Vaikai nežinodami talkininkauja vagims

Vaikai nežinodami talkininkauja vagims

Naujausias tarptautinis tyrimas (EU Kids Online), kuriame dalyvavo 1000 Lietuvos moksleivių, parodė, kad apie 30 proc. vaikų, turinčių profilius socialiniuose tinkluose, skelbia savo asmeninę informaciją, telefonus, namų adresus. Ši informacija - grobis užgauliotojams ir nusikaltėliams.

Skundžiamasi patyčiomis

„Neretai vaikų paskelbta informacija matoma bet kam, kas tik gali prisijungti prie jų. Kas turėtų prisiimti atsakomybę dėl saugumo? Manau, atsakomybės labai susiaurinti nebūtų tikslinga, tai yra bendra atsakomybė. Žinoma, reikalingas įvairiapusis švietimas apie asmeninius duomenis, kur galima juos skelbti ir kur ne, kokios grėsmės ir panašiai“, - pasakojo „Vaikų linijos“ psichologė, savanorių mokytoja Jurgita Smiltė Jasiulionė.

Pasak jos, vaikams labai svarbu pavyzdys, jeigu suaugusieji deda į socialinius tinklus asmeninę informaciją, nereikia tikėtis, kad jų atžalos elgsis kitaip.

J.S.Jasiulionė tikino, kad vaikai, paskambinę į „Vaikų liniją“, dažniausiai pasakoja apie elektronines patyčias.

„Tos patyčios neretai būna susijusios su tuo, kad patys vaikai paviešina informaciją apie save, tarkime, į socialinius tinklus įkelia tam tikras nuotraukas“, - teigė ji.

Kitas dalykas, vaikai, socialiniuose tinkluose viešindami savo asmeninę informaciją, sudaro prielaidais kitiems „pavogti“ jo tapatybę, o tai reiškia, kad tokiu atveju informacija gali būti panaudota nusikaltimams vykdyti.

„Sulaukiame kreipimusi iš nepilnamečių, kurie sako, kad jų vardu ir pavarde kiti sukuria profilius ir neaišku, kokiems tikslams paskui naudoja“, - kalbėjo psichologė.

Tiesa, tėvams sukontroliuoti, ką į internetą deda jų sūnūs ar dukros, būna sudėtinga, kadangi šie neretai technologijas išmano geriau nei jų gimdytojai. Į draudimus nedėti asmeninės informacijos internete neretas vaikas moja ranka.

„Būna, kad į mus ir tėvai kreipiasi patarimų, kaip susikalbėti su vaiku, nes kyla bendravimo sunkumų, - pasakojo J.S.Jasiulionė. - Būna ir taip, kad patys vaikai skambina dėl to, ką daryti, kad jų norus tėvai išpildytų. Visgi dažniau pokalbiuose jaučiama, kad vaikams svarbu susikalbėti su tėvais, sulaukti jų palaikymo, supratimo, o ne tik rūpesčio jų fizine ar materialine gerove.“

Šiurkštus vaikų elgesys

Šiais laikais vaikai patys tėvams į akis rėžia, kad elgtis, kaip jiems atrodo geriau, jiems leidžia valstybė. „Vakaro žinios“ klausė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos vyresniojo patarėjo Egidijaus Meilaus, ar tėvų draudimas vaikui skelbti asmeninę informaciją socialiniame profilyje jau būtų traktuojamas kaip vaiko teisių pažeidimas?

„Vaikai irgi turi teisę į savo privatų gyvenimą, taip pat ir į susirašinėjimo slaptumą. Tėvams reikia kalbėtis su atžalomis apie interneto teigiamą ir neigiamą galias. Jeigu tėvai tiesmukiškai vaikui pasakys, kad draudžiu tau naudotis socialiniu tinklu, tai jis gali nesuprasti draudimo esmės“, - tikino E.Meilus.

Anot jo, pareigingi tėvai turėtų pasidomėti, kokios yra interneto apsaugos priemonės, kad vaikai negalėtų prieiti prie žalingo turinio, esančio internete, lygiai tas pats ir dėl asmeninės informacijos socialiniame tinkle - čia viena priemonių yra nepaviršutiniškas kalbėjimasis su vaikais apie pavojus socialiniuose tinkluose.

„Sulaukiame mes ir tokių skambučių, kur tėvai, globėjai skundžiasi šiurkščiu vaikų elgesiu, klausia, ką daryti? Vadinasi, yra auklėjimo spragų“, - sakė E.Meilus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder