Už piktnaudžiavimą tarnyba per pastarąjį dešimtmetį nuteista per 120 VSAT darbuotojų

Už piktnaudžiavimą tarnyba per pastarąjį dešimtmetį nuteista per 120 VSAT darbuotojų

Už korupcines nusikalstamas veikas po pasieniečių imuniteto padalinių atliktų veiksmų pernai įtarimai buvo pareikšti 15 pareigūnų. Iš jų 3 jau yra nuteisti. Iš viso per pastarąjį dešimtmetį už korupcines nusikalstamas veikas nuteista daugiau kaip 120 Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) darbuotojų.

VSAT Imuniteto skyriaus viršininkas Darius Škarnulis išskiria dvi pagrindines sritis, kuriose dažniausiai aptinkamos korupcijos apraiškos. Pirmoji - kyšininkavimas tarptautiniuose pasienio kontrolės punktuose, t. y. juose dirbančių VSAT pareigūnų neteisėti veiksmai, pasireiškiantys neteisėtu rinkliavų rinkimu iš sieną kertančių asmenų už neva sklandų ir greitesnį vykimą.

Pasak D. Škarnulio, vis dažniau gaunama duomenų apie kontrolės punktuose dirbančių pareigūnų piktnaudžiavimą tarnyba, kuomet į asmenų, vykstančių per sieną, dokumentus neteisėtai dedami atvykimo ar išvykimo spaudai. Retesni yra atvejai, kai punktuose dirbantys pasieniečiai, iš anksto susitarę su nusikaltimų organizatoriais, už piniginį atlygį leidžia nekliudomai į Lietuvą įvežti kontrabandinių cigarečių, paslėptų automobiliuose specialiai įrengtose slėptuvėse, taip pat leidžia išgabenti iš Lietuvos vogtų transporto priemonių. Nustatyti ir pareigūnų piktnaudžiavimai, susiję su nelegalių migrantų gabenimu.

Kita problema yra pasieniečių, dirbančių vadinamoje „žaliojoje juostoje" pasienyje su Baltarusija, piktnaudžiavimas tarnyba. Kasmet demaskuojama pareigūnų, kurie už pinigus talkina kontrabandos organizatoriams, teikia jiems informaciją apie pasienio sargybų išsidėstymą, jų judėjimo maršrutus, laikinai „nepridengtas" pasienio ruožo atkarpas, atskleidžia žinias apie VSAT pareigūnų naudojamos technikos galimybes ir pan.

„Pernai už korupcines nusikalstamas veikas po VSAT atliktų veiksmų įtarimai buvo pareikšti 15-ai pareigūnų: 7-iems iš Lazdijų rinktinės, 5-iems iš Vilniaus, 2-iem iš Pagėgių ir vienam iš Pakrančių apsaugos rinktinių, - skaičiuoja VSAT Imuniteto skyriaus viršininkas D. Škarnulis. - Dar 18 pareigūnų tarnybą paliko po prevencinių pokalbių".

Per pastarąjį dešimtmetį už korupcines nusikalstamas veikas nuteista daugiau kaip 120 VSAT darbuotojų.

2015-aisiais VSAT imuniteto padaliniai taip pat patikrino daugiau kaip 700 asmenų, ketinusių mokytis Pasieniečių mokykloje, studijuoti teisę ir valstybės sienos apsaugą Mykolo Romerio universitete ar įsidarbinti VSAT. Beveik pusšimčiui tokių asmenų patikrinimų rezultatai buvo nepalankūs ir durys į sienos apsaugos sistemą jiems neatsidarė.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder