Tragedija: ir vėl nuskendo vaikas

Tragedija: ir vėl nuskendo vaikas

Praėjus parai po visą šalį sukrėtusios nelaimės sveikatingumo klubo „Impuls“ baseine sostinėje, lygiai tokia pati kraupi tragedija ištiko ir Jurbarko rajone gyvenančią šeimą. Vienkiemio sodyboje tyvuliuojančiame tvenkinyje nuskendo vos akimirkai tėvų iš akių paleistas penkiametis berniukas.

Apie Dūdlaukio kaime įvykusią nelaimę Jurbarko rajono ugniagesiai pranešimo sulaukė užvakar vakare, apie 18.11 val. Jie informuoti, kad sodybos kieme esančiame tvenkinyje nuskendo vaikas. Po aštuonių minučių papildomai pranešta, kad vaikas iš vandens ištraukas ir žmonės jį gaivina. Gaisrininkams atskubėjus į įvykio vietą, gaivinimą į savo rankas jau buvo perėmę greitosios medicininės pagalbos brigados medikai, kurie darė dirbtinį kvėpavimą. Jurbarko ir Raseinių rajono medikai vaiką bandė gaivinti ilgiau nei valandą, tačiau visos pastangos baigėsi nesėkmingai. Apie 19.25 val. konstatuota jo mirtis.

Nuskendusiam berniukui buvo vos penkeri metukai. Skaudi nelaimė įvyko dirbtiniame vandens telkinyje, esančiame privačioje namų valdoje, vienkiemyje. Pasak pareigūnų, penkiamečio tėvas vos akimirkai nusisuko nuo sūnaus ir tų sekundžių užteko tragedijai. Jurbarko rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tikslios mirties priežasties nustatymo.

Tragiškai pasibaigusių nelaimių statistika konstatuoja, kad skendimai pasaulyje yra trečia, o Lietuvoje antra pagal dažnumą mirties priežastis. Vaikai dažniausiai skęsta natūraliuose vandens telkiniuose. Išgelbstima tik apie 10 procentų skęstančių nepilnamečių - tik vienas iš dešimties. Dažniausiai skęsta vaikai, kurie dar nėra sulaukę 6 metų. Jų tokiose nelaimėse žūsta net 95-100 procentų. O ir išgelbėtieji neretai patiria vystymosi problemų, gali būti sunkiai sužaloti ar likti neįgalūs dėl smegenų pažeidimo.

Specialistų teigimu, laikas, per kurį vaikas gali paskęsti, yra labai trumpas. Nuo panikos momento iki sąmonės netekimo užtrunka nuo 12 iki 20 sekundžių. Tuo tarpu suaugęs žmogus skęsdamas ant vandens gali išsilaikyti iki minutės. Todėl vaiką ištikusios nelaimės atveju brangi kiekviena sekundė. Labai svarbu kuo greičiau pastebėti, pradėti gelbėti ir gaivinti, kol atskubės gelbėtojai bei medikai.

Per devynis šių metų mėnesius šalies ugniagesiams 268 kartus teko dirbti vandenyje ir ant ledo. Jie ištraukė 96 nuskendusius žmones, išgelbėjo 41 asmenį. Tarp pastarųjų yra 18 nepilnamečių. Nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. iš vandens telkinių ištraukti 54 skenduoliai (6 moterys, 46 vyrai, dviejų tapatybės nenustatytos). Birželio ir rugpjūčio mėnesiais nuskendo po 14, liepos - 26 asmenys. Vasarą nuskendo penki vaikai.

Aleksandras Siakki, vienas labiausiai patyrusių pajūrio gelbėtojų:

Vaikai skęsta labai ramiai ir tyliai, nešaukdami. Panėrę į vandenį jie nesupranta, kas vyksta ir užtenka tik kelių sekundžių labai skaudžiai nelaimei įvykti. Atrodo, žaidžia, nieko nedaro ir staiga nugrimzta į dugną. Dažniausiai tai matydamas paprastas žmogus net nesupranta, kas vyksta. Taip yra ir dėl to, kad vaikai labai mėgsta nardyti ir ypač tie, kurie yra vos pramokę plaukti. Tik patyręs gelbėtojas gali iš karto identifikuoti nelaimę.

Galiu paneigti mitą, kad ir skęstantis suaugęs šaukia „gelbėkite, skęstu“. Taip būna tik filmuose. Tuo metu vienintelis žmogaus noras yra ne šaukti, o išnerti ir įkvėpti oro.

Pagrindinis patarimas tėvams - visada būkite šalia plaukiojančio ar besimaudančio vaiko, jokiu būdu nepameskite jo iš akių. Užtenka tik akimirkos, kad jis gurkštelėtų vandens ir pradėtų skęsti. Dažniausiai skęstama ten, kur gilu. Bet, kaip sakoma, ir vonioje galima nuskęsti. Juk net suaugusieji skęsta negiliose vietose, tad viskas priklauso nuo to momento aplinkybių. Todėl ypač svarbus budrumas. Ir, žinoma, reikia būtinai mokyti vaiką plaukti ir saugiai elgtis vandenyje. Ir ne tik žodžiais, bet ir tėvų asmeniniu pavyzdžiu.

Labai didelę klaidą daro tėvai patikėdami savo mažamečius vaikus prižiūrėti paaugliams, vyresniems broliams ar seserims. Neva, jie moka plaukti ir, jei kas atsitiks, išgelbės. Man pačiam ne kartą teko matyti, kaip viskas būna priešingai. Kai vaikas ima skęsti, paaugliai pasimeta ir nieko negali padaryti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder