Viešojo saugumo tarnyba atostogaus po Europos krepšinio čempionato

Viešojo saugumo tarnyba atostogaus po Europos krepšinio čempionato

Artėjančiam Europos vyrų krepšinio čempionatui ypač kruopščiai rengiasi tiek iš daugelio šalių atvyksiančių sportininkų, tiek sirgalių saugumu turėsiančios rūpintis Viešojo saugumo tarnybos (VST) pajėgos. VST prie Vidaus reikalų ministerijos vadovas generolas Sergejus Madalovas interviu naujienų agentūrai ELTA žadėjo, kad to dėmesio netrūks ir įprastiniams pareigūnų darbams.

- Kuo išskirtinė šiemetė vasara Viešojo saugumo tarnybai?


- Besiruošiant Lietuvoje vyksiančiam Europos vyrų krepšinio čempionatui šią vasarą ypatingas dėmesys skiriamas VST pajėgų rengimosi tobulinimui. Vertinama tokio masto renginių patirtis Europoje, organizuojamos VST pareigūnų specialiosios taktikos pratybos, stiprinama jų nuolatinė specialioji parengtis.

Šis metas išskirtinis ir tuo, kad įvertinant atsakomybę ir darbų apimtis bei tarnybai privalomas atlikti funkcijas VST specialiųjų padalinių pareigūnams buvo apribotos galimybės eiti atostogų vasarą.

Netrūksta mums ir ne su čempionatu susijusių darbų. Įgyvendindamos Vidaus reikalų ministerijos veiklos strateginius tikslus, Viešojo saugumo tarnybos pajėgos šiuo metu dalyvauja tikslinėse operacijose. Kartu su Lietuvos policija rūpinamės narkotinių ir psichotropinių medžiagų neteisėtos apyvartos užkardymu Vilniaus romų tabore ir jo prieigose.

Be to, šią vasarą kartu su Vadovybės apsaugos departamentu sustipriname oficialiųjų aukštųjų svečių saugumą. Kaip įprastai, vasaros sezono metu kurortiniuose miestuose (Klaipėdoje, Palangoje, Šventojoje) užtikriname visuomenės saugumą.

- Ar per Europos krepšinio čempionatą VST pareigūnai dirbs tik Vilniuje bei Kaune, ar ir kituose miestuose, kur vyks krepšininkų kovos?

- Kaip numatyta su Vidaus reikalų ministerija suderintuose planuose, Viešojo saugumo tarnybos pajėgos dalyvauja organizuojamose specialiosiose pratybose tuose miestuose, kur vyks čempionato varžybos. Pagal preliminarius planus, mūsų pareigūnai užtikrins, o esant reikalui - atkurs viešąją tvarką visuose miestuose, kur vyks čempionato varžybos.

VST specialiųjų padalinių pareigūnai, dalyvaudami specialiosios taktikos pratybose, intensyviai tobulina savo pasirengimą, kurio tikslas - susidarius ypatingai situacijai (esant masiniams viešosios tvarkos pažeidimams) didžiųjų renginių metu atkurti viešąją tvarką.

- Kaip plečiami tarptautiniai ryšiai, ar namie panaudojama svetur įgyta patirtis? Gal ten sužinotas naujoves taikote ir Lietuvoje?

- Viešojo saugumo tarnyba nuo 2007 metų aktyviai bendradarbiauja su Europos valstybių institucijomis. Nuo 2009 metų mūsų VST yra Europos žandarmerijos pajėgų partnerė, dalyvauja tarptautinėse misijose ir pratybose.



Bendradarbiaudama su Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir kitomis Europos šalių atitinkamomis tarnybomis, VST perėmė teigiamą patirtį viešosios tvarkos atkūrimo ir specialiųjų priemonių panaudojimo taktikoje. Minėtose Europos šalyse specialiosios priemonės yra naudojamos proporcingai keliamai grėsmei bei pavojingumui.

Vienas pagrindinių tarnybos principų - vengti tiesioginio susidūrimo ir nepadaryti žalos. Tikslas aiškus: agresyvūs smurtautojai, keliantys pavojų aplinkiniams, turi būti sulaikyti.

Tarnybos taikoma taktika, pareigūnų profesinis pasiruošimo lygis yra teigiamai įvertintas Afganistano Nacionalinių pajėgų mokymo misijoje, Jungtinių Tautų misijoje Haityje. Tarnybos riaušininkų malšinimo taktika ir profesionalumas buvo aukštai įvertintas tarptautinių karinių pratybų "Gintarinė viltis 2011" metu.

- Finansiniai reikalai visada aktualūs visoms iš biudžeto išlaikomoms institucijoms (ypač - kai tebejaučiamos krizės pasekmės), tai ar labai šiemet trūksta pinigų VST, o gal, atsižvelgus į didelius tarptautinius renginius ir su tuo susijusius uždavinius, tarnybai iš valstybės biudžeto skirta lėšų papildomai?

- Vidaus reikalų ministerija, atsižvelgdama į Viešojo saugumo tarnybos paraiškas, pagal galimybę skyrė tiek lėšų, kiek reikėtų tarnybai prieš tarptautinio renginio pradžią atnaujinti materialinę bazę pagal investicinius projektus bei užtikrinti veiklos organizavimą.

- Metų pradžioje kalbėta apie besitęsiančią tarnybos reorganizaciją, gal jau ji baigta, ir kokių teigiamų pasekmių iš to sulaukėte ar dar tikitės sulaukti?

- Viešojo saugumo tarnyba, vykdydama Ministro Pirmininko pavedimus, balandžio mėnesį optimizavo veiklos valdymą (buvo sumažintos realiai valdyme dalyvaujančios pareigybės). Manytina, kad Viešojo saugumo tarnybos valdymo tobulinimas turi teigiamą įtaką vidaus administravimo funkcijoms užtikrinti.

Be to, analizuojant Europos Sąjungos giminingų padalinių veiklą (Europos žandarmerijos pajėgų EUROGENDFOR), mūsų šalies Viešojo saugumo tarnyboje nuolat vertinamos galimybės pertvarkyti struktūrinį organizavimą ir priartinti prie jų standartų bei keliamų tokioms tarnyboms reikalavimų.

- Dėkoju už pokalbį.


Kalbėjosi Birutė Liutkutė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder