Trąšose - cigarečių kontrabanda

Trąšose - cigarečių kontrabanda

(2)

Pasieniečiai ir geležinkelininkai Klaipėdos uoste aptiko baltarusiškų cigarečių krovinį, kuris buvo maskuojamas Venesuelos rinkai skirtomis trąšomis. Tai jau antras toks kontrabandos atvejis uoste per šį pusmetį.

Muitininkai sako, kad Lietuva dėl savo geografinės padėties yra tranzitinė cigarečių kontrabandos į Vakarus šalis, tačiau uoste kontrabandos atvejai tikrai nėra dažni.

Kažkas nepavyko

Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, turėję išankstinės informacijos ir keisdamiesi ja su AB "Lietuvos geležinkeliai" darbuotojais, nusprendė patikrinti iš Baltarusijos įvažiavusį ir maršrutu Kena-Vaidotai-Radviliškis-Klaipėda į uostamiestį atvykusį krovininį sąstatą. Jame buvo Baltarusijoje į gamyklos "Belaruskali" vagonus pakrautos kalio trąšos, kurios pro Klaipėdos uostą turėjo būti išgabentos į Venesuelą.

Pasieniečiai kartu su "Lietuvos geležinkelių" įmonės UAB "Gelsauga" darbuotojais Birių krovinių terminale (BKT), Klaipėdos uoste kraunančiame daugiausiai "Belaruskalij" trąšų, kontroliavo kalio trąšų krovinio iškrovimą per vagonų dugne esančius liukus. Patikrinus 63 sąstato vagonus talpyklas viename jų aptiktas didelis kontrabandinių rūkalų krovinys. Iš vagono talpyklos byrant trąšoms pradėjo kristi ir juoda polietileno plėvele apvyniotos dėžės. Aptikta beveik 50 tūkst. pakelių (100 dėžių) cigarečių "Fest" su baltarusiškomis banderolėmis, kurių vertė Lietuvoje daugiau kaip 124 tūkst. eurų.

Daroma prielaida, kad jos turėjo būti iškrautos pakeliui į Klaipėdą. Matyt, kažkas nepavyko, kad ši kontrabanda įvažiavo į uostą.

Paprastai geležinkelio sąstatai, važiuodami į Klaipėdą, stoja tam tikrose vietose, būna performuojami. Tačiau visi vagonai plombuoti. Ir vis dėlto pasitaiko atvejų, kai kontrabanda važiuojant sąstatui per Lietuvą yra tiesiog išmėtoma iš vagonų. Saugos tarnyboms žinomos tos vietos, kuriose dažniausiai tai daroma, ir jos yra stebimos.

UAB "Gelsauga", pasieniečiai išsamiau įvykio nekomentuoja, nes pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Terminalui - išlaidos

BKT generalinis direktorius ir Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Vidmantas Dambrauskas prisipažino, kad ši problema jam žinoma jau metus, nors kontrabanda terminale sulaikyta pirmą kartą.

Kontrabandinės cigaretės sudedamos ant trąšų. Jeigu jos būtų po trąšomis, būtų labai aišku, kad jos padėtos pačioje gamykloje, mat trąšos joje į vagoną pilamos per viršų.

"Ta problema jau seniai mums kainuoja pinigų. Anksčiau plombos prie vagonų buvo kabinamos ant paprastos vielelės. Dabar po kelių Baltarusijos pareigūnų operacijų, kai buvo sugauti kontrabandininkai, gamykla plombas kabina ant 10 milimetrų storio vielų. Dabar turiu statyti papildomą žmogų ir mokėti jam algą, kad jis karpytų tas vielas", - sakė terminalo vadovas.

[CITATA]

Kontrabandinės cigaretės įdedamos Baltarusijos pusėj netgi vagonams judant nedideliu greičiu. Vėliau Lietuvoje, tarpustotėse ar stotyse cigaretės yra paimamos.

"Jeigu jos pakliūtų į terminalą, kaip nutiko šį kartą, tai kontrabandininkai jau nebeturėtų jokių šansų jas pasiimti. Pas mus pareigūnai ne be reikalo atvažiavo. Kiek suprantu, viskas turėjo būti paimta Radviliškyje, Kretingoje ar kokiuose Kuliuose", - aiškino V. Dambrauskas.

Pasak jo, baltarusiai ėmėsi priemonių, tačiau jos nepadeda, net storesnės vielos kontrabandininkų nesustabdo.

"Nemanau, kad mes galime ką padaryti. Dar kartą išsiunčiau plombų nuotraukas į Baltarusiją. Kiekvienai plombai yra priskirtas žmogus. Baltarusiai dar kartą pasitikrins, nors jie garantuoja, kad tos plombos yra netikros. Jie sako neįsivaizduoją, ką reikia daryti. Išvyksta vagonai iš gamyklos plombuoti, vielomis apraišioti. Bet būna, kad ir pusę paros jie stovi stotyse. Jos tai bent apšviestos, bet yra tarpustočių, kuriose tamsu, nėra jokios apsaugos, tad kontrabandininkai tuo ir naudojasi. Mes su tuo kovoti negalime", - kalbėjo BKT vadovas.

Į BKT vystantys vagonai Lietuvoje stoja trijose stotyse - Stasyluose, Vaidotuose ir Radviliškyje. Kitur jie važiuoja nemažu greičiu, tad vargu ar būtų galima dėžes išmėtyti pakeliui.

Lietuva - tranzitinė šalis

Klaipėdos teritorinės muitinės Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkė Rasa Rentauskienė priminė, kad analogišką atvejį muitinės pareigūnai nustatė šiemet balandžio 25 d. Maršrutas buvo panašus, bet cigaretės buvo slepiamos po medienos granulėmis. Tąkart Malkų įlankos jūrų uosto posto zonoje sulaikyta 51 500 pakelių cigarečių "Fest", taip pat su baltarusiškomis banderolėmis. Jų vertė buvo apie 150 tūkst. eurų. Dėl to taip pat atliekamas ikiteisminis tyrimas.

"Stebime tendenciją, kad mūsų šalis yra tranzitinė bei patraukli gabenti kontrabandą į kitas Vakarų šalis. Lyderiauja cigarečių kontrabanda", - teigė R. Rentauskienė.

Jos teigimu, Klaipėdos uosto kompanijos yra suinteresuotos, kad tokių atvejų nebūtų. Jų atstovai bendradarbiauja su pareigūnais, todėl tokie atvejai bent jau uoste reti ir yra nustatomi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder