Vito Lingio žudikas jau džiaugiasi laisve

Vito Lingio žudikas jau džiaugiasi laisve

Iš Vilniaus pataisos namų I. Achremovas išėjo apie 11.50 val.

Žurnalisto Vito Lingio žudikui Igoriui Achremovui, pravarde Achremas, atsiveria pataisos namų durys. Jis lygtinai paleistas į laisvę.

Vilniaus apygardos teismas antradienį atmetė Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo nutartį ir patenkino I. Achremovo skundą.

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas kovo 2 d. nutartimi buvo atmetęs Vilniaus pataisos namų teikimą dėl jo lygtinio paleidimo. Tuomet teismas nurodė, kad paleidus I. Achremovą nebūtų pasiektas teisingumo principas, nes I. Achremovas bausmę atlieka už tris ypač pavojingas veikas.

Šią teismo nutartį I. Achremovas apskundė Vilniaus apygardos teismui. Patenkindamas I. Achremovo skundą teismas nurodė, kad atsisakyti paleisti nuteistąjį tik dėl jo padaryto nusikaltimo pobūdžio negalima, kadangi padarytas nusikaltimas bausmės atlikimo metu nesikeičia ir taip nuteistasis praranda bet kokią galimybę anksčiau išeiti į laisvę.

Teismas pabrėžė, kad lygtinai paleidžiant nuteistąjį visų pirma būtina atsižvelgti į jo elgesį įkalinimo įstaigoje, o I. Achremovas pataisos namų darbuotojams nekelia jokių problemų, yra apibūdinamas kaip draugiškas, mandagus, buvo skatintas už gerą elgesį, priskiriamas mažiausios rizikos grupei.

Atsižvelgdamas į tai Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad I. Achremovo pažanga bausmės atlikimo metu akivaizdi, todėl galima teigti, jog bausmės tikslas yra pasiektas ir nėra priežasčių toliau nuteistąjį laikyti nelaisvėje.

Teismas taip pat konstatavo, kad negalima teigti, jog I. Achremovas nėra atlikęs didelės dalies bausmės, kadangi jo praleisti nelaisvėje daugiau negu 18 metų - pakankamai ilgas laiko tarpas.

Nuteistasis lygtinio paleidimo metu yra įpareigotas registruotis pataisos įstaigoje, nuo 22 iki 6 val. būti namuose, be leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau negu septynioms paroms. Esant pažeidimams jis gali būti grąžintas į įkalinimo įstaigą.

Vilniaus apygardos teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas ir įsigalioja iš karto.

Ankstesni devyni I. Achremovo bandymai išeiti į laisvę buvo nesėkmingi, nors 2010 m. gegužę laisvė jau buvo pasiekiama ranka.

Gegužės 6 d. Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas buvo patenkinęs Pataisos namų atstovų teikimą dėl I. Achremovo lygtinio paleidimo. Kad geru elgesiu pasižymintis kalinys yra vertas anksčiau laiko išeiti į laisvę, neprieštaravo ir posėdyje dalyvavusi prokurorė.

Vis dėlto netrukus ji persigalvojo. Teismo sprendimas paleisti I. Achremovą į laisvę buvo apskųstas. Aukštesnės instancijos teismas prokurorės skundą patenkino. Pagrindinis motyvas tąkart laikyti žurnalisto žudiką už grotų buvo tas, kad I. Achremovas nuteistas už sunkius nusikaltimus ir nėra atlikęs didelės dalies jam paskirtos bausmės.

Žurnalistas V. Lingys buvo nužudytas 1993 metų spalio 12 dieną Vilniuje. 1994 metų rudenį paskelbtas nuosprendis "Vilniaus brigados" vadeiva vadintam Borisui Dekanidzei ir trims jo parankiniams: I. Achremovui, Viačeslavui Slavickiui bei Borisui Bobičenkai.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri netrukus buvo įvykdyta.

I. Achremovui taip pat buvo skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos. 2004 metų sausį nuteistajam laisvės atėmimo bausmė sumažinta iki 25 metų.

I. Achremovas dėl pažeidžiamų teisių yra kreipęsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder