Vokietis dar lieka sėdėti

Vokietis dar lieka sėdėti

Taikus, nekonfliktiškas, nė musės nenuskriaustų. Taip lietuviai apibūdino Vokietijos pilietį Christofą Gavroną. Tačiau šis ramaus būdo vyrukas į Lietuvą nelegaliai atsivežė įspūdingą ginklų arsenalą. Su juo vyras įkliuvo tik po kelerių metų, kai buvo įskųstas pamario ūkininkų.

Vakar Klaipėdos apygardos teismas balandžio pabaigoje 46-ąjį gimtadienį švęsiantį Ch.Gavroną pripažino kaltu dėl dviejų sunkių nusikaltimų padarymo - neteisėtai disponavus dideliu šaunamųjų ginklų ir šaudmenų kiekiu bei jų kontrabandos. Nors už tai iki šiol neteistam vokiečiui grėsė net iki 8 metų nelaisvės, į pataisos namus jis pasiųstas tik porai metų. Kalėti jam liko kiek daugiau nei metai, nes į bausmės laiką įskaičiuotos ne tik kelios paros praleistos areštinėje, bet ir suėmime nuo praėjusių metų gegužės 21 d. išbūtas laikas.

Šis nuosprendis netenkino ne tik griežtesnės bausmės prašiusių prokurorų, bet ir kaltės nepripažįstančio nuteistojo. Jį išklausęs Ch.Gavronas filosofiškai tarstelėjo, jog „ką padarysi, gyvenime visko pasitaiko“, bet netrukus jau tikino, kad kreipsis „tiesiai į Briuselį“.

Iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus atvežtas Ch.Gavronas „Vakaro žinioms“ pasakojo, jog yra laikomas vienutėje ir, nepaisant sveikatos problemų, jokių didesnių nusiskundimų neturi. Nebent tik dėl bendravimo, nes vokiškai niekas nemoka, o ir angliškai ne su visais susišneka.

„Nesu nei alkanas, nei ištroškęs, nei sušalęs. Turiu lovą ir ką valgyti. Galiu tik pagirti lietuviškas sriubas. Gaunu siuntinius iš Vokietijos, bet ne viską praleidžia. Jau truputį suprantu lietuviškai. O šiaip tai niekur tokiose įstaigose nėra gerai, nei Vokietijoje, nei Lietuvoje“, - sakė Ch.Gavronas.

Dar 2006 metais į Lietuvą atvykęs ir Šilutės rajone apsistojęs Ch.Gavronas policijai įkliuvo 2013 metų sausį. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturėjusį ir laikinai pas įvairius pamario krašto gyventojus besiglaudusį (dirbo už maistą) vokietį pastarieji ir įskundė. Jis sulaikytas Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje.

Pas Ch.Gavroną rasti aštuoni šaunamieji ginklai (keturi lygiavamzdžiai ir graižtviniai šautuvai, trys pistoletai, revolveris) ir daugiau nei 1500 įvairaus dydžio ir kalibro šovinių. Jie legaliai įsigyti Vokietijoje. Šios šalies sportinio šaudymo sąjungos atstovu prisistatęs vokietis tikina, kad ginklus ir šovinius kuo ramiausiai pervežė per kelių valstybių sienas, nes manė, kad Europos Sąjungos šalyse jokie papildomi leidimai tam nereikalingi.

Po ginklų radimo į laisvę iš areštinės paleistas Ch.Gavronas pažeidė jam skirtą kardomąją priemonę (rašytinį pasižadėjimą neišvykti, dokumentų paėmimą) ir spruko atgal į Vokietiją. Išdavus Europos arešto orderį joje, praėjusių metų pradžioje, jis ir sulaikytas bei pargabentas į Lietuvą. Už ekstradiciją nuteistajam dar teks sumokėti 1850 eurų ir 96 centus. Ginklai ir senutėlis „Mercedes-Benz“, kuriuo jie įvežti, konfiskuoti. Apie neva per policininkų kratą dingusius 2 milijonus JAV dolerių, skirtus žemei Šilutės rajone pirkti, vakar nuteistasis neužsiminė nė žodžiu. Jį priglaudusiems žmonėms vokietis kalbėdavo apie būtinybę saugoti gamtą, teigė Lietuvoje įkūręs bendrovę „Žalias kelias“ ir atviravo apie planus užsiimti ekologine žemdirbyste. Turimų ginklų Lietuvoje jis nenaudojo ir jų viešai nedemonstravo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder