Žvaigždė, nemačiusi savo šviesos

Žvaigždė, nemačiusi savo šviesos

Ją dievino milijonai žmonių visame pasaulyje. Žavėjosi jos grožiu, talentu, stiliumi. Visi, išskyrus... ją pačią. Sunkiausia šiai moteriai buvo mylėti save.

"Ji buvo labai nepasitikintis savimi žmogus. Būtent šis nepasitikėjimas priversdavo žmones ją mylėti... Ji buvo žvaigždė, kuri nematė savo šviesos."

Šonas Hepbernas Fereras (Sean Hepburn Ferrer), vyresnysis Odri Hepbern (Audrey Hepburn) sūnus.

Šiandien Odri Hepbern būtų sukakę 84 metai.

... "Aš gimiau kartu su nepaprastu meilės troškimu ir aistringu poreikiu ją atiduoti.

Atiduoti reiškia gyventi. Jeigu nustoji dalintis, nebėra dėl ko gyventi.

Vaikystėje mane mokė, kad atkreipti į save dėmesį - blogų manierų požymis. Niekada nereikia demonstruoti jausmų. Aš ir dabar girdžiu motinos balsą: "Niekada nevėluok! Iš pradžių galvok apie kitus! Niekada nekalbėk apie save. Tavo pliurpalai niekam neįdomūs. Reikia kalbėti apie kitus!"

1945 m. gegužės 4 d., kai man sukako 16 m., išgirdau keistą triukšmą. Pasileidau tekina prie lango ir išvydau pirmuosius anglų pulkus. Laisvė pas mane atėjo ypatingai - su angliško benzino ir angliškų cigarečių kvapu. Išbėgusi iš namų pasitikti kareivių, aš įtraukiau to kvapo tarsi brangiausių kvepalų. Iš karto paprašiau cigaretės, bet nuo jos vos nemiriau. (Kareivis, pamatęs nuo hepatito pageltusį Odri veidą ir patinusias kojas, davė jai penkias plyteles šokolado. Ji suvalgė visas iš karto ir pasijuto blogai. Tačiau Odri nuo tol visą gyvenimą jautė aistrą tabakui ir šokoladiniams saldainiams.)

VYRAS. Su pirmuoju vyru amerikiečių aktoriumi, režisieriumi bei prodiuseriu Melu Fereru, kuris, beje, buvo vedęs penkis kartus.

Aš niekada iš tikro netikėjau meile - bet visada buvau už ją dėkinga.

Lengvai prieinama moteris netampa geidžiama.

Tikrieji šedevrai yra ne kas kita, kaip improvizacija.

Senatvė manęs nejaudina, aš bijau vienatvės.

Santuoka - tai kontraktas visam gyvenimui. Kol žmogus nesupras savo tikrųjų troškimų, jis negali žengti tokio žingsnio. Aš vis dar bandau pažinti save... Dar daug ko nežinau, bet tikrai sužinosiu. Štai kodėl nenoriu būti su kuo nors susijusi.

Dievinu žmones, kurie priverčia mane juoktis. Juoktis aš mėgstu labiau už viską. Tai išgydo daugelį ligų. Galbūt tai yra svarbiausia, ką sugeba žmogus.

Mano karjera iki šiol man yra paslaptis. Aš nesiliauju stebėtis nuo pat pirmos dienos. Niekada neketinau būti aktore, niekada nemaniau filmuotis. Aš net nenutuokiau, kad viskas gali susiklostyti taip, kaip susiklostė.

Tai pats sudėtingiausias laikas mano gyvenime. Nuo šios dienos tapau žvaigžde, kurią akylai stebi žurnalistai. Bet jie atspindi tik silpną mano šešėlį. Aš netapsiu tikra, kol publika nesupras mano darbo.

Vaidinau instinktyviai. Turėjau pačią geriausią aktorystės mokyklą, kokia tik gali būti - visą virtinę didžių režisierių.

TRYS VIENAME. Tam, kad pasirodytų tokia nuostabi persona, sugėrusi laikmečio dvasią, reikėjo belgiško pamato, angliško akcento ir amerikietiškos sėkmės.

Dažnai išgyvenau depresiją ir nepasitenkinimą savimi. Galima sakyti, tam tikrais momentais netgi nekęsdavau savęs. Buvau arba per stora, arba per aukšta, arba apskritai maniau, jog esu bjauri. Negalėjau susitvarkyti su savo problemomis, negalėjau lengvai bendrauti su sutiktais žmonėmis.

Mano gyvenimas panašus į pasaką. Patyriau sunkių momentų, bet visada mačiau šviesą tunelio gale.

Sėkmė ne tokia jau svarbi moteriai. Kai gimė vaikas, pajutau, jog gavau viską, apie ką tik įmanoma svajoti. Tačiau vyrui to nepakanka. To nepakako Melui. Jis negalėjo būti tik Odri Hepbern vyras.

Mano išvaizda nėra nepasiekiama. Moterys gali atrodyti kaip Odri Hepbern, jei nusipirks didelius akinius ir mažą berankovę suknelę."

GIVENCHY. Suknelę, kurią vilkėjo O. Hepbern "Pusryčiuose pas Tifani", modeliavo garsusis Juberas de Živanši. Tik aktorės dėka juvelyrinė kompanija "Tiffany" išgarsėjo visame pasaulyje.

Laikmečio puošmena

1929 metais Briuselyje gimusi Odri Ketlin Raston (Audrey Kathleen Ruston) buvo vienturtė anglų bankininko Jozefo Viktoro Entonio Rastono (Joseph Victor Anthony Ruston) ir olandų baronienės Elos van Hemstra (Ella van Heemstra) dukra. Motinos giminės istorijoje figūravo prancūzų aristokratijair anglų monarchai.

4-ajame dešimtmetyje gavusi išsilavinimą prestižinėje anglų mokykloje, karo metus Odri praleido Olandijoje, Arnhemo konservatorijoje. Vėliau mokėsi šokio meno tikėdamasi sekti Margo Fontein (Margot Fonteyn) pėdomis. Tačiau jos 170 cm ūgis tuomet buvo laikomas pernelyg drastišku prima balerinai.

Būdama 19 m. ji dainavo chore Londono Vest Ende, o 1951 m. pabandė jėgas kine: vaidino cigarečių pardavėją ir viešbučio budėtoją.

Netrukus ją pastebėjo prancūzų rašytoja Kolet (Sidonie-Gabrielle Colette), ir Odri gavo darbo Brodvėjuje. Kitas likimo posūkis - "Atostogos Romoje", už vaidmenį jame ji gavo "Oskarą". Vėliau šiam apdovanojimui Hepbern bus nominuota dar 4 kartus.

1953 metais pasirodžiusi režisieriaus Viljamo Vilerio (William Wyller) filme "Atostogos Romoje", Hepbern vienu šuoliu atsidūrė Holivudo viršūnėje. Filmas buvo įvertintas trimis "Oskarais" ir daugybe kitų apdovanojimų.

Aukšta ir liesa, Hepbern neatitiko žvaigždės, kuri privalo pasižymėti "formomis", statuso. Jos išvaizda netgi sukeldavo abejonių dėl sveikumo. O štai režisierių Bilį Vaiderį (Billy Uayder) ji pakerėjo: "Tuo metu, kai begalė padavėjų tampa žvaigždėmis, staiga atsiranda savotiškas stilius; atsiranda žmogus, kuris sąžiningai lankė mokyklą, moka taisyklingai kalbėti ir, galimas daiktas, netgi groja fortepijonu."

Odri buvo ne tik aristokratiškų manierų aktorė ir modelis, Jubero de Živanši (Hubert de Givenchy) mūza, Holivudo princesė ir "Oskaro" laureatė, bet ir sėkmės, stiliaus ir elegancijos sinonimas. Ji mokėjo ne tik anglų ir olandų kalbas, bet ir prancūzų, italų bei ispanų. Pastarąją išmoko savarankiškai.

"Ji iš mūsų rato", - po susitikimo su aktore karalienei motinai tarė Elžbieta II.

Du dešimtmečius žvaigždes fotografavusio Leo Fukso (Leo Fuchs) žodžiais, Hepbern buvo visiškai originali: "Ji vienetinė, tokių nėra daug. Sąvoka "graži moteris" sunkiai paaiškinama, tačiau ji buvo išties graži. Ji visada buvo labai viliojanti. Ji buvo talentinga ir labai patraukli aktorė."

Lemiamu Hepbern vaidmeniu vadinamas darbas 1961 m. filme "Pusryčiai pas Tifani". Jos repliką "Kaip aš atrodau?" perdarė prancūzų didžėjus Dimitris - garso takelis, pavadinimu "Stilinga mergina", 10-ąjį praėjusio šimtmečio dešimtmetį lydėjo daugelį madų pristatymų.

1964 m. ekranuose pasirodė juosta "Mano puikioji ledi", kurioje aktorė patyrė dar vieną transformaciją aukštuomenės damos įvaizdį pakeitusi į prastuolės. 7-ojo dešimtmečio pabaigoje ji suvaidino aklą moterį trileryje "Palauk iki tamsos".

Po to jos darbas kine sulėtėjo, o paskutinis vaidmuo buvo angelas Stiveno Spilbergo (Steven Spielberg) 1989 m. juostoje "Visada".

Odri buvo ištekėjusi du kartus. Su pirmuoju vyru amerikiečių aktoriumi, režisieriumi bei prodiuseriu Melu Fereru (Mel Ferrer) santuoka truko 15 metų, jiedu susilaukė sūnaus Šono.

Antrasis Hepbern vyras italų psichiatras Andrejus Dotis (Andrea Dotti) nesugebėjo atsispirti aistrai jaunoms merginoms. Jiedu išgyveno kartu 13 metų dėl sūnaus Luka (Luca). Hepbern nepaliko Dočio, kol manė, kad sūnus neištvers skyrybų. Nepaisant konfliktų, savo vaiko labui Hepbern palaikė ryšį su Dočiu visą gyvenimą.

1987 m. aktorė buvo oficialiai pripažinta UNICEF geros valios ambasadore ir paskutinius gyvenimo metus paskyrė UNICEF veiklai, keliavo į Somalį lankyti badaujančių vaikų. 1992 m., grįžusi iš Somalio į namus Šveicarijoje, ji sužinojo serganti žarnyno vėžiu. Po metų, būdama 63-ejų, aktorė mirė.

Fotografas Sesilis Bitonas (Cecil Beaton) įsitikinęs, jog savo išvaizda ir dvasia Odri papuošė savo laikmetį. "Tam, kad pasirodytų tokia nuostabi persona, sugėrusi laikmečio dvasią, reikėjo belgiško pamato, angliško akcento ir amerikietiškos sėkmės", - sako jis.

Be puikybės

Hepbern stiliaus ilgaamžiškumo paslaptis paprasta, tvirtina mados ekspertai - ji rado tai, kas jai tinka: tiesios linijos, paprasti, bet drąsūs aksesuarai, minimalistinė paletė. Visa tai liko ir po jos.

Tarp stiliaus grandų, su kuriais bendradarbiavo Hepbern, buvo Oliveris Goldsmitas (Oliver Goldsmith), pripažintas saulės akinių dizaineris, be kita ko, sukūręs ir legendinius "stikliukus" populiariam britų aktoriui Maiklui Keinui (Michael Caine).

"Ji aiškiai suprato, kas jai patinka, o kas ne", - sako Oliverio anūkė Kler Goldsmit (Claire Goldsmith), jo sukurtos kompanijos direktorė ir aistringa Odri gerbėja. - Jos išvaizda amžina, nes paprasta. Įmantrumas išeina iš mados."

Po dviejų dešimtmečių, praėjusių be didelių blyksnių, dabar Goldsmito markė vėl žaidžia Odri korta: kartu su naujais modeliais kompanija leidžia ir savo klasikinius akinius.

Kler meilė Hepburn pagrįsta jos senelio prisiminimais, bet daugiausiai - daugkartinėmis jos filmų peržiūromis.

Ar galima jos žavesį įvardyti vieninteliu bruožu? Goldsmit sako: "Akys. Didelės šiltos akys. Moterys ją mylėjo todėl, kad iš jos nesklido grėsmė, o vyrams ji buvo nekaltybės įsikūnijimas."

Tačiau tai ne tik fizinis patrauklumas. Kas ją pažino, sako: ji su žmogumi elgėsi taip, tarsi kiti aplink jį neegzistuotų. Retas talentas, vadinamas charizma.

Odri nebuvo seksuali moteris. Ji buvo moteris, kurią vyrai įsimylėdavo.

Šaltiniai: Donald Spot, "Enchantment: The Life of Audrey Hepburn", Melissa Hellstern "How to be Lovely", news.bbc.co.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder