Žurnalisto Vito Lingio žudikas vėl galės prašytis į laisvę po pusės metų

Žurnalisto Vito Lingio žudikas vėl galės prašytis į laisvę po pusės metų

Žurnalisto Vito Lingio žudikui Igoriui Achremovui, pravarde Achremas, pataisos namų durys anksčiau laiko neatsivers. Antradienį Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas atmetė Vilniaus 2-ųjų pataisos namų teikimą paleisti nuteistąjį iš įkalinimo įstaigos. Teismo nutartis per 5 dienas dar gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.

Nors Vilniaus 2-ieji pataisos namai teikime netarpininkavo, nuteistojo advokatas Dalius Boreika prašė teismo posėdį atidėti ir pataisos namams grąžinti teikimą trūkumams pašalinti. Gynėjo teigimu, teikime pataisos namai pateikė nemotyvuotą nuomonę, o pats dokumentas parengtas ydingai.

"Pats teikimas ir charakteristika remiasi ne objektyviomis nuomonėmis, o subjektyvia įstaigos administracijos nuomone", - teisme kalbėjo D. Boreika.

I. Achremovo advokatas kritikavo Lietuvos lygtinio paleidimo sistemą, kuri esą visiškai prarado savo prasmę. Dėl lygtinio paleidimo procesų taikymo nuteistasis Lietuvą yra apskundęs Europos Žmogaus Teisių Teismui. Teismas šią bylą prieš Lietuvą priėmė ir nagrinės artimiausiu metu. Apskritai I. Achremovo advokatas sakė, kad "ši byla yra daugiau mažiau politinė".

Teismas I. Achremovo gynėjo prašymus atmetė.

Priimdamas sprendimą nepaleisti I. Achremovo į laisvę anksčiau laiko, teismas sutiko, kad nuteistasis formaliai atitinka lygtinio paleidimo sąlygas. Tiesa, formaliųjų kriterijų atitikimas yra lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne pagrindas. Teismo neįtikino ir argumentai, jog I. Achremovas 16 kartų buvo skatintas, yra perkeltas į lengvesnio režimo grupę, dirba, verčia iš anglų ir rusų kalbų, uždirbtus pinigus skiria gyvūnų globos organizacijai. Teismo vertinimu, I. Achremovo padaryti nusikaltimai yra sunkūs ir jeigu jis būtų išleistas, nukentėjusiųjų lūkesčiai būtų nuvilti.

I. Achremovas dėl "Respublikos" žurnalisto V. Lingio žmogžudystės 1993-iųjų spalio 12 dieną buvo nuteistas 1994 metais.

I. Achremovas į laisvę prašėsi jau 8 kartą.

Žurnalisto žudikui kalėti liko 7 metai 2 mėnesiai ir 25 dienos.

ELTA primena, kad teismas I. Achremovui iš pradžių buvo skyręs laisvės atėmimą iki gyvos galvos, vėliau Aukščiausiasis Teismas bausmę sušvelnino iki 25 metų nelaisvės. I. Achremovas šiuo metu kali Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose. Bausmės laikas baigsis 2018 metų rudenį.

Pernai gegužę Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo teisėjos Lilijos Tarčevskajos sprendimu buvęs "Vilniaus brigados" narys I. Achremovas turėjo ištrūkti į laisvę, tačiau Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros atstovai pasinaudojo teise apskųsti šį sprendimą.

Kitą kartą I. Achremovas į laisvę galės prašytis tik po pusės metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder