją praktiškai pritaikę.

Nors šokėjams ant pastato sienos teks pasirodyti ne pirmą kartą, tačiau, pasak I. Briazkalovaitės, jauduliukas vis tiek jaučiamas. Beje, ant Muzikinio teatro fasado šokėjai pasiekė 17 metrų aukštį, na, o dabar virš žemės teks pakilti net 27 metrus.

Vertikalaus šokio projektas "Giedanti Vydūno upė" skirtas 150-osioms Vydūno gimimo metinėms ir Lietuvos šimtmečiui. Simboliškai pasirinkę upės motyvą, pasirodymo kūrėjai Vydūno asmenybę, jo kūrybą ir filosofiją perkels į kitą, laikui nepavaldžią dimensiją, tarsi vaikščiotų kūrybos laiko vertikalėje.

27 METRAI. Būta minčių spektaklį kurti ant devynaukščio gyvenamojo pastato viename Klaipėdos miegamųjų rajonų, tačiau galiausiai pasirinkta industrinė vieta - Vakarų Baltijos laivų statyklos elingas. Šokėjams tenka apsiprasti, repetuojant 27 metrų aukštyje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder