Kanai supažindinti su lietuvišku kinu

Kanai supažindinti su lietuvišku kinu

Pirmadienį 65-ojo tarptautinio Kanų kino festivalio kino mugėje įvyko Kristinos Buožytės režisuoto filmo „Aurora“ premjera. Lietuvos žiūrovams dar nematyta juosta Prancūzijoje sulaukė didžiulio susidomėjimo. Trečiadienį tarptautinei auditorijai bus pristatytas Dovilės Gasiūnaitės „Narcizas“.

Susidomėjimas didelis

Naujausią Sidabrinės gervės laureatės K.Buožytės juostą „Aurora“ pirmieji išvydo Kanų žiūrovai - festivalių programų sudarytojai, platintojai. Laisvų vietų nebuvo abiejuose „Auroros“ seansuose. Filmo prodiuserės Ievos Norvilienės teigimu, pagrindinis šių seansų Kanuose tikslas - sulaukti kvietimo į A klasės ar kitą pripažintą festivalį.

Mokslinės fantastikos romantinėje dramoje vaidmenis sukūrė tokia šalies aktoriai kaip Jurga Jutaitė, Marius Jampolskis, Šarūnas Bartas, Darius Meškauskas, Kristina Kazlauskaitė.

Trečiadienį kino festivalio mugės lankytojų laukia „Narcizo“ seansas. Šiuolaikinėje antikinio mito versijoje vieną pagrindinių vaidmenų sukūrė kine debiutuojanti operos solistė Asmik Grigorian.

Filmo „Narcizas“ prodiuserės Teresos Zibolienės teigimu, Kanuose lietuviškais filmais iš tiesų itin domimasi. Tačiau, anot jos, šiuo metu festivalyje kol kas vyksta intensyvus darbas, o teigiamus rezultatus bus galima skaičiuoti vėliau.

„Šiuo metu vyksta kontaktų mezgimas, sutarčių derinimas. Tačiau apie viską kalbėti plačiau bus galima tik tada, kai jos jau bus pasirašytos“, - sakė T.Zibolienė.

Kanų kino mugėje kasmet apsilanko vidutiniškai 10 tūkst. dalyvių iš 100 šalių, pristatoma daugiau nei 4 tūkst. filmų, įvyksta 1,5 tūkst. seansų.

„Stengiamės išnaudoti tai, kad Kanuose kasmet susirenka gausybė skirtingų kino platinimo bendrovių atstovų iš viso pasaulio. Tad tikimybė parduoti filmą ar sulaukti kvietimų į tarptautinius kino festivalius gana didelė“, - teigė T.Zibolienė.

Konkuruoti gali

Tiesa, filmų prodiuserė pažymi, kad lietuviški filmai tokiuose festivaliuose kaip Kanai vis dėlto gali konkuruoti su Azijos, Europos ir Amerikos kinu.

„Kol kas tokio veiksmo filmo dar nesame padarę, tačiau meninėje programoje tikrai galime konkuruoti su kitais užsienio kūrėjais, - įsitikinusi T.Zibolienė. - Mums tikrai ne gėda dėl to, ką darome. Meninėje programoje europiniame ir net pasauliniame kontekste esame žinomi. Žinoma, dažniausiai figūruoja režisieriaus Šarūno Barto pavardė, tačiau taip pat turime nemažai ir talentingo jaunimo. Kaip ir puikiai dirbančių prodiuserių. Tačiau geram filmui sukurti dar reikia ir scenarijaus, o mūsų scenaristai kol kas šlubuoja.“

Galbūt dėl to lietuviškas filmas dar niekada nedalyvavo Kanų kino festivalio programoje?

„Atsakymas į šį klausimą nėra žinomas. Sunku pasakyti, kodėl iraniečių filmai patenka, o rusų ar lenkų - ne“, - svarstė prodiuserė.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder