Žudiką glaudė Rusija

Žudiką glaudė Rusija

 ieškomiausių nusikaltėlių sąrašą įtrauktas, už dviejų marijampoliečių nužudymą nuteistas buvęs Kalvarijos politikas Algirdas Geležius slapstėsi Lietuvos pašonėje. Žudikas sulaikytas Kaliningrade. Kada ir ar apskritai bus išduotas Lietuvai, neaišku. Rusija lietuviui yra suteikusi pabėgėlio statusą.

Rugpjūčio pabaigoje 44 gimtadienį švęsiantį buvusį Kalvarijos savivaldybės tarybos narį A.Geležių Rusijos teisėsaugininkai sulaikė Kaliningrade. Teigiama, kad bėglys šiame mieste ne vienus metus ir gyveno.

Lietuvį sulaikę rusai šiuo metu sprendžia klausimą dėl jo išdavimo Lietuvai. Šią procedūrą gali apsunkinti tai, jog Rusija yra suteikusi A.Geležiui pabėgėlio statusą. Tai sutrukdė jį perduoti iš karto po sulaikymo. Pasak Marijampolės apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus vadovo Dainiaus Zubo, Lietuvos teisėsaugininkų iniciatyva Rusija persvarsto šio statuso suteikimą. Teigiama, kad Marijampolės policininkams teko nemažai pavargti, kol buvo nustatyta bėglio buvimo vieta ir jis sulaikytas.

2012 metų lapkričio 27 d. Lietuvos apeliacinis teismas buvusį politiką A.Geležių pripažino kaltu nužudžius du žmones. Už šį nusikaltimą jam skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė. Žudikas turėjo būti suimtas iš karto po nuosprendžio paskelbimo. Tačiau jo išklausyti neatvyko ir sužinojęs verdiktą pasislėpė. Kalvarijoje kaip verslininkas, sportininkas ir politikas gerai žinomas A.Geležius 1994 metų pavasarį žiauriai kankindamas nužudė du kalvarijiečius, neva apvogusius jo brolį. Šis nusikaltimas narpliotas labai ilgai. Nenustačius galimų įtariamųjų, pradėtas ikiteisminis tyrimas įstrigo ir galiausiai buvo nutrauktas. Atnaujintas tik po dešimties metų, kai prakalbo kalėjime atsidūręs A.Geležiaus pusbrolis. Surinkus pakankamai įtariamojo kaltės įrodymų, jis 2005 metais spruko iš Lietuvos ir pasislėpė užsienyje. Bėglys pateko į Lietuvos policijos ieškomiausių asmenų sąrašą. 2006 metais jis netikėtai sugrįžo ir atvyko į prokuratūrą. Teismą ši byla pasiekė 2007 metais. Iš pradžių A.Geležius išteisintas. Tačiau Apeliacinio teismo kolegija konstatavo, kad padaryta nepagrįsta išvada, esą teisiamojo dalyvavimas padarant nusikaltimą neįrodomas, nes nėra rasti nužudytųjų kūnai ir ginklas.

 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder