Terorizmu įtariama Eglė Kusaitė lieka nelaisvėje

Terorizmu įtariama Eglė Kusaitė lieka nelaisvėje

Vilniaus apygardos teismas prokurorų prašymu terorizmu įtariamai klaipėdietei Eglei Kusaitei kardomąjį suėmimą pratęsė dar dviem mėnesiams.

20-metė mergina Lukiškėse sėdi nuo praėjusių metų spalio.

Prokurorai savo prašymą E. Kusaitei kardomąjį suėmimą grindė tuo, kad terorizmu įtariama mergina gali slėptis, bėgti nuo teismo. Pasak prokuroro, mergina ne kartą buvo pabėgusi nuo savo artimųjų, skelbtos E. Kusaitės tarptautinės paieškos, ji neturi santuokinių ryšių, darbo, niekur nesimoko. E. Kusaitė, anot prokuroro, nuolat kalba, kad kitatikius, katalikus reikia žudyti, jie yra kiaulės, ji pripažįsta "tik vieną rasę - musulmonus".

Be to, klaipėdietė turi ryšių su Jungtinėje Karalystėje, Azerbaidžane, Rusijoje gyvenančiais islamo tikėjimo asmenimis, būdama laisvėje gali imtis teroristinių aktų, per artimuosius bendrauja su įtartinais rusiškai kalbančiais asmenimis, kuriems perduoda laiškus.

Antradienį vykusiame teismo posėdyje E. Kusaitė nepripažino jai pateiktų kaltinimų ir teigė, jog jos parodymai buvo iškraipyti, o per apklausas prieš ją esą buvo naudotas smurtas.

Įtariama, kad E. Kusaitė nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24 dienos, veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, rengėsi šių asmenų nurodymu kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje susisprogdinti ir taip sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai. Šį sunkų teroro nusikaltimą rengėsi padaryti turėdama tikslą įbauginti visuomenę. Prokurorų teigimu, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti.

Šiuo metu pradėtas vykdyti įtariamosios ir jos gynėjų susipažinimas su visa ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tam prokuroro nutarimu nustatytas trijų savaičių terminas susipažinti su ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis. Po susipažinimo bus sprendžiama dėl bylos perdavimo teisminiam nagrinėjimui. Tyrimo medžiagą sudaro 15 tomų dokumentų.

E. Kusaitei gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder