Žaidimo reklamoje ragino šaudyti į romus

Žaidimo reklamoje ragino šaudyti į romus

Vilniaus Kirtimų gyvenvietėje esantys romų tautybės asmenys - taikiniai žaidime.

Veidai - tikrų žmonių

Tokia žaidimus kuriančios įmonės reklama socialiniame tinkle "Facebook" atkreipė žmogaus teisių gynėjų dėmesį, o žaidimo kūrėjams gali baigtis nemalonumais.

Šį žaidimą žaisti raginančioje nuotraukoje, kuri buvo išplatinta "Facebook" kaip reklama, vaizduojamas šautuvas, prieš kurį stovi ne tik romų tautybės suaugę, bet ir nepilnamečiai asmenys.

 

"Žaidimo reklamoje naudojami tikri vaikų ir suaugusių žmonių atvaizdai", - praneša Lietuvos žmogaus teisių centro atstovai.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė portalui ve.lt patvirtino, kad skundas prokuratūrą dėl galimo neapykantos kurstymo jau pasiekė, šiuo metu prokuroras susipažįsta su medžiaga ir artimiausiu metu priims procesinį sprendimą.

Vienas žaidimų kūrėjų, nepanoręs viešai atskleisti savo vardo ir pavardės, tikino, kad reklama šiuo metu yra išjungta. Anot jo, reklamą kūrė laisvai samdomas darbuotojas - "freelanceris". "Jam mokėjau už paspaudimus. Persistengė norėdamas pritraukti dėmesio", - portalui ve.lt tumpai pakomentavo jis.

Kūrėjas pabrėžė, kad žaidimas "neturi nieko bendro su romais".

Skatins pradėti tyrimą

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba praneša taip pat žinanti apie šią situaciją ir įžvelgianti galimus įstatymų pažeidimus.

"Lietuvos įstatymai draudžia skatinti neapykantą ir kurstyti smurtą arba žmonių diskriminaciją dėl jų tautybės. Šiuo atveju įžvelgiame galimą neapykantos skatinimą ir raginimą susidoroti su romais.

Taip galimai pažeistas Baudžiamasis kodeksas. Kadangi veiksmai, kuriais skatinama neapykanta, raginama susidoroti su romų tautybės asmenimis, turėtų būti nagrinėjami baudžiamojo proceso tvarka pradėjus ikiteisminį tyrimą, lygių galimybių kontrolierius tuo pačiu metu dėl šių veiksmų atlikti tyrimo negali.

Dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo kreipsimės į prokuratūrą", - komentavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė.

Sukėlė audrą

"Gal norite virtualiai pašaudyti į realiai egzistuojančius žmones? "Nukalti" galėsite ne tik suaugusius, bet ir vaikus - juk taip smagu, juk čia toks prikolas! Bet įsivaizduokite, kad jūsų vaikai ar artimieji atsiduria tokiame žaidime - vis dar prikolas? Nužmoginimas neįtikėtinas. Atrodė, kad po egzotinių ekskursijų po „taborą“ žemiau kristi negalima. Galima, erdvės tam yra, nes krentant žemyn galima pramušti ir grindis", - savo "Facebook" paskyroje rašo Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė, žmogaus teisių gynėja Jūratė Juškaitė.

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovams paviešinus informaciją apie žaidimo reklamą, visuomenėje kilo milžiniška pasipiktinimo banga - įrašu dalijasi garsūs šalies žmones.

"Pažiūrėjau žaidimo kūrėjo profilį: atrodo žavus jaunas vyras, turintis gražią žmoną ir mažą vaiką. Kirba galvoje klausimas: kaip tokiam žmogui galėjo ateiti į galvą ši šiurpi mintis?", - klausia projekto "Nebegėda" autorė, visuomenininkė Beata Tiškevič.

"Pažaiskite, gerbiamieji: nusitaikykit ir pašaudykit į vaikus, moteris ir vyrus. Nes jie čigonai, romai. Ne žmonės. Jūratė Juškaitė rašo, kad dugnas pramuštas. Aš manau, kad ne. Dugnas dar toli", - teigia LRT žurnalistė Indrė Makaraitytė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder